ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Οπου φτωχός

κι η μοίρα του;

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ε, όχι!Οπου καπιταλιστικό κέρδος και θάνατος!

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια κόντρα στη μοιρολατρία.

Οπου καπιταλισμός και τραγωδία.

Να αλλάξουν επάγγελμα, ή, να σκάσουν όσοι ούτε και τώρα δεν μπορούν να πούνε - έστω σαν έπεα πτερόεντα - τη ρημάδα αλήθεια για το καπιταλιστικό κέρδος. Ολοι όσοι συνηθίζουν να κορδώνονται για τις «αποκαλύψεις» και λοιπές παπαρδέλες που σερβίρουν καθημερινά σαν ειδήσεις.

Δεν μπορείς να λες γενικά φταίει η «φτώχεια», φταίει η «απληστία», φταίει η «απρονοησία» (αυτή είναι η βάση του χτεσινού κύριου άρθρου της «Ελευθεροτυπίας»).

Δεν είναι ψυχολογικά προβλήματα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Δεν είναι προβλήματα διαταραγμένου νου. Είναι κοινωνικά προβλήματα, αποτελέσματα ονομαστού συστήματος.

Ακριβώς τώρα, στην καρδιά της τραγωδίας, είναι που πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους ορισμένα: Οποια κριτική κι αν έχεις να κάνεις στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, δεν μπορείς να μην αναγνωρίζεις ότι μόνο σε μια τέτοια πορεία μπορεί ο άνθρωπος να αρχίσει να είναι και να ζει σαν άνθρωπος. Μέχρι τότε η εργατική του δύναμη θα είναι μόνο πηγή κέρδους και η γη του μόνο προς καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Τα ξενοδοχεία στις παραλίες του Μαντράςδε φύτρωσαν μόνα τους και οι ύφαλοι των κοραλλιών που θα μπορούσαν να σπάσουν το τσουνάμι, δεν καταστράφηκαν μόνοι τους. Η TUI είναι που κερδίζει. Και όχι οι σκλάβοι της στους επίγειους παραδείσους.

Κάθε εργάτης στον πλανήτη δικαιούται να φωνάξει: Σταματήστε να κλαίτε στις κηδείες μας! Μην προσβάλλετε τόσο βάναυσα τους νεκρούς μας! Εσείς που κάνετε σεξοτουρισμό στα κορμιά των παιδιών μας.

Αλάργα φονιάδες!

Εκτρώματα και κηφήνες θα συνεχίζουν σαν το Νιάρχο να «κυνηγούν τον ήλιο», ώσπου νά 'ρθει εκείνο το τσουνάμι που 'χει ανάγκη η μάνα γη και τα παιδιά της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

«ΕΥΗΜΕΡΙΑ» ΤΕΛΟΣ; «"Σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους του" υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (...) Ερευνες δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά σκοπεύουν να περιορίσουν τους επόμενους μήνες τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μακράς διαρκείας, καθώς είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και φοβούνται την ανεργία» (το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ: «Μπορεί οι δρόμοι της Αθήνας να είναι γεμάτοι, αλλά τα μαγαζιά είναι άδεια. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στο κέντρο, απολαμβάνουν τη λιακάδα, παίζουν τα παιδιά τους στο Σύνταγμα, κοιτούν τις βιτρίνες, αλλά αποφεύγουν τα ψώνια» (το σχόλιο στα ΝΕΑ).

«ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ»! «Εξαλλοι οι αγρότες απειλούν με "πόλεμο" μετά την απόφαση του αρμόδιου οργανισμού ότι θα απορροφηθεί μόνο το 30% της αδιάθετης παραγωγής αντί για 60% που τους είχε υποσχεθεί πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ «ΤΖΙΓΚΕΡ»... «Σ' ένα σαρανταεννιάχρονο ανάπηρο Τσιγγάνο - παλιατζή - πατέρα οκτώ παιδιών εξαντλήθηκε η εφαρμογή της εισαγγελικής εντολής για κατασχέσεις ΙΧ αυτοκινήτων οδηγών που συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΣΑ»; «Αυξημένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία "μυστικών" αστυνομικών στα παραδοσιακά στέκια αντίδρασης που φιλοξενεί η πλατεία Εξαρχείων» (η επισήμανση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: «Κάθε στρατιώτης στο Ιράκ έχει μαζί του και ένα cd player για να ακούει τη μουσική που του αρέσει. Αυτός ο "ροκ εντ ρολ στρατός" πολλές φορές σε εκπλήσσει με την ανεπεξέργαστη και σκληρή "αμερικανικότητά του"» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγνοούνται δεκάδες Ελληνες

ΤΑ ΝΕΑ: Ωρες αγωνίας για Ελληνες αγνοούμενους

Η ΧΩΡΑ: ΑΓΩΝΙΑ για Ελληνες αγνοούμενους

ΕΘΝΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΟΛΑΣΗ ο... Παράδεισος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Πάνω από 24.000 οι νεκροί!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από το φόβο νέου σεισμού

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ για τσουνάμι στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΓΥΜΝΟΙ στα τσουνάμι

ΑΠΟΦΑΣΗ: Τσεκ-απ σε όλες τις οικοδομές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πλανήτης αισθάνεται τη δοκιμασία

Η ΑΥΓΗ: Σεισμός που δείχνει το χάσμα του πλανήτη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ - 1.581 προσλήψεις και 2.856 εγκρίσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηκτική άνοδος στα καταναλωτικά δάνεια

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΚΡΟΣ 15χρονος εργάτης - μαθητής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
55.000 νεκροί ίσον 1,6% πτώση μετοχής

«"Δάκρυσαν" οι αγορές από την καταστροφή (...) η μετοχή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού γραφείου ταξιδιών, του γερμανικού TUI, έφτασε να υποχωρεί 1,6% (...) η συνολική διάσταση του ασφαλιστικού κόστους θα είναι μικρότερη από τους τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ (...) οι μεγαλύτερες πληγές από την καταστροφή άνοιξαν στις "πλάτες" του φτωχού πληθυσμού που ζει στα παράλια της ΝΑ Ασίας και ο οποίος δεν έχει "ασφαλιστικές αξιώσεις"» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Κυνηγοί παιδικής σάρκας

«Δεν λείπουν και κάποιοι που συστηματικά τις επισκέπτονται για "σεξοτουρισμό". Αλλωστε είναι πασίγνωστο ότι ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία πωλείται ανθρώπινη σάρκα ακόμη και παιδιά για να ικανοποιηθεί κάθε λογής "επιθυμία"» (ο Θ. Αργυράκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Αγωνία

«Μεταξύ των συγγενών που αγωνιούσαν για την τύχη των ανθρώπων τους ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο γιος του οποίου βρισκόταν για τουρισμό στην Ινδονησία. Βρέθηκε στο τηλέφωνο και αποφάσισε να συνεχίσει τις διακοπές του...» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

Οι τουρίστες

«Τα 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε δεν ήταν αρκετά για να πτοήσουν τη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων ταξιδιωτών. Οι περισσότεροι αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις διακοπές τους» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Τι κρίμα...

«Χριστούγεννα στην Ταϊλάνδη η Γωγώ Μαστροκώστα και ο Κώστας Σόμμερ (...) το ζευγάρι έφτασε στο ξενοδοχείο για να διαπιστώσει ότι το δωμάτιο που είχε ζητήσει να βρίσκεται στους χαμηλούς ορόφους και με θέα στη θάλασσα δεν ήταν τελικά στη διάθεσή του. Βρέθηκαν να διαμένουν στον 4ο όροφο κάτι που τους έσωσε τη ζωή (...) το ζευγάρι συνεχίζει τις διακοπές του και προσπαθεί να ξεχάσει τον εφιάλτη που έζησε» (το «ρεπορτάζ» στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» του Ρίζου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ