ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 2005-2007
Η λιτότητα πηγή της ανάπτυξης

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει την πρόθεσή της να παρατείνει για 3 ακόμη χρόνια - μέχρι το 2007 - την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που αποτελούν «γύψο» για τα λαϊκά εισοδήματα και «θερμοκήπιο» αύξησης των επιχειρηματικών κερδών

Την πρόθεσή της να διατηρήσει στο «γύψο» για 3 ακόμη χρόνια τα λαϊκά εισοδήματα, προκειμένου να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ), αλλά και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες - και όχι μόνον - η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΑΠΣΑ) 2004- 2007, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και είναι πανομοιότυπο με τα αντίστοιχα προγράμματα που κατέθεταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο στους τύπους, όσο και στην ουσία. Παρά το θόρυβο που έγινε με τη λεγόμενη «δημοσιονομική απογραφή», για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η σύμπτωση των απόψεων των δύο κομμάτων πάνω στα θεμελιώδη ζητήματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στο ΑΠΣΑ 2004-2007 - που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις ερχόμενες μέρες - προβλέπεται η συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται με τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, την παγίωση των φορολογικών βαρών (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) στα σημερινά επίπεδα και άλλα μέτρα λιτότητας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και την ερχόμενη τριετία, με την ανάπτυξη να στηρίζεται, τόσο σε εσωτερικούς (διατήρηση σε σχετικά υψηλά επίπεδα της ιδιωτικής κατανάλωσης), όσο και σε εξωτερικούς λόγους (συνέχιση της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας).

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο σενάρια: Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε πραγματικούς όρους 3,9% το 2005, 4% το 2006 και 4,2% το 2007, ενώ, αντίθετα, το μέσο πραγματικό εισόδημα - που προέρχεται από την εργασία - προβλέπεται να αυξηθεί με φθίνοντα ρυθμό, 2,8% το 2005, 2,1% το 2006 και 2% το 2007. Σύμφωνα με το εναλλακτικό, μετριοπαθέστερο, σενάριο, προβλέπεται (και στα τρία χρόνια μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ κατά 3,3%), με το εισόδημα από εργασία να αυξάνεται κατά 2,9% το 2005, 1,8% το 2006 και 1,7% το 2007. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ διαιωνίζει τις πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια και τις προβλέψεις του ΑΠΣΑ 2004-2007 για τα υπόλοιπα μεγέθη (στην παρένθεση, οι προβλέψεις του απαισιόδοξου σεναρίου), που είναι οι ακόλουθες:

  • Η απασχόληση προβλέπεται να αυξάνεται με ρυθμό 1,5% για το 2005 και 2006 και κατά 1,6% για το 2007 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,2%).
  • Η ανεργία προβλέπεται να αποκλιμακωθεί από 11,1% το 2004 στο 10,5% το 2005, στο 9,8% το 2006 και στο 8,9% το 2007 (10,8% το 2005, στο 10,4% το 2006 και στο 9,8% το 2007).
  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξάνεται με ρυθμό 3,3% το 2005, 3,2% το 2006 και 3% το 2007.
  • Ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται να υποχωρήσει ελαφρά και να αυξηθεί κατά 3,5% το 2005, και 3,4% το 2006 και το 2007.
  • Η δημόσια κατανάλωση, η οποία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε το 2004 με ρυθμό 5,5%, προβλέπεται να υποχωρήσει και να αυξηθεί κατά 1,5% το 2005, 1% το 2006 και 0,8% το 2007.
  • Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (το 2004 επίσημα θα διαμορφωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ και ανεπίσημα στο 6% του ΑΕΠ) προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% το 2005, στο 2,6% το 2006 και στο 2,5% το 2007.
  • Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 112,1% το 2004), προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 109,5% το 2005, στο 106% το 2006 και στο 102,5% το 2007.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 4,1% το 2005, 5,6% το 2006 και 6,3% το 2007. Τέλος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,2%, 6,4% και 7% και οι εισαγωγές κατά 4,1%, 4,2% και 4,7%.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Προβληματική η λειτουργία της σχολής Αναβύσσου

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ - με Ερώτηση βουλευτών του - τα προβλήματα υποδομής (στέγασης, διατροφής, θέρμανσης κλπ) που βιώνουν οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου εξαιτίας της εικόνας υποβάθμισης που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα για τη λύση των προβλημάτων της σχολής.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου.

Τα κτίρια της σχολής είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα ανακαινιζόταν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα υποχρεώνονται οι μαθητές που μένουν στο οικοτροφείο της σχολής να πληρώνουν 30 έως 60 ευρώ ο καθένας για την ανακαίνιση του δωματίου του. Επιπλέον αν και υπάρχουν κενά δωμάτια στο οικοτροφείο δεν τα παραχωρούν σε σπουδαστές της Σχολής παρότι η πλειοψηφία των σπουδαστών είναι από την επαρχία και παιδιά φτωχών, πολύτεκνων οικογενειών.

Υπάρχουν τρία μηχανήματα για τη θέρμανση της σχολής και του οικοτροφείου, όμως δουλεύει μόνο το ένα. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν αέριο και τώρα πετρέλαιο.

Τα μαγειρεία της σχολής και η αποχέτευση δεν πληρούν σε καμιά περίπτωση τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής.

Στο εστιατόριο από τις 200 λάμπες λειτουργούν μόνο 20.

Στην αίθουσα επίδειξης παρότι παραδόθηκε από τη Νομαρχία, δεν έχει μηχανήματα επίδειξης Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Σέρβις, ούτε τα απαραίτητα εργαλεία.

Στο οικοτροφείο υπάρχουν προβλήματα με την υγρασία, αφού οι τοίχοι στάζουν και τρέχουν νερά.

Οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα φοίτησης στη Σχολή. Εκτός όλων των άλλων πληρώνουν για την αγορά βιβλίων, αλλά και για την αγορά των στολών και του κοστουμιού που είναι υποχρεωμένοι να φορούν. Επιπλέον όσοι σπουδαστές δε μένουν στο οικοτροφείο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν κάθε μέρα το λιγότερο 3,5 ευρώ μόνο για εισιτήρια, ενώ θα έπρεπε να μετακινούνται δωρεάν.

Η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου βαραίνει τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με την πολιτική τους ενισχύουν πλουσιοπάροχα με δημόσιο χρήμα και άλλα προνόμια τους επιχειρηματίες και τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά όταν πρόκειται για Παιδεία και την εξασφάλιση δωρεάν και σωστής μόρφωσης τότε ο κρατικός προϋπολογισμός αδυνατεί να τα καλύψει.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ξενοδόχοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν 3.000 ευρώ επιδότηση για κάθε δωμάτιο, προκειμένου να το ανακαινίσουν, όμως στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων δεν έχουν δοθεί κονδύλια ούτε για την εξασφάλιση των εντελώς απαραίτητων, όπως είναι η δωρεάν Παιδεία και η ύπαρξη σωστών υποδομών και κατάλληλων συνθηκών μόρφωσης.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για τη λύση των προβλημάτων της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου;».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Θα» ελέγχουν τις τιμές σε 24ωρη βάση!

Την αντιμετώπιση της ακρίβειας - με εξαγγελίες για ελέγχους σε 24ωρη βάση και όλες τις μέρες της εβδομάδας - επιδιώκει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να θίγει στο ελάχιστο το θεσμοθετημένο καθεστώς της «απελευθερωμένης» κερδοσκοπικής ασυδοσίας της αγοράς. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Ελέγχου τιμών Παροχής Υπηρεσιών, Φαρμάκων, Βιομηχανικών Προϊόντων και Τροφίμων - Ποτών, να απασχολούνται οποιεσδήποτε ώρες του εικοσιτετραώρου καθώς και Σαββατοκύριακα.

Με την απόφαση αυτή - που έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2005 και υπογράφουν οι υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Γ. Παπαθανασίου αντίστοιχα - η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καθιερώσει τη δυνατότητα επέκτασης των ελέγχων αρμοδιότητας του υπουργείου όλες τις ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους νομάρχες να υλοποιήσουν σχετική ρύθμιση στις υπηρεσίες αρμοδιότητάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ