ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ένταση παραμένει

Οπαδοί του Γιουστσένκο ντυμένοι και με παραστρατιωτικές στολές, την ώρα που έχουν μπλοκάρει το κτίριο της κυβέρνησης

Associated Press

Οπαδοί του Γιουστσένκο ντυμένοι και με παραστρατιωτικές στολές, την ώρα που έχουν μπλοκάρει το κτίριο της κυβέρνησης
ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία κάθε άλλο παρά «επανέρχεται στην ομαλότητα» μετά την «περιφανή νίκη» που φέρεται να κατήγαγε ο λεγόμενος φιλοδυτικός Βίκτορ Γιουστσένκο στον... τρίτο, επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών την 26η Δεκέμβρη. Χτες, οπαδοί του εμπόδισαν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που εξακολουθεί τυπικά να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, να εισέλθει στο γραφείο του. Ο ίδιος ο λεγόμενος φιλορώσος Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε να μην προτίθεται να παραιτηθεί: «Είναι θέμα αρχής... κι ας επιμένουν».

Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς κατήγγειλε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία ως «σενάριο κατάληψης της εξουσίας που σχεδιάστηκε πέραν του Ατλαντικού, όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία, στη Ρουμανία», πράγμα καθόλου καταπληκτικό - το σενάριο εξάλλου έχει περιγραφεί εδώ και καιρό, ανοιχτά, στο δυτικό Τύπο. Ισως πιο ενδιαφέρουσα υπήρξε η επίθεση του Γιανουκόβιτς στον πρώην πάτρωνά του, Λέονιντ Κούτσμα: «Απέτυχε», είπε, «να εμποδίσει» αυτή την επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας - ουσιαστικά, κατηγορώντας τον ότι άλλαξε στρατόπεδο. Τέλος, ο Γιανουκόβιτς επισήμανε ότι θα «υπερασπιστούμε το πολιτικό πιστεύω μας ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Η παράταξή του έχει κάνει τουλάχιστον τέσσερις προσφυγές, και έχει καταγγείλει πολυάριθμες παρατυπίες στην επαναληπτική εκλογή.

Πάντως, το ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε χτες τη μία από τις τέσσερις προσφυγές αυτές, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ», ενώ οι υπόλοιπες τρεις προσφυγές, που εξετάζονται, δε μοιάζουν να έχουν πιθανότητες να ανατρέψουν νομικά το αποτέλεσμα.

Η Γιούλια Τιμόσενκο, η «κυρία φυσικό αέριο», επισκέφθηκε χτες το Ντόνετσκ, πόλη θεωρούμενη ως «προπύργιο» των εξαρτώμενων από τη Ρωσία μεγαλοεπιχειρηματιών. Η Τιμόσενκο, μια από τους πιθανότερους υποψηφίους για την πρωθυπουργία της χώρας υπό τον Γιουστσένκο, επίσημα πήγε στην πόλη για να προβεί σε μια «ενωτική» ομιλία - στην πραγματικότητα, για να διερευνήσει τις προθέσεις των ισχυρών βιομηχάνων του μετάλλου και των υδρογονανθράκων.

Στο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ επέμεναν - διαβλέποντας τον κίνδυνο συνέχισης και κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία μετά τη «νίκη» που κατήγαγε ο «προσφιλής» τους υποψήφιος - να καλούν τους Ουκρανούς να «διατηρηθεί η εσωτερική συνοχή».

Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την κυλιόμενη «προεδρία» της ΕΕ ως την Παρασκευή, δεν έκρυβε την «ικανοποίησή του» για τα αποτελέσματα των «εκλογών» στην Ουκρανία.

Είναι βέβαια εξαιρετικά αμφίβολο το αν και κατά πόσον η ΕΕ εξετάζει σοβαρά την ένταξη της Ουκρανίας, που ο Γιουστσένκο είπε στην ολλανδική εφημερίδα «Algemeen Dagblad» πως θα αποτελέσει τον «κύριο στόχο» της διακυβέρνησής του.

Η Μόσχα εμφανιζόταν πάντως συμβιβασμένη με τα όσα διαμείφθηκαν στην Ουκρανία, κατά τη «γραμμή» που είχε προαναγγείλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν προ ημερών, επισημαίνοντας πως προτίθεται να «συνεργαστεί με όποιον κι αν νικήσει»... παρά τη δυσκολία του Κρεμλίνου να «καταπιεί» την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ της «Πράβντα», που τιτλοφορούνταν «η κρίση της Ουκρανίας έληξε με νίκη του Γιουστσένκο». Η εφημερίδα πάντως δεν άντεξε να μην επισημάνει τις «βρώμικες ίντριγκες» που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Εκρήξεις και συμπλοκές

ΡΙΑΝΤ.--

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν, αργά χτες το βράδυ, στη συνοικία αλ Μαζάαρ του Ριάντ. Η πρώτη έγινε πολύ κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Λίγο αργότερα, τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι νέα έκρηξη σημειώθηκε, αυτή τη φορά, πολύ κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι ειδικές δυνάμεις της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σημείο της δεύτερης επίθεσης έσπευδαν ασθενοφόρα, κάτι που υποδήλωνε ότι πιθανότατα υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η σαουδαραβική αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι από την επίθεση κατά του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχουν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

Νωρίτερα χτες, στο Ριάντ πάλι, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εντόπισαν «ύποπτο ένοπλο» στο αυτοκίνητό του. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκε ο ύποπτος και τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί. Σε ανάλογο περιστατικό, χτες πάλι, στην πόλη Τζέντα συνελήφθησαν 2 άνθρωποι, ενώ το βράδυ της Τρίτης στο Ριάντ σκοτώθηκε, σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, άλλος ένας «ύποπτος» και συνελήφθη ένας δεύτερος τραυματίας.

Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις και συγκρούσεις κρατούν σταθερά τεταμένη την ατμόσφαιρα στο σαουδαραβικό βασίλειο. Μόλις στις αρχές του μήνα, ένοπλοι επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο της Τζέντα, όπου σκοτώθηκαν 5 μη Αμερικανοί μέλη του προσωπικού και 4 από τους ενόπλους. Στην επίθεση αναφέρθηκε, εξαίροντάς την, μήνυμα που αποδίδεται στον μπιν Λάντεν. Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση κατά ξένης διπλωματικής αποστολής από το 2002, οπότε άρχισαν οι πρώτες πολύνεκρες επιθέσεις στη χώρα κυρίως κατά σαουδαραβικών στόχων.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι «παραιτήσεις» στη CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παραιτήθηκε, χτες, η υποδιευθύντρια του τμήματος Ανάλυσης Πληροφοριών της CIA, Τζέιμι Μίστσικ, η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος της υπηρεσίας που εγκαταλείπει τη θέση της από το Σεπτέμβρη, οπότε ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής ο Πόρτερ Γκος. Η Μίστσικ, 6η κατά σειρά παραιτηθείσα, υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ότι «ολοκλήρωσε τον κύκλο της εργασίας της» και ότι η απόφαση της παραίτησης είναι δική της. Η Τζ. Μίστσικ κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από το 2002.

Εντούτοις, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για μια ακόμη «αναγκαστική» έξοδο αξιωματούχων που εμπλέκονται με τον έλεγχο και την αξιολόγηση των πληροφοριών που εμπεριέχονται στις αναφορές που υποβάλλονται από τους διάφορους πράκτορες. Οι «αλλαγές» αυτές άρχισαν με την εμφάνιση του Γκος, ο οποίος ανέλαβε, όπως φαίνεται, να «εκκαθαρίσει» την υπηρεσία από όσους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις, όπως λέγεται, «λανθασμένες εκτιμήσεις» των πληροφοριών που είχαν συγκεντρωθεί πριν από το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, αλλά και πριν από την εισβολή στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003 (περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλλη μια δίκη - φάρσα;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολλά ερωτήματα αναφαίνονται σχετικά με τη δίωξη σε βάρος των αστυνομικών που σκότωσαν, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για «τρομοκράτες», έναν Κούρδο 31 ετών και το 12χρονο γιο του τον περασμένο Νοέμβρη στην πόλη Κιζιλτεπέ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κατηγορητήριο εξαντλείται στην κατηγορία της «παράνομης χρήσης όπλων σε ένα περιστατικό κατά το οποίο υπήρξαν νεκροί, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται πραγματικά»! (Η υπογράμμιση δική μας). Η βαρύτερη πιθανή ποινή για τους αστυνομικούς, που βρίσκονται υπό διαθεσιμότητα, είναι αυτή της κάθειρξης έξι ετών. Και είναι εξαιρετικά αβέβαιο το αν θα υπάρξει καταδίκη των τεσσάρων: Η αστυνομία έχει ήδη επιχειρήσει να κουκουλώσει το περιστατικό ισχυριζόμενη ότι βρέθηκε στο σημείο του θανάτου του 31χρονου και του 12χρονου ένα τουφέκι «Καλάσνικοφ» που «είχε χρησιμοποιηθεί». Το κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει το στοιχείο, αλλά αυτό δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι δε θα συμπεριληφθεί.

Η δίκη, που σύμφωνα με το Γαλλικό και το Γερμανικό πρακτορείο θα «αρχίσει σε μερικές ημέρες», αποτελεί άλλη μια περιφανή απόδειξη του εύρους και κυρίως του βάθους του λεγόμενου... «εκδημοκρατισμού» που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, ελέω της πορείας που θα οδηγήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ