Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ένταση παραμένει

Οπαδοί του Γιουστσένκο ντυμένοι και με παραστρατιωτικές στολές, την ώρα που έχουν μπλοκάρει το κτίριο της κυβέρνησης

Associated Press

Οπαδοί του Γιουστσένκο ντυμένοι και με παραστρατιωτικές στολές, την ώρα που έχουν μπλοκάρει το κτίριο της κυβέρνησης
ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία κάθε άλλο παρά «επανέρχεται στην ομαλότητα» μετά την «περιφανή νίκη» που φέρεται να κατήγαγε ο λεγόμενος φιλοδυτικός Βίκτορ Γιουστσένκο στον... τρίτο, επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών την 26η Δεκέμβρη. Χτες, οπαδοί του εμπόδισαν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που εξακολουθεί τυπικά να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, να εισέλθει στο γραφείο του. Ο ίδιος ο λεγόμενος φιλορώσος Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε να μην προτίθεται να παραιτηθεί: «Είναι θέμα αρχής... κι ας επιμένουν».

Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς κατήγγειλε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία ως «σενάριο κατάληψης της εξουσίας που σχεδιάστηκε πέραν του Ατλαντικού, όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία, στη Ρουμανία», πράγμα καθόλου καταπληκτικό - το σενάριο εξάλλου έχει περιγραφεί εδώ και καιρό, ανοιχτά, στο δυτικό Τύπο. Ισως πιο ενδιαφέρουσα υπήρξε η επίθεση του Γιανουκόβιτς στον πρώην πάτρωνά του, Λέονιντ Κούτσμα: «Απέτυχε», είπε, «να εμποδίσει» αυτή την επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας - ουσιαστικά, κατηγορώντας τον ότι άλλαξε στρατόπεδο. Τέλος, ο Γιανουκόβιτς επισήμανε ότι θα «υπερασπιστούμε το πολιτικό πιστεύω μας ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Η παράταξή του έχει κάνει τουλάχιστον τέσσερις προσφυγές, και έχει καταγγείλει πολυάριθμες παρατυπίες στην επαναληπτική εκλογή.

Πάντως, το ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε χτες τη μία από τις τέσσερις προσφυγές αυτές, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ», ενώ οι υπόλοιπες τρεις προσφυγές, που εξετάζονται, δε μοιάζουν να έχουν πιθανότητες να ανατρέψουν νομικά το αποτέλεσμα.

Η Γιούλια Τιμόσενκο, η «κυρία φυσικό αέριο», επισκέφθηκε χτες το Ντόνετσκ, πόλη θεωρούμενη ως «προπύργιο» των εξαρτώμενων από τη Ρωσία μεγαλοεπιχειρηματιών. Η Τιμόσενκο, μια από τους πιθανότερους υποψηφίους για την πρωθυπουργία της χώρας υπό τον Γιουστσένκο, επίσημα πήγε στην πόλη για να προβεί σε μια «ενωτική» ομιλία - στην πραγματικότητα, για να διερευνήσει τις προθέσεις των ισχυρών βιομηχάνων του μετάλλου και των υδρογονανθράκων.

Στο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ επέμεναν - διαβλέποντας τον κίνδυνο συνέχισης και κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία μετά τη «νίκη» που κατήγαγε ο «προσφιλής» τους υποψήφιος - να καλούν τους Ουκρανούς να «διατηρηθεί η εσωτερική συνοχή».

Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την κυλιόμενη «προεδρία» της ΕΕ ως την Παρασκευή, δεν έκρυβε την «ικανοποίησή του» για τα αποτελέσματα των «εκλογών» στην Ουκρανία.

Είναι βέβαια εξαιρετικά αμφίβολο το αν και κατά πόσον η ΕΕ εξετάζει σοβαρά την ένταξη της Ουκρανίας, που ο Γιουστσένκο είπε στην ολλανδική εφημερίδα «Algemeen Dagblad» πως θα αποτελέσει τον «κύριο στόχο» της διακυβέρνησής του.

Η Μόσχα εμφανιζόταν πάντως συμβιβασμένη με τα όσα διαμείφθηκαν στην Ουκρανία, κατά τη «γραμμή» που είχε προαναγγείλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν προ ημερών, επισημαίνοντας πως προτίθεται να «συνεργαστεί με όποιον κι αν νικήσει»... παρά τη δυσκολία του Κρεμλίνου να «καταπιεί» την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ της «Πράβντα», που τιτλοφορούνταν «η κρίση της Ουκρανίας έληξε με νίκη του Γιουστσένκο». Η εφημερίδα πάντως δεν άντεξε να μην επισημάνει τις «βρώμικες ίντριγκες» που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ