ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Εδώ είναι ο παράδεισος...

...κι η κόλαση εδώ

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Τι σου είναι αυτή η Ανατολή, βρε παιδί μου

Ολα τα κακά από κει έρχονται

Παραδόξως και τα μεγαλύτερα ποσοστά καπιταλιστικού κέρδους εκεί συναντώνται.

Κι από αυτήν την άποψη έχουν δίκιο οι Ελληνες βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας. Σου λέει, τόσες επενδύσεις κάναμε στη Βουλγαρία, θα την πατήσουμε τώρα από τα κινέζικα; Γι' αυτό ζητάνε οι άνθρωποι το αυτονόητο: Τζάμπα εργάτες σ' όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Εξάλλου, οι επενδύσεις στη Βουλγαρία με επιδοτήσεις της ΕΕ γίνανε. Θα μείνουν τώρα ξεκρέμαστες;

Ασε που ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ δείχνει το δρόμο. Ενα από τα μεγαλύτερα κόλπα - κοινώς αρπαχτή - είναι σε εξέλιξη. Τι κάνει; Αποσυνδέει το επίδομα ανεργίας από το μισθό κι αφού το ρίχνει σε επίπεδα εξαθλίωσης, προσφέρει κοκαλάκι στους άνεργους. Μπορείτε, τους λέει, να παραμένετε στις λίστες ανεργίας αρκεί να δουλεύετε για ένα ευρώ! Με μια υπογραφή το μεροκάματο Γερμανίας γίνεται μεροκάματο Βιρμανίας. Ετσι και ο άνεργος νιώθει σαν τον φουκαρά του Χότζα που του βγάλανε από το δωμάτιο την κότα, αλλά και ο βιομήχανος έχει μια τεράστια μάζα εργατών (3,2 εκατομμύρια μακροχρόνια άνεργους) στην παραγωγή με ένα ευρώ!

Ωραίοι εκεί στο Χαλάνδρι. Πρωτοσέλιδα πουλάνε συναγερμό για τις επικείμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και μέσα στο κύριο άρθρο ασπάζονται ένα προς ένα τα πιο άγρια από τα επιχειρήματα του ΣΕΒ υπέρ των ανατροπών. Κακό πράγμα η παρέα με τον Χριστοδουλάκη και τον Γιαννίτση...

Πλούσιο και το φωτογραφικό υλικό από τις αφίξεις των Ελλήνων που ήταν στην Ινδονησία. Αλλά εκείνον τον φουκαρά τον Ελληνα βουλευτή, για τον οποίο λένε στους διαδρόμους της Βουλής ότι μετά το τσουνάμι έχει να αντιμετωπίσει και το τσόκαρο της συμβίας, πώς και δεν τον είδαμε σε καμιά φωτογραφία; Να επιληφθεί πάραυτα ο «μαυρότρυπας».

Ενα «υπερεθνικό όργανο συντονισμού» θα μας σώσει.

Α, ρε, να 'χει γεμίσει η θάλασσα βρεγμένες σανίδες και να μένουν αναξιοποίητες...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΡΑΝΟΣ ΥΠΕΡ ΠΤΩΧΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ: «Οι κλωστοϋφαντουργοί επέδωσαν υπόμνημα στον υπουργό Ανάπτυξης ζητώντας την ενίσχυση με επιπλέον επιχορήγηση 15% των επενδύσεων στον κλάδο και μάλιστα ανεξάρτητα από γεωγραφικές περιοχές όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις και το κυριότερο μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 50% την επόμενη τριετία» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ... «Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι αντιπαραγωγικό, σπάταλο και γραφειοκρατικό. Ευνοεί μόνο ορισμένες ομάδες που διαθέτουν μοχλούς πίεσης και έχουν κερδίσει προνόμια και είναι δυσμενές για τους περισσότερους ασφαλισμένους. Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από τη δημογραφική κρίση αλλά και από την αδυναμία της αγοράς εργασίας και της ανάπτυξης να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης» (το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ: «Ο κ. Σρέντερ παραδέχεται ότι από τον Ιανουάριο θα αυξηθεί αυτομάτως ο αριθμός των ανέργων ως συνέπεια των μεταρρυθμίσεων που είναι γνωστές ως "Χαρτζ 4". Προειδοποίησε ωστόσο ότι θα ήταν εσφαλμένη οποιαδήποτε εσπευσμένη αξιολόγηση των εν λόγω μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των επιδομάτων για περίπου μισό εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργων και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδομάτων. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο "στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μέγιστη δυνατή μείωση των ανεργίας"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ: «Τονωτική "ένεση" στην απασχόληση αναμένεται να δώσουν και οι λεγόμενες "δουλιές του ενός ευρώ" που επιτρέπουν στους άνεργους εργάτες να κερδίζουν 1 - 2 ευρώ την ώρα χωρίς οι αποδοχές αυτές να αφαιρούνται από το επίδομα ανεργίας» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΛΙΣΤΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ για δεκάδες Ελληνες

ΤΑ ΝΕΑ: Λίστα εφιάλτης με 27 Ελληνες αγνοούμενους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 27 Ελληνες στη λίστα της αγωνίας

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ αγγίζει την Ελλάδα

Η ΝΙΚΗ: Ερχεται και λοιμός

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ... ΘΛΙΨΗ

Η ΑΥΓΗ: Η καταστροφή των αιώνων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασύλληπτη η τραγωδία 55.000 νεκροί

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολοι πλην των Ελλήνων... Μόνο η Αθήνα δεν έχει πλήρη στοιχεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε συντάξεις ΝΑΤ, Δημοσίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ 13% στις ένοπλες δυνάμεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΥΞΗΣΕΙΣ μαθούθ για Σώματα Ασφαλείας, στρατιωτικούς και αποστράτους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προαναγγελία ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φακελώνουν και ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ταξιδιωτών στις ΗΠΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Και βέβαια...

«Και βέβαια κάνει διακρίσεις ο θάνατος. Και βέβαια είναι, ενίοτε, ταξικός. Πάλι η φτώχεια την πλήρωσε - τη φτώχεια σάρωσε το τσουνάμι κυρίως. Τους ανοχύρωτους (από συστήματα προειδοποίησης), τις παραγκογειτονιές που, στις χώρες του αιώνιου θέρους, δύνανται οι άνθρωποι να ζουν με το τίποτα, ένα ψάρι, λίγο ηλιοβασίλεμα, κάμποση πορνεία, και κάργα παιδική εργασία...

Κάθεται τώρα ο Ξέρξης και μαστιγώνει τη θάλασσα. Τι τη μαστιγώνει έτσι που χώρισε τον κόσμο (ο Ξέρξης κι όχι η θάλασσα) σε Απάνω Κόσμο (από πλευράς ΑΕΠ) και σε Κάτω Κόσμο...» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ο χορτάτος

«Το αριστερό δόγμα που θέλει και τη φύση ολάκερη και τον Τρίτο Κόσμο χορτάτο είναι απλώς για λαϊκή κατανάλωση» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

Και ο πλούσιος

«Εμείς οι Ελληνες ανήκοντας στους πλούσιους αυτού του κόσμου οφείλουμε να δείξουμε αυτή την ώρα την ανθρωπιά μας στέλνοντας όσο μεγαλύτερη βοήθεια μπορούμε στις πληγείσες περιοχές που για τους περισσότερους από εμάς ήταν μέχρι και χτες κάτι σαν επίγειο εξωτικοί παράδεισοι τόποι εύκολης φυγής χαμηλού κόστους» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Εχουν έτοιμο άλλοθι

«Σήμερα στον κόσμο 180 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης. 130 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 12 ετών δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση. Η ανάγκη συγκρότησης ενός υπερεθνικού οργάνου συντονισμού και αποφασιστικού ελέγχου κρίνεται επιτακτική» (ο πρόεδρος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ