ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Εικαστική προσφορά στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση 37 καλλιτεχνών στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην Ομόνοια και θα διαρκέσει έως τις 14 Γενάρη

Ζώντας σε μία πραγματικότητα που σημαδεύεται από τις κίβδηλες «αξίες» του καπιταλιστικού συστήματος, το κέρδος και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, οι καλλιτέχνες που έχουν «όπλα» τους το χρώμα και τη σμίλη αποφάσισαν να «μιλήσουν» με το δικό τους τρόπο. Στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, πλατεία Ομονοίας) εγκαινιάστηκε χτες έκθεση καλλιτεχνικών έργων και αντικειμένων. Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση διοργανώνει η ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ.

Παλιότεροι και νεότεροι εικαστικοί μας δημιουργοί έδωσαν χρώμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, σμίλεψαν τη ζωή, χάραξαν τα όνειρά μας. Παρόλο το μικρό της μέγεθος στην έκθεση αυτή συναντώνται διαφορετικές γενιές: η γενιά της Αντίστασης, η γενιά του 1-1-4, η γενιά του Πολυτεχνείου και νέοι, που ξεκινούν τώρα τη δημιουργική τους πορεία.

Εκτίθενται περισσότερα από 50 έργα (ζωγραφική, μικρογλυπτική, χαρακτική και καλλιτεχνικά αντικείμενα) που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος. Οι 37 δημιουργοί που προσφέρουν τα έργα είναι:

Αφαλή - Φρόγκου Ρούλη, Βαλάσης Διονύσης, Βαρλάμος Γιώργης, Γαγγάδη Χριστίνα, Γαγγάδης Αλέξανδρος, Γεωργιλάκης Μάρκος, Γκολέμας Μίλτος, Γρηγοράκη Γιάννα, Δαραδήμος Χαράλαμπος, Δελφίνου Ιωάννα, Διαμαντάκη Αργυρώ, Διονυσόπουλος Βασίλης, Ευγενίδης Νίκος, Ηλιόπουλος Δημήτρης, Κεπερτή Δώρα, Κουρσάρης Σπύρος, Λάμπρου Χρήστος, Μακρή Ζιζή, Μακρή Κλειώ, Μάνου Εφη, Μελά Εύα, Μιχαηλίδου Φανή, Μπάρμπογλου Ζωγραφιά, Μπουγέλης Θωμάς, Παπαϊωάννου Λιάννα, Πετρούλα Γεωργία, Πλακούλας Γιώργος, Ρόθος Κώστας, Ρόκκος Κυριάκος, Σαρελάκου Ρουμπίνη, Σοφρά Βασιλική, Σπηλιωτάκη Μαργαρίτα, Στεφανίδη Φωτεινή, Στεφανίδης Γιάννης, Τάγκα Αλεξία, Φαρσακίδης Γιώργος, Φλώρου Βάσω.


Οπως μας είπε ο Γιάννης Σκαρπερός, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, «χρόνια ψάχναμε να βρούμε έναν κοινό τρόπο λειτουργίας και δράσης. Τα έργα μας είναι ο συνδετικός κρίκος για να συζητήσουμε, να θέσουμε τους προβληματισμούς μας, να συνευρεθούμε. Μπροστά στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ είπαμε να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, να βρεθούμε μαζί, δίπλα δίπλα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε. Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το ένα σκέλος αυτής της διοργάνωσης. Το σημαντικότερο όμως είναι η συλλογική σκέψη, η συλλογική προσπάθεια».

Οι τιμές των έργων είναι αντίστοιχες της διάθεσης για προσφορά των καλλιτεχνών. Πολύ χαμηλότερες από ανάλογες της αγοράς, απευθύνονται σε ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να την αποκτήσουν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 του Γενάρη και θα λειτουργεί από τη 1.30 το μεσημέρι έως τις 8.30 το βράδυ. Σάββατο, Κυριακή και αργίες, κλειστά.


ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Από τη δουλιά όλων των κομματικών μελών περνάει η ισχυροποίηση της οργάνωσης. Βήματα έγιναν, πάρθηκαν πρωτοβουλίες και στην κατεύθυνση των συσπειρώσεων, έγιναν παρεμβάσεις για γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα του νομού, αποκτήθηκε εμπειρία, όμως τα προβλήματα είναι μπροστά.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις των κομματικών μελών στη διάρκεια της συνδιάσκεψης της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Εκφράστηκε όμως και η αποφασιστικότητα πως το επόμενο διάστημα, με τη γενίκευση της πείρας, τη βοήθεια της καθοδήγησης, της δράση για την άνοδο της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, την επιμονή στη γνώση των εξελίξεων, μπορούν να τα καταφέρουν, μπορούνε να κάνουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ.

Προηγούμενα παρουσιάστηκε η πολύπλευρη αλλά αδύναμη παρέμβαση της οργάνωσης στην εργατική τάξη, στους αγρότες, στους ΕΒΕ, στο αντιπολεμικό κίνημα, στη νεολαία, αλλά και στον κλάδο του τουρισμού. Εκτιμήθηκε πως η γενίκευση και αξιοποίηση όλης αυτής της θετικής και αρνητικής εμπειρίας από το σύνολο της οργάνωσης μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην παραπέρα ισχυροποίηση του κόμματος. Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων των οργανώσεων. Και αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να τις μετατρέψουν σε δυνατότητες ώστε η ανοδική πορεία να κατοχυρωθεί σε όλους τους δείκτες της δουλιάς.

Αμεσα θα προχωρήσουν σε αναδιάταξη των ΚΟΒ με στόχο τη δημιουργία κλαδικών και την ενίσχυση των συνοικιακών, ώστε να δοθεί πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο δουλιάς στις οργανώσεις, και να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση του Κόμματος. Παράλληλα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η λειτουργία των κομματικών ομάδων και των τμημάτων.

Για τη δουλιά στη νεολαία σημειώθηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι δεσμοί της οργάνωσης με τους νέους. Με άξονα τα προβλήματα της νεολαίας να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα στις νεότερες ηλικίες. Να δώσουν βαρύτητα σε χώρους της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε χώρους όπου υπάρχουν οξυμένα τα προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης υποδομών, του περιεχομένου της γνώσης, κλπ. Αλλά και στους εργαζόμενους σπουδαστές που δέχονται τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην παιδεία και παράλληλα την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, στο εισόδημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ