ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες σκληρές μάχες στη Μοσούλη

Μετά από αεροπορική επίθεση των κατοχικών στη Μοσούλη

Associated Press

Μετά από αεροπορική επίθεση των κατοχικών στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με αποστολή ενισχύσεων αποφάσισε ο αμερικανικός κατοχικός στρατός να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες και εντεινόμενες αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των θέσεών του στη Μοσούλη. Ενώ συνεχίζονται οι κατοχικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις νοτίως της Βαγδάτης, η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα», που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα, με νέα ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους Ιρακινούς να μη συμμετάσχουν στις εκλογές. Επίσης, τους συνιστά να αποφεύγουν τα σημεία όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις ή θέσεις των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, γιατί επίκειται κύμα νέων επιθέσεων.

Με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και αεροσκάφη «F18» και «F16» προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν οι κατοχικές δυνάμεις την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον βάσης τους στη Μοσούλη, αντάρτες, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η επίθεση άρχισε με καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος πλησίασε με φορτηγό την είσοδο της βάσης. Μη σταματώντας στα παραγγέλματα των φρουρών, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Το φορτηγό ανατινάχτηκε και πυκνά πυρά στόχευαν τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Οπως αποδείχτηκε, εκ των υστέρων, η κύρια οδική αρτηρία προς τη στρατόπεδο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Σε βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων έσπευσαν και μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την επίσημη κατοχική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 25 αντάρτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20. Λίγες ώρες αργότερα, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ γνωστοποίησε ότι αποστέλλει ενισχύσεις στη Μοσούλη, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι συγκρούσεις με τους αντάρτες κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Στο μεταξύ, στη Μπαακούμπα σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στη Βαγδάτη, στη συνοικία Μπάγια, σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών 1 αξιωματικός του ιρακινού στρατού, ενώ ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε στη συνοικία Σαντρ Σίτι. Στην επαρχία αλ Μανσούρ, δυτικά της Βαγδάτης, η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι απήχθησαν 2 Λιβανέζοι επιχειρηματίες.

Βορείως της Βαγδάτης, στο Μπαϊτζί από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί άμαχοι και 4 τραυματίστηκαν, στο Γκοργκάτ από διασταυρούμενα πυρά σκοτώθηκαν άλλοι 4 Ιρακινοί, ενώ στη Σίνιγια, πάλι από βόμβα, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί νεκροί και 4 τραυματίες. Στη Σαμάρα από πυρά ανταρτών σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός εθνοφρουρός.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκκαθαριστική επιχείρηση που άρχισε, πριν από λίγα 24ωρα, νοτίως της Βαγδάτης, στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», με επίκεντρο την πόλη Μαχμουντίγια. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή.

«Είναι πολυμελείς οι αντικατοχικές οργανώσεις»

Λακωνικός και επιφυλακτικός, όσον αφορά στις πληροφορίες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν ο ίδιος και ο συνάδελφός του Ζορζ Μπαλμπρινό, κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους, εμφανίστηκε, χτες, ο δημοσιογράφος Κριστιάν Σεζνό. Ο Σεζνό υποστήριξε ότι, με βάση τα όσα κατάφερε να καταλάβει και τα όσα τους έλεγαν οι απαγωγείς τους, στην οργάνωση «Ιρακινός Ισλαμικός Στρατός», που τους κρατούσε ομήρους, συμμετέχουν αρκετά πρώην μέλη του Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και άνθρωποι που φέρονται να έχουν σχέση με την «αλ Κάιντα» ή τουλάχιστον να τη θαυμάζουν. Ο Γάλλος δημοσιογράφος τόνισε, επίσης, ότι σύμφωνα με τους απαγωγείς τους, η συγκεκριμένη μόνο οργάνωση αριθμεί περί τα 17.000 μέλη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογικές περιοδείες και εισβολές

Χωρίς τελειωμό οι κηδείες και ο πόνος στο Χαν Γιουνίς

Associated Press

Χωρίς τελειωμό οι κηδείες και ο πόνος στο Χαν Γιουνίς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Νέα ολονύκτια εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει γίνει το επίκεντρο, τις τελευταίες ημέρες, αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ο υποψήφιος της «Φατάχ» για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, συνέχιζε την προεκλογική του περιοδεία επισκεπτόμενος την Τζενίν και τον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων με τανκς και μηχανοκίνητες δυνάμεις στη δυτική συνοικία Αμάλ του καταυλισμού Κχαν Γιούνις. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από πύραυλο, που εκτόξευσε μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος, ενώ ακολούθησε βροχή από οβίδες και πυκνά πυρά πυροβολικού. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 6, ενώ σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών μέχρι το πρωί. Αργά το βράδυ, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε κτίριο του καταυλισμού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 3 Παλαιστίνιοι.

Νωρίς χτες το απόγευμα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε περιοχή ανατολικά της πόλης της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ. Οπως έγινε γνωστό, αργότερα, Παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν βόμβα κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Δεν ανακοινώθηκε αν υπήρξαν θύματα.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε, χτες, την Τζενίν και τον προσφυγικό της καταυλισμό, όπου τον Απρίλη του 2002 ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες μετά από αρκετές ημέρες πολιορκίας, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς και επισήμως να σκοτωθούν 52 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Αμπάς απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στην «Τζένινγκραντ», όπως χαρακτήριζε την πόλη ο Γιάσερ Αραφάτ, και συναντήθηκε με τον Ζακαρία Ζουμπάιντι, τοπικό επικεφαλής της οργάνωσης «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Ο Ζουμπάιντι, ένας από τους πλέον καταζητούμενους για τον ισραηλινό στρατό, συνόδευσε τον Αμπάς ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους και διακήρυξε ανοιχτά την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του υποψηφίου της «Φατάχ», προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει ως προσωπική επίθεση την οποιαδήποτε απόπειρα εναντίον του Αμπάς. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά σημαντική για τη συγκέντρωση περισσότερων ψήφων προς το πρόσωπο του Αμπάς, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνάντηση με τον Ζουμπάιντι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεδρίαση ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος

Στις 29 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ), η οποία ασχολήθηκε με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές, την κατάσταση στο κόμμα και τους δρόμους ενίσχυσης της επιρροής του στις κοινωνικές εξελίξεις.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟ, σημειώνεται πως οι προεδρικές εκλογές έδειξαν «πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ιδιοποίησης της λαϊκής περιουσίας, η παλινόρθωση του εκμεταλλευτικού αστικού συστήματος και η δημιουργία σ' αυτή τη βάση ενός εγκληματικού-ολιγαρχικού συστήματος εξουσίας».

Στην εισήγηση σημειώνεται πως στις πρόσφατες εκλογές αναμετρήθηκαν δύο κλίκες της αστικής τάξης της Ουκρανίας, σε μια αναμέτρηση, όπου ήταν έντονη η εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Γίνονται ορισμένες εκτιμήσεις για το αρνητικό αποτέλεσμα του ΚΚΟ, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση των δύο σοσιαλιστικών κομμάτων από τους δύο «μονομάχους». Ετσι τονίζεται πως: «Οι ολιγάρχες διασπώντας το αριστερό κίνημα χρησιμοποίησαν ενεργά στον αγώνα τους για την εξουσία διάφορες αριστερές ιδέες και συνθήματα και για άλλη μια φορά κορόιδεψαν το λαό». Τονίζεται επίσης πως «το Σοσιαλιστικό Κόμμα (που υποστήριξε τον Β. Γιουστσένκο) και το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (που υποστήριξε τον Β. Γιανούκοβιτς), εντάχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο διαμορφωμένο και με τη δική τους βοήθεια, εγκληματικο-ολιγαρχικό σύστημα εξουσίας κι έγιναν υπάκουο εξάρτημά του».

Ενιαίο Αριστερό Μέτωπο για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΟ, η Ολομέλεια υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός Ενιαίου Αριστερού Μετώπου για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, του οποίου θα ηγηθεί το ΚΚΟ.

«Στο συγκεκριμένο Μέτωπο θα μπορούν να συμμετέχουν πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες της Ουκρανίας. Αμεσοι και βασικοί στόχοι του Μετώπου θα είναι:

  • Η αυστηρή τήρηση κι εμβάθυνση των συνταγματικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών, μεταξύ των άλλων και των ζητημάτων της δωρεάν μόρφωσης και υγειονομικής περίθαλψης, της πολιτιστικής ανάπτυξης, της χρησιμοποίησης της γλώσσας και της υπηκοότητας της προτίμησης του πολίτη, των ιστορικών παραδόσεων και των πνευματικών αξιών των ανατολικών σλάβων, της θρησκευτικής τους ταυτότητας.
  • Η εθνικοποίηση των βασικών τομέων της βιομηχανίας και η αποτίναξη της ολιγαρχικής βίας στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
  • Η ενίσχυση κι ανάπτυξη του ουκρανικού κράτους, στη βάση των αρχών της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ιδεολογικού και πολιτικού πλουραλισμού, της ευρύτερης δημοκρατίας.
  • Η συνέχιση της πολιτικής μεταρρύθμισης ως του υπαρκτού δρόμου εμβάθυνσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της λαϊκής εξουσίας.
  • Η διατήρηση της Ουκρανίας εκτός των συνασπισμών, όπως και η μη συμμετοχή της στους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς των πολιτικο-στρατιωτικών συνασπισμών.
  • Η αποτροπή εγκατάστασης στην Ουκρανία ενός ολιγαρχικού δικομματικού συστήματος».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως «κύριο καθήκον του Μετώπου θα είναι η κατάκτηση της εξουσίας προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων».


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Ο Πούτιν υπέγραψε την κατάργηση της Μέρας της Οκτωβριανής Επανάστασης

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Β. Πούτιν, ως γνήσιος εκπρόσωπος της αστικής τάξης της χώρας του, υπέγραψε το σχετικό νόμο «Για τις αλλαγές στο άρθρο 112 του Εργατικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», με τον οποίο καταργείται η μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», που σημειώνει πως με βάση το νέο νόμο καθιερώνεται νέα 10ήμερη αργία, (1 με 10 Γενάρη), ενώ καταργείται η αργία της 7ης Νοέμβρη (μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης, που από την εποχή Γιέλτσιν είχε μετονομαστεί σε «μέρα συναίνεσης και συμφιλίωσης») και της 12ης Δεκέμβρη (μέρα του νέου Συντάγματος της Ρωσίας).

Με τον ίδιο νόμο καθιερώνονται δύο μέρες «Στρατιωτικής Δόξας της Ρωσίας»: Η 4η Νοέμβρη, ως «Μέρα λαϊκής ενότητας» (θεωρείται πως εκείνη τη μέρα το 1612 εκδιώχθηκαν οι Πολωνοί από το Κρεμλίνο) και η 7η Νοέμβρη, ως Μέρα πραγματοποίησης της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία το 1941. Οι δύο αυτές μέρες δε θα είναι αργίες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία στις 7/11/1941, δεν έγινε τυχαία. Αν και τα ναζιστικά στρατεύματα, στα πλαίσια της επιχείρησης «Τυφώνας», βρίσκονταν γύρω στα 30 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, προσπαθώντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ενωσης, στις 6/11/1941 στον υπόγειο σταθμό του μετρό «Μαγιακόφσκαγια» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 24η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Στις 7/11/1941, τη Μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία μίλησε ο Ι. Στάλιν, ενώ όσοι παρέλασαν κατευθύνθηκαν απευθείας στο μέτωπο. Ενα περίπου μήνα αργότερα, στις 6/12/1941 ξεκίνησε αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού, ταυτόχρονα σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων. Ο κίνδυνος για τη Μόσχα αποτράπηκε οριστικά.


Ι.Π.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Στο ρυθμό «ειρηνευτικών συμφωνιών»

ΝΑΪΒΑΣΑ-ΚΑΜΠΑΛΑ-ΝΤΑΚΑΡ.--

Δεκαετιών δυσεπίλυτες συγκρούσεις φαίνεται να οδηγούνται σε λύση, ίσως και καταναγκαστικά... Σουδάν, Ουγκάντα και Σενεγάλη δείχνουν αποφασισμένες μία ανάσα από το 2005 να ξεκινήσουν «ειρηνικά το νέο έτος».

Κατ' αρχάς στο Σουδάν και ενόσω η κρίση στο Νταρφούρ σοβεί - με Αμερικανούς και Ευρωπαίους να βρίσκονται με το ένα πόδι εντός της χώρας - και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, επισκέπτεται τον πρώην σιτοβολώνα της Αφρικής, η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες, που δρουν στις νότιες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσαν ότι επέλυσαν χτες τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα και θα συνομολογήσουν πιθανώς σήμερα μία μόνιμη εκεχειρία, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον τερματισμό του μακροβιότερου εμφυλίου πολέμου στην Αφρική. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κένιας, η οποία φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κένιας δήλωσε πως μολονότι η εκεχειρία δεν αποτελεί μία τελική μορφή ειρηνευτικής συμφωνίας, εντούτοις συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση του Χαρτούμ και τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν (SPLM).

Στη γειτονική Ουγκάντα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρουχακάνα Ρουγκούντα, εξέφρασε με δηλώσεις του στο BBC την αισιοδοξία του ότι η πολυπόθητη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες του αποκαλούμενου Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου θα υπογραφτεί εντός των επόμενων ημερών, ίσως υπογραφεί ακόμη και σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης, Σαμ Κόλο, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν τη σύρραξη με ειρηνικά μέσα. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, μετά την εκεχειρία που είχε κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλάγιε Γουάντε, είναι έτοιμος να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες του Κινήματος των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Κασαμάνς (Mouvement des Forces Dmocratiques de Casamance - MFDC), σύμφωνα με το BBC και μάλιστα θα μεταβεί ο ίδιος στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζιγκουιντσόρ για απευθείας συνομιλίες. Οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες με τη μεσολάβηση της Γκάμπιας και της Γουινέας-Μπισάου έχουν στόχο την υπογραφή συμφωνίας για τον τερματισμό της περιφερειακής σύγκρουσης που κρατά σχεδόν μία 20ετία.

Νέα αύξηση των εξοπλισμών

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας προβλέπει νέα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2005. Αυτό δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, που σημείωσε πως η Ρωσία θα διαθέσει το 2005 περίπου 187 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 6,75 δισεκατομμύρια δολάρια), δηλαδή κατά 39 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα από το 2004, για την αγορά νέων όπλων, όπως και για την ολοκλήρωση ερευνών σχετικών με την κατασκευή υπερσύγχρονων όπλων «νέας γενιάς».

Υπολογίζεται πως το 60% θα δοθεί για την αγορά ετοιμοπαράδοτων όπλων, ενώ το 33% για την ολοκλήρωση της κατασκευής περίπου 300 ειδών όπλων, που σήμερα βρίσκονται στο πειραματικό και δοκιμαστικό στάδιο. Ο Σ. Ιβανόφ σημείωσε πως το 2004 η Ρωσία είχε ξοδέψει για τα όπλα της 148 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ το 2003 και το 2002 αντίστοιχα 113 και 80 δισεκατομμύρια ρούβλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ