Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογικές περιοδείες και εισβολές

Χωρίς τελειωμό οι κηδείες και ο πόνος στο Χαν Γιουνίς

Associated Press

Χωρίς τελειωμό οι κηδείες και ο πόνος στο Χαν Γιουνίς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Νέα ολονύκτια εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει γίνει το επίκεντρο, τις τελευταίες ημέρες, αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ο υποψήφιος της «Φατάχ» για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, συνέχιζε την προεκλογική του περιοδεία επισκεπτόμενος την Τζενίν και τον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων με τανκς και μηχανοκίνητες δυνάμεις στη δυτική συνοικία Αμάλ του καταυλισμού Κχαν Γιούνις. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από πύραυλο, που εκτόξευσε μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος, ενώ ακολούθησε βροχή από οβίδες και πυκνά πυρά πυροβολικού. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 6, ενώ σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών μέχρι το πρωί. Αργά το βράδυ, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε κτίριο του καταυλισμού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 3 Παλαιστίνιοι.

Νωρίς χτες το απόγευμα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε περιοχή ανατολικά της πόλης της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ. Οπως έγινε γνωστό, αργότερα, Παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν βόμβα κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Δεν ανακοινώθηκε αν υπήρξαν θύματα.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε, χτες, την Τζενίν και τον προσφυγικό της καταυλισμό, όπου τον Απρίλη του 2002 ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες μετά από αρκετές ημέρες πολιορκίας, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς και επισήμως να σκοτωθούν 52 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Αμπάς απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στην «Τζένινγκραντ», όπως χαρακτήριζε την πόλη ο Γιάσερ Αραφάτ, και συναντήθηκε με τον Ζακαρία Ζουμπάιντι, τοπικό επικεφαλής της οργάνωσης «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Ο Ζουμπάιντι, ένας από τους πλέον καταζητούμενους για τον ισραηλινό στρατό, συνόδευσε τον Αμπάς ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους και διακήρυξε ανοιχτά την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του υποψηφίου της «Φατάχ», προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει ως προσωπική επίθεση την οποιαδήποτε απόπειρα εναντίον του Αμπάς. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά σημαντική για τη συγκέντρωση περισσότερων ψήφων προς το πρόσωπο του Αμπάς, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνάντηση με τον Ζουμπάιντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ