ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στις 31 Γενάρη το αγωνιστικό ραντεβού

Αγωνιστικό κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε στη Λάρισα

Στις 31 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η νέα πανελλαδική κινητοποίηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), κατά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, με μορφές πάλης που θα καθοριστούν κατά τόπους. Η απόφαση για τη νέα κινητοποίηση πάρθηκε από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε χτες στη Λάρισα, προκειμένου να εξειδικεύσει την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης, που έγινε στις 20 Νοέμβρη, για διοργάνωση πανελλαδικών παναγροτικών κινητοποιήσεων, το Γενάρη.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, η απόφαση για τη νέα κινητοποίηση πάρθηκε «λαμβάνοντας υπόψη τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτικών προϊόντων - βαμβάκι, καπνός, σιτηρά, ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, καλαμπόκι, λάδι, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφικά, οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, κ.ά. - και τη χειρότερη προοπτική που διαμορφώνεται».

Και υπογραμμίζει: «Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη μικρομεσαία αγροτιά, διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο δε λύθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά και τα υπάρχοντα οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά το εισόδημα και να καθίσταται προβληματική η παραμονή στο χωράφι και στα χωριά των φτωχομεσαίων αγροτών, σ' όλη τη χώρα.

Η νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που αρχίζει να εφαρμόζεται, σταδιακά, από το 2004-2005 και το 2006, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, τις τιμές και τις επιδοτήσεις, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των καταναλωτών, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας».

Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στη Λάρισα στις 11 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αγροτών. Επίσης, για την προπαγάνδισή της, θα εκδοθεί αφίσα και προκήρυξη, που θα γνωστοποιούν το περιεχόμενό της με τα αιτήματα και την προοπτική. Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές, αγροτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις με στόχο τη μαζική και δυναμική συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του αγρότη, του λαού και του τόπου.

Αγανάκτηση στα βαμβακοχώρια της Βοιωτίας

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ αύριο στον Ορχομενό

ΛΙΒΑΔΕΙΑ--

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί ανάμεσα στους αγρότες-βαμβακοπαραγωγούς της Βοιωτίας, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ απέναντι στη βαμβακοκαλλιέργεια, που έχει αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες τόνοι της περσινής σοδειάς να παραμένουν απούλητοι στις αποθήκες. Οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι ούτε το «τσοντάρισμα» κάποιων κιλών την τελευταία στιγμή τους σώζει, ούτε τα «παζαρέματα» των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών με τον συμπατριώτη τους υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο, έπιασαν τόπο. Απλώς, οι «οργισμένες» τους κραυγές για δήθεν δυναμικές κινητοποιήσεις στόχο είχαν τον αποπροσανατολισμό και τον εφησυχασμό των οργισμένων βαμβακοπαραγωγών.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και ενόψει της εντεινόμενης αντιαγροτικής επέλασης της κυβέρνησης - ως συνέχεια αυτής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Βοιωτίας καλεί τους αγροτικούς φορείς του νομού και τους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς σε συντονισμένο αγώνα. Γι' αυτό το λόγο διοργανώνει συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη 5 του Γενάρη 2005, στις 5.30 μ.μ., στο καφενείο του ΚΑΠΗ, στον Ορχομενό, όπου θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Η Επιτροπή Αγώνα, σε ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους αγρότες της Βοιωτίας, καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την κοροϊδία των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα παζάρια αποπροσανατολισμού των συνεταιριστικών ηγεσιών σε ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και των Ενώσεων Συνεταιρισμών και καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να συνταχθούν αγωνιστικά με την ΠΑΣΥ, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στον αγώνα τους.

Πού βρίσκεται η διαφορά;..

Στους 1.132.400 τόνους σταμάτησε το «βαμβακόμετρο» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον αριθμό αυτό ανακοίνωσε χτες ως τελική επιλέξιμη παραδοθείσα ποσότητα στα εκκοκκιστήρια ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι 1.132.400 τόνοι σημαίνουν μια επιστροφή συνυπευθυνότητας γύρω στις 23 δρχ.

Βέβαια, το τι ακριβώς θα πάρουν ως εξόφληση οι βαμβακοπαραγωγοί θα φανεί από τον ερχόμενο Μάη ή Ιούνη και μετά. Τότε θα φανεί και τι θα δεχτεί η Κομισιόν ως πραγματική ελληνική παραγωγή βαμβακιού. Σε κάθε περίπτωση όμως χαμένοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, οι περισσότεροι από τους οποίους έζησαν τις τελευταίες δύο βδομάδες το «μαρτύριο της σταγόνας»... Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι βαμβακοπαραγωγοί που μέχρι και χτες το απόγευμα πάσχιζαν να παραδώσουν τα βαμβάκια τους στα εκκοκκιστήρια. Το βασικότερο πάντως είναι ότι αρκετές δεκάδες χιλιάδες τόνοι εξακολουθούν αυθαίρετα να μην έχουν δικαίωμα παράδοσης στα εκκοκκιστήρια και κανείς υπεύθυνος δε λέει τι θα γίνει με αυτές τις ποσότητες. Τα όσα έγιναν μέχρι τώρα και οι όποιες γαλάζιες διαχειριστικές παραλλαγές από τον περασμένο Μάρτη και μετά, αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Για μια ακόμα φορά λοιπόν προβάλλει πάντα επίκαιρο το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών να παραδοθούν όλα τα παραγόμενα βαμβάκια με τιμή 362 δρχ. το κιλό.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη δακοκτονία

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Η καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στη δακοκτονία είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας και Αγγ. Τζέκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν να πληρωθούν και να πάρουν τα ένσημά τους οι εποχιακοί εργαζόμενοι στη δακοκτονία, που πρόσφατα έληξαν οι συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και να μην μπορούν να μπουν στο ταμείο της ανεργίας. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση, που αποτελεί προκλητική αυθαιρεσία και παρανομία της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, επειδή παραβιάζει ρητές διατάξεις των συγκεκριμένων συμβάσεων και της γενικότερης εργατικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα της έλλειψης των ανάλογων πιστώσεων. Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί όφειλαν έγκαιρα να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις έτσι ώστε με τη λήξη των συμβάσεων να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν τα ένσημά τους για να μπουν στο ταμείο ανεργίας και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Πότε θα καταβάλουν τα ένσημα και τις αποδοχές τους στους εποχιακούς εργαζόμενους της δακοκτονίας και αν θα είναι έντοκες;
  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να ενταχθούν αναδρομικά στο ταμείο ανεργίας από την επόμενη ημέρα της απόλυσής τους;
Μέχρι αύριο το «τελόσημο»

Λήγει αύριο, Τετάρτη, η προθεσμία που έχουν οι «αμελείς» ιδιοκτήτες οχημάτων να προμηθευτούν από τις εφορίες το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας (γνωστό και ως «τελόσημο») για το έτος 2005. Πρόκειται στην ουσία για την τελευταία προθεσμία, μετά τη σιωπηρή τριήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς διευκόλυνση των φορολογούμενων, με αφορμή και την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αποστολή των σημειωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δε σπεύσουν σήμερα και αύριο να προμηθευτούν το «τελόσημο» από την εφορία θα υποστούν τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις: Θα κληθούν - από μεθαύριο, Πέμπτη - να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας του σήματος τελών κυκλοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ