ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κρίσιμες» αντιλαϊκές επιλογές για το 2005

Το Ασφαλιστικό των τραπεζών και πάλι στο προσκήνιο

Κυβέρνηση και ισχυροί παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας προετοιμάζουν το έδαφος για εμβάθυνση των μέτρων λιτότητας, για περαιτέρω σκλήρυνση της ασκούμενης πολιτικής, με κύρια έμφαση στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αιχμή του δόρατος την επίλυση του Ασφαλιστικού. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις που έκανε χτες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, χαρακτήρισε το 2005 «μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την οικονομία». Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις δημόσιες προβλέψεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «χειρότερες μέρες το 2005», δηλώνοντας απλά πως η κυβέρνηση ...επιδιώκει «καλύτερες μέρες».

Η, κατά Αλογοσκούφη, κρισιμότητα έγκειται στο ότι θα πρέπει να κρατηθεί η ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα και, βεβαίως, να υπάρξει μια καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα σε επίπεδα συμβατά με αυτά που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ερμηνεία των γενικόλογων δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι η κυβέρνηση το 2005 θα επιταχύνει τις πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είτε αυτές αφορούν στη λύση του Ασφαλιστικού είτε στην «απελευθέρωση» των αγορών που θεωρούνται σήμερα «προστατευόμενες», πρώτα και κύρια της αγοράς εργασίας.

Η πολιτική αυτή κρίνεται «αναγκαία» ώστε να λυθούν τα δύο κατ' εξοχήν προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αυτό της ανταγωνιστικότητας καθώς και το δημοσιονομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η μη λύση τους - σύμφωνα με την επικρατούσα κυρίαρχη άποψη - φρενάρει την ανάπτυξη της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα... Με λίγα λόγια, το αντιλαϊκό πλαίσιο των ήδη ασκούμενων πολιτικών, που τόσο οδυνηρά έπληξε τα λαϊκά στρώματα, θεωρείται σήμερα ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού που θέτει σήμερα το «ελληνικό» κεφάλαιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η εμπέδωση κλίματος συναίνεσης για τα θέματα της οικονομίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από την άποψη αυτή, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία αφ' ενός γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει σύντομα δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, για τα θέματα της οικονομίας, ενώ από την άλλη θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των ευθυνών του και ζητά να συνδράμει και αυτό στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη λύση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, ακόμα και αν χρειαστεί η επίκληση της απειλής των πρόωρων εκλογών...

Σε γραμμή πρώτης προτεραιότητας θα βρεθεί και το 2005 το θέμα της επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών. Σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας προς το «Ρ», το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και δεν μπορεί να κλείσει, δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τη νέα κατάσταση που επιβάλλει η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων... Κατά τους ίδιους πάντα παράγοντες, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν μπορούν να εμμένουν σε προ τριακονταετίας αιτήματα, τα οποία απηχούσαν τότε μια διαφορετική κοινωνική κατάσταση, αλλά σήμερα προβάλλουν σαν εξωπραγματικά... Με άλλα λόγια, η επιδίωξη λύσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένη...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Καμία πίστωση δεν είναι δεδομένη!

«Ψαλίδι» ακόμη και στα εγκεκριμένα κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομίας

Διοικητικά υποστηρικτικά μέτρα ενίσχυσης της λιτότητας και των λεγόμενων «δημοσιονομικών προσαρμογών» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την εγκύκλιο για την «εκτέλεση του Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2005» που κοινοποιήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Από την εγκύκλιο αυτή προκύπτει με σαφήνεια, πως καμία πίστωση του προϋπολογισμού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - η «δυνατότητα αποδέσμευσης του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».

Είναι δηλαδή φανερός ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ψαλιδίσματος ακόμα και εγκεκριμένων κονδυλίων, στο όνομα των «αντοχών» του προϋπολογισμού. Στην κρησάρα της πολιτικής λιτότητας μπαίνουν και τα ποσά των κρατικών επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν πως «η εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση δε σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της, αν διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες καλύπτονται από τα ίδια έσοδα της κύριας δραστηριότητας των φορέων, έσοδα περιουσίας, ταμειακό υπόλοιπο κλπ»...

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - που αποτυπώνει τα σχέδια και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και γενικότερα της κυβέρνησης - προβλέπεται ότι:

  • Καμία συμπληρωματική πίστωση δε χορηγείται δεδομένου ότι «στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφτεί αποθεματικό».
  • Δε θα πληρωθούν μισθοί στο Δημόσιο αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αφού - όπως αναφέρεται - «Στην πρώτη μισθοδοτική κατάσταση των διοριζόμενων ή μετατασσόμενων υπαλλήλων πρέπει να βεβαιώνεται η ύπαρξη πρόβλεψης στον προϋπολογισμό».
  • Σε περιπτώσεις αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών το Δημόσιο, ως εργοδότης, βαρύνεται μόνο με τις εργοδοτικές εισφορές. Οπως διευκρινίζεται, οι «αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων βαρύνουν τους ίδιους και πρέπει να αναζητηθούν από αυτούς».
  • Για τις αποσπάσεις υπαλλήλων, αναφέρεται πως τα αιτήματα από τους φορείς θα υποβάλλονται μόνο εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.
  • Για τις εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ επισημαίνουν την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει ανώτατο κατά νοσοκομείο ύψος εφημεριών, προσθέτοντας πως «δε νοείται υπέρβαση αυτού του ορίου».
  • Εμφαση δίνουν στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και των φορέων, δίνοντας εντολή να «συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα ή και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή και άλλων μέτρων (περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση τηλεφωνικών δαπανών, αυστηρός έλεγχος διάθεσης των αναλώσιμων υλικών κλπ).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Βλέπουν... «χρονιά ορόσημο»

«Το 2005 θα είναι έτος των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην Υγεία και την Παιδεία», υποστήριξε χτες στην καθιερωμένη κοπή της πίτας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στο γνωστό μοτίβο των δηλώσεων που συνήθως κάνει επανέφερε ότι η κυβέρνησή του «σηκώνει τα βάρη του χτες χωρίς να τα μετακυλήσει στους πολίτες».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος χαρακτηρίζοντας το 2005 «χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία», πρόβλεψε «συνέχιση της ταχείας ανάπτυξης και για τον επόμενο χρόνο με την άνοδο του ΑΕΠ να κυμαίνεται στην περιοχή του 3,3% - 3,9%» δίνοντας έμφαση στις παροχές που εξασφαλίζει για το μεγάλο κεφάλαιο ο αναπτυξιακός νόμος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις προσδοκίες - αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων για «τολμηρότερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, άνοιγμα κλειστών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» καθώς και για «προώθηση με γρήγορους ρυθμούς της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής με τη μέθοδο της παραχώρησης».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αλλάζει ο τρόπος αναγραφής των τιμών

Με ακέραιο μέρος και τρία δεκαδικά ψηφία, αντί μόνο σε λεπτά, θα πρέπει να αναγράφονται πλέον οι τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια. Για παράδειγμα, στο εξής δε θα πρέπει να αναγράφεται τιμή 79,5 λεπτά, αλλά 0,795.

Αυτό προβλέπει σχετική αγορανομική διάταξη που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, σύμφωνα με την οποία οι τιμές θα αναγράφονται τόσο στην αντλία όσο και στην αναρτημένη πινακίδα. Επίσης, τα είδη των καυσίμων θα πρέπει να αναγράφονται σε όλα τα πρατήρια με συγκεκριμένη σειρά. Δηλαδή: βενζίνη αμόλυβδη 95 RON, βενζίνη σούπερ (LRP), βενζίνη αμόλυβδη 98 RON, βενζίνη αμόλυβδη 100 RON, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης. Τέλος, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, μπορούν τα είδη των καυσίμων να αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ