Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Καμία πίστωση δεν είναι δεδομένη!

«Ψαλίδι» ακόμη και στα εγκεκριμένα κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομίας

Διοικητικά υποστηρικτικά μέτρα ενίσχυσης της λιτότητας και των λεγόμενων «δημοσιονομικών προσαρμογών» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την εγκύκλιο για την «εκτέλεση του Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2005» που κοινοποιήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Από την εγκύκλιο αυτή προκύπτει με σαφήνεια, πως καμία πίστωση του προϋπολογισμού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - η «δυνατότητα αποδέσμευσης του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».

Είναι δηλαδή φανερός ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ψαλιδίσματος ακόμα και εγκεκριμένων κονδυλίων, στο όνομα των «αντοχών» του προϋπολογισμού. Στην κρησάρα της πολιτικής λιτότητας μπαίνουν και τα ποσά των κρατικών επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν πως «η εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση δε σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της, αν διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες καλύπτονται από τα ίδια έσοδα της κύριας δραστηριότητας των φορέων, έσοδα περιουσίας, ταμειακό υπόλοιπο κλπ»...

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - που αποτυπώνει τα σχέδια και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και γενικότερα της κυβέρνησης - προβλέπεται ότι:

  • Καμία συμπληρωματική πίστωση δε χορηγείται δεδομένου ότι «στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφτεί αποθεματικό».
  • Δε θα πληρωθούν μισθοί στο Δημόσιο αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αφού - όπως αναφέρεται - «Στην πρώτη μισθοδοτική κατάσταση των διοριζόμενων ή μετατασσόμενων υπαλλήλων πρέπει να βεβαιώνεται η ύπαρξη πρόβλεψης στον προϋπολογισμό».
  • Σε περιπτώσεις αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών το Δημόσιο, ως εργοδότης, βαρύνεται μόνο με τις εργοδοτικές εισφορές. Οπως διευκρινίζεται, οι «αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων βαρύνουν τους ίδιους και πρέπει να αναζητηθούν από αυτούς».
  • Για τις αποσπάσεις υπαλλήλων, αναφέρεται πως τα αιτήματα από τους φορείς θα υποβάλλονται μόνο εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.
  • Για τις εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ επισημαίνουν την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει ανώτατο κατά νοσοκομείο ύψος εφημεριών, προσθέτοντας πως «δε νοείται υπέρβαση αυτού του ορίου».
  • Εμφαση δίνουν στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και των φορέων, δίνοντας εντολή να «συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα ή και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή και άλλων μέτρων (περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση τηλεφωνικών δαπανών, αυστηρός έλεγχος διάθεσης των αναλώσιμων υλικών κλπ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ