ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑ ΑΣΙΑ
Προσπάθειες «εκμετάλλευσης» της τραγωδίας...

Οι νεκροί πλησιάζουν (επίσημα) τις 156.000 και οι ασθένειες απειλούν να θερίσουν χιλιάδες ακόμη

Πληθαίνουν οι πρόσφυγες

Associated Press

Πληθαίνουν οι πρόσφυγες
ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε 13 χώρες σε ΝΑ Ασία και Αφρική ξεπέρασε χθες τις 156.000 ψυχές. Η εκτίμηση ήταν εξαιρετικά «συντηρητική»: Μόνο στην επαρχία Ατσέι της Ινδονησίας, ο επίσημος αριθμός των 94.000 θυμάτων είναι εξαιρετικά υποτιμημένος, με δεδομένο ότι χιλιάδες σορών εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένες στα συντρίμμια. Στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, οι αγνοούμενοι παρέμεναν στην τάξη των χιλιάδων - ομοίως και στην τουριστική Ταϊλάνδη, από όπου συνεχίζονταν να μεταδίδονται εξαιρετικά μακάβριες φωτογραφίες με τουρίστες να τα πίνουν σε νυχτερινά κέντρα απτόητοι, αδιάφοροι για την καταστροφή. Την ίδια ώρα, οι δυτικές κυβερνήσεις επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο την καταστροφή αυτή για να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια -είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το σχόλιο της Christian Science Monitor, απέκτησαν «για πρώτη φορά» παρουσία στην περιοχή. «Ρέστα» έδωσαν οι Financial Times του Λονδίνου: Η εικόνα των Αμερικανών στρατιωτών που «δίνουν χείρα βοηθείας», σημείωσε η εφημερίδα, «θα μπορούσε να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αλγεινή εικόνα των ΗΠΑ στην περιοχή». Δραττόμενος της ιστορικής αυτής «ευκαιρίας», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε με τους δύο προκατόχους του, τον Μπιλ Τζέφερσον Κλίντον και τον πατέρα του Μπους σίνιορ, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν χρηματικά στην παροχή «βοήθειας», επιπλέον των 350 εκατ. που (υποσχέθηκε ότι) δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ: Η «ιδιωτικοποίηση» στην πράξη, ως απόδειξη της «καλής καρδιάς» του αμερικανικού λαού. Το λαϊκίστικο τρικ κέρδισε από την πρώτη στιγμή την ύψιστη προσοχή των ειδησεογραφικών πρακτορείων διεθνώς...

Περιμένοντας τη βοήθεια...

Associated Press

Περιμένοντας τη βοήθεια...
Αλλά, πέρα από την διαχείριση της εικόνας των «γενναιόδωρων Δυτικών», που παρέχουν κάπου 2 δισ. δολάρια βοήθεια, η κατάσταση παρέμενε τραγική στις πληγείσες περιοχές. Οι υπηρεσίες αρωγής ανέφεραν χθες, 8 ημέρες μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου και του τσουνάμι, ότι «θα χρειαστούν πολλές ημέρες ακόμη» για να φθάσει βοήθεια σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα «επιμελητείας» που δυσχεραίνουν τη διανομή βοήθειας, τα πράγματα χειροτερεύουν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Κάτι σαφέστερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Σρι Λάνκα: Η κυβέρνηση της Προέδρου Κουμαρατούνγκα ξεκαθάρισε ότι «δε θα παρέχει καμία βοήθεια» στις περιοχές που ελέγχει το αντάρτικο των Τίγρεων των Ταμίλ. Οπου, ας σημειωθεί, η ηγεσία της οργάνωσης κάνει λόγο για 30 χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και 500.000 εκτοπισμένους.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση περί δημιουργίας «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» στην περιοχή - όπου υπάρχει τέτοιο αμερικανικό σύστημα από το 1940, σημειωτέον, και σε αυτό ανήκαν η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, που παρ' όλ' αυτά δεν προειδοποίησαν τους κατοίκους, η πρώτη για να μην «αναστατώσει τους τουρίστες» και η δεύτερη διότι το σχετικό επιστημονικό κέντρο διεξήγαγε εργασίες συντήρησης - συνεχίζεται. Αλλά χωρίς ενημέρωση του πληθυσμού, ακόμα και αυτό θα είναι άχρηστο...

Αναφέρονταν ήδη την Κυριακή κρούσματα ξεσπάσματος επιδημιών, από χολέρα στη Σρι Λάνκα έως διάρροιες και άλλες ασθένειες στην Ινδονησία, που επίσημα οι αρχές διέψευδαν, αλλά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, απειλούν να πάρουν χιλιάδες ακόμη ζωές. Αυτό αφορά κυρίως τις πιο δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της Ινδονησίας. Την ίδια στιγμή, πέραν της καταστροφής, τα χειρότερα ένστικτα πολλών φαίνεται πως βγήκαν στην επιφάνεια: Αναφέρονταν, χωρίς όμως λεπτομέρειες, κλοπές, απαγωγές και βιασμοί σε πολλά προσφυγικά στρατόπεδα και πληγείσες περιοχές στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία και την Ινδία...

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η «σύνοδος των δωρητών», με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο (απερχόμενος) Αμερικανός ΥπΕξ Πάουελ, ο Κινέζος πρωθυπουργός, στελέχη της Κομισιόν της ΕΕ, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και πολλοί ηγέτες των πληγεισών χωρών. Ηδη, χθες, ο Πάουελ βρισκόταν στην Ταϊλάνδη, και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σιναουάτρα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής... 182 άνθρωποι νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες, όλοι νέα παιδιά, από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην ντισκοτέκ «Republica Cromanon», στο Μπουένος Αϊρες και ενόσω παρακολουθούσαν συναυλία. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ανιμπαλ Φερνάντες τόνισε πως τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν πιασμένα σε «θανάσιμη παγίδα», αφού πολλές από τις εξόδους ήταν αποκλεισμένες και κατήγγειλε πως υπήρχαν πολλά προβλήματα στο θέμα της ασφάλειας του κτιρίου, ενώ μέσα βρίσκονταν περισσότεροι από 6.000, ενώ η άδεια ήταν για 1.500.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την επεξεργασία σχεδίων για την πιθανή ισόβια κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία, μεταξύ αυτών κι εκατοντάδων προσώπων εναντίον των οποίων η κυβέρνηση δε διαθέτει ικανές αποδείξεις για να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο ενώπιον δικαστηρίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με την «Washington Post».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο δήλωσε ότι βασανίστηκε με τη μέθοδο του «στραπάδο», τεχνική πολύ δημοφιλής στις λατινοαμερικανικές δικτατορίες, που συνίσταται στο να αφήνεται ο κρατούμενος να κρέμεται από τις χειροπέδες ώσπου αυτές να κόψουν βαθιά τους καρπούς του, σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιεύεται στον «Guardian». Ο λόγος που υποβλήθηκε στο βασανισμό αυτόν, είπε ο κρατούμενος, είναι ότι οι δεσμώτες του τον συνέλαβαν να απαγγέλλει απόσπασμα του Κορανίου την ώρα που απαγορευόταν η ομιλία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράκ - Τουρκίας για την «αντιμετώπιση των Τούρκων Κούρδων ανταρτών που δρουν στο βόρειο Ιράκ» πρότεινε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρες την Κυριακή και τη Δευτέρα στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν, που ο στρατός των ΗΠΑ απέδωσε σε «μαχητές Ταλιμπάν», σύμφωνα με τα «Ασοσιέιτεντ Πρες» και AFP.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο «κεντρώος» Στίπε Μέσιτς θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία με την «κεντροδεξιά» υπουργό της κυβέρνησης του HDZ, Γιάντρανκα Κόσορ. Ο νυν Πρόεδρος Μέσιτς, στηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Ιβιτσα Ράτσαν, κατέλαβε την Κυριακή περίπου 49,03%, έναντι ποσοστού 20,18% της Κόσορ. Ο Αμερικανοκροάτης «ανεξάρτητος» Μπόρις Μίκσιτς κατήγγειλε χτες «παρατυπίες», αξιώνοντας επανακαταμέτρηση των ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ