Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής... 182 άνθρωποι νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες, όλοι νέα παιδιά, από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην ντισκοτέκ «Republica Cromanon», στο Μπουένος Αϊρες και ενόσω παρακολουθούσαν συναυλία. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ανιμπαλ Φερνάντες τόνισε πως τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν πιασμένα σε «θανάσιμη παγίδα», αφού πολλές από τις εξόδους ήταν αποκλεισμένες και κατήγγειλε πως υπήρχαν πολλά προβλήματα στο θέμα της ασφάλειας του κτιρίου, ενώ μέσα βρίσκονταν περισσότεροι από 6.000, ενώ η άδεια ήταν για 1.500.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την επεξεργασία σχεδίων για την πιθανή ισόβια κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία, μεταξύ αυτών κι εκατοντάδων προσώπων εναντίον των οποίων η κυβέρνηση δε διαθέτει ικανές αποδείξεις για να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο ενώπιον δικαστηρίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με την «Washington Post».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο δήλωσε ότι βασανίστηκε με τη μέθοδο του «στραπάδο», τεχνική πολύ δημοφιλής στις λατινοαμερικανικές δικτατορίες, που συνίσταται στο να αφήνεται ο κρατούμενος να κρέμεται από τις χειροπέδες ώσπου αυτές να κόψουν βαθιά τους καρπούς του, σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιεύεται στον «Guardian». Ο λόγος που υποβλήθηκε στο βασανισμό αυτόν, είπε ο κρατούμενος, είναι ότι οι δεσμώτες του τον συνέλαβαν να απαγγέλλει απόσπασμα του Κορανίου την ώρα που απαγορευόταν η ομιλία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράκ - Τουρκίας για την «αντιμετώπιση των Τούρκων Κούρδων ανταρτών που δρουν στο βόρειο Ιράκ» πρότεινε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρες την Κυριακή και τη Δευτέρα στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν, που ο στρατός των ΗΠΑ απέδωσε σε «μαχητές Ταλιμπάν», σύμφωνα με τα «Ασοσιέιτεντ Πρες» και AFP.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο «κεντρώος» Στίπε Μέσιτς θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία με την «κεντροδεξιά» υπουργό της κυβέρνησης του HDZ, Γιάντρανκα Κόσορ. Ο νυν Πρόεδρος Μέσιτς, στηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Ιβιτσα Ράτσαν, κατέλαβε την Κυριακή περίπου 49,03%, έναντι ποσοστού 20,18% της Κόσορ. Ο Αμερικανοκροάτης «ανεξάρτητος» Μπόρις Μίκσιτς κατήγγειλε χτες «παρατυπίες», αξιώνοντας επανακαταμέτρηση των ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ