ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ποδαρικό» με κλιμάκωση των επιθέσεων

Επίθεση των ανταρτών στη λεγόμενη «πράσινη Ζώνη» των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Επίθεση των ανταρτών στη λεγόμενη «πράσινη Ζώνη» των κατοχικών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα γραφεία του κόμματος του δοτού Ιρακινού πρωθυπουργού στο κέντρο της Βαγδάτης έγιναν χτες στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται σταθερή κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων με επίκεντρο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ έσπευσε να επαναλάβει ότι οι εκλογές της 30ής Γενάρη θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ο δοτός Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Χάζεμ Σααλάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών σε περίπτωση που μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των σουνιτών.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί αστυνομικοί, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, αφού πρώτα έσπασε έναν πρώτο αστυνομικό κλοιό, μπροστά στην είσοδο της έδρας του κόμματος Ιρακινή Εθνική Συμμαχία, του Ιγιάντ Αλάουι. Λίγο αργότερα, η Βαγδάτη συγκλονιζόταν από μια δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, αυτή τη φορά στα δυτικά της πράσινης ζώνης, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της κατοχικής δύναμης και της δοτής κυβέρνησης. Από τη δεύτερη επίθεση σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 3 άνθρωποι. Με βάση την πρώτη εντύπωση, στόχος ήταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι.

Βορειότερα, στο Μπάλαντ έγινε άλλη μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο ένα σημείο ελέγχου της ιρακινής εθνοφρουράς. Σκοτώθηκαν 4 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 14. Την Κυριακή, στην ίδια πόλη, σε παρόμοια επίθεση είχαν σκοτωθεί 22 Ιρακινοί εθνοφρουροί και είχαν τραυματιστεί δεκάδες.

Στη βόρεια πόλη Μπαϊτζί, από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί ενώ στη Μοσούλη, ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο πτώμα που εξέταζαν. Τέλος, στο Τικρίτ, από βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και πυροδοτήθηκαν την ώρα που περνούσε ιρακινή περίπολος, σκοτώθηκαν 6 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν άλλοι 4.

Απειλές και νέοι ελιγμοί

Την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας ανέλαβε, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα», η οποία είχε διεκδικήσει την ευθύνη και για την επίθεση στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη, πριν από δύο βδομάδες, όπου σκοτώθηκαν 22 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες. Στην ανακοίνωσή της, η «Ανσάρ αλ Σούνα» επαναλαμβάνει τις απειλές της για κλιμάκωση των επιθέσεων ενόψει των εκλογών.

Απειλές εκτόξευσε, επίσης με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, και η οργάνωση «Ιρακινός Ισλαμικός Στρατός», ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή αρκετών ξένων, μεταξύ των οποίων και οι 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες μετά από 2 βδομάδες ομηρίας. Ο «Ιρακινός Ισλαμικός Στρατός» προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι «θα φέρει τον πόλεμο και τις μάχες εντός του αμερικανικού εδάφους» και καταλήγει ότι «το 2005 θα είναι συμφορά για τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της δοτής κυβέρνησης Αλάουι άφηνε, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών «αρκεί να διασφαλιστεί ότι οι σουνίτες θα συμμετάσχουν σε αυτές». Ο Χάζεμ Σααλάν εκτίμησε ότι ακόμη και η Ουάσιγκτον θα δεχόταν μια τέτοια κίνηση, «επειδή την ενδιαφέρει να υπάρξει καθολική συμμετοχή στις εκλογές». Μάλιστα, ο Ιρακινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Αιγύπτου και αρκετών χωρών του Κόλπου προς τη σουνιτική κοινότητα του Ιράκ προκειμένου να πειστεί η ηγεσία της να συμμετάσχει στις εκλογές. Μέχρι χτες βράδυ, ούτε Ιρακινοί ούτε Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίασαν τις δηλώσεις Σααλάν επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντάς τες.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις και εισβολές

ΡΑΜΑΛΑ.-

Στην τελική ευθεία εισήλθε, πλέον, η προεκλογική εκστρατεία στα παλαιστινιακά εδάφη ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Γενάρη. Ο Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της «Φατάχ» και επικρατέστερος διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ, με βάση τα τελευταία στοιχεία, για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής περιόδευσε, χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός, παρά τις διαβεβαιώσεις περί «διακριτικής στάσης» ενόψει των εκλογών, πραγματοποίησε δύο αιματηρές εισβολές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διατηρώντας σταθερά τεταμένη την κατάσταση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έληξε η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι τελευταίοι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές που είχαν αναπτυχθεί σε στέγες ακόμη και στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια αποσύρθηκαν, τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή έγινε επειδή εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες από την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Γάζας στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Κατά την εισβολή τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης και 1 Παλαιστίνιος εικονολήπτης.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την τριήμερη εισβολή του στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Ο τελικός απολογισμός καταμετρούσε 11 Παλαιστινίους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 10 σπίτια κατεστραμμένα. Τελευταίο θύμα στον μακρύ κατάλογο του αίματος, στη Γάζα, είναι ένα 17χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά, χθες το πρωί, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, στην περιοχή της Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε καν το γεγονός.

Ανεβάζει τους τόνους ο Αμπάς

Τη δέσμευσή του ότι «κάποια μέρα οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους» εξέφρασε, χθες, σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη της Γάζας ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο υποψήφιος της «Φατάχ», για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο αίτημα για επιστροφή των προσφύγων, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα. Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμπάς είχε επαναλάβει τη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση με τους ενόπλους Παλαιστινίους, τους οποίους, μάλιστα, υποσχέθηκε να «βοηθήσει ώστε να μην πέσουν ποτέ στα χέρια του ισραηλινού στρατού».

Εντούτοις, η δήλωσή του με την οποία καλούσε σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, και κυρίως της «Χαμάς». Με ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν την έκκληση Αμπάς ως «πισώπλατη μαχαιριά στην αντίσταση» και του ζητούν να απολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση καλούσε το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του στις θέσεις που είχαν πριν το ξέσπασμα της Ιντιφάντα το 2000, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε «πρόκληση» την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι «η αντίδραση λίγων ενόπλων Παλαιστινίων στις ισραηλινές στρατιωτικές προκλήσεις δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Τέλος, χθες, έφθασε στο Ισραήλ ο Τούρκος ΥΠΕΞ που θα έχει συναντήσεις με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ