ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ
Στήνουν νέα τρομοκρατική οργάνωση;

Eurokinissi

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σε μια υπόθεση που θυμίζει τρομοκρατία, αφήνει η Αστυνομία σχετικά με τη δολοφονία του αστυνομικού - ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη. Τις έρευνες έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, της Ασφάλειας Αττικής, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πρόκειται λοιπόν για την επανεμφάνιση τρομοκρατικής οργάνωσης ή εμφάνιση νέας; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα χρειάζεται αυτού του είδους τις «οργανώσεις» και η τρομοκρατία, και γενικότερα οι πράξεις ατομικής βίας με προβοκατόρικη αμφίεση, είναι μια παλιά υπόθεση, που λειτουργεί - εκτός των άλλων - και ως εργαλείο για την ενίσχυση των εσωτερικών κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους.

Η δολοφονία του Χαρ. Αμανατίδη έγινε την περασμένη Παρασκευή, λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα, στη σκοπιά του, έξω από το σπίτι του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας, Μαρκ Μπλάδεργουικ, στην οδό Καρπάθου 47 στην Κηφισιά. Οι δράστες πλησίασαν τη σκοπιά και πυροβόλησαν εναντίον του με περίστροφο 38 Σπέσιαλ/357 Μάγκνουμ. Το θύμα βλήθηκε στη δεξιά πλευρά του σώματος και του κεφαλιού του. Συγκεκριμένα δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, τρεις στο σώμα και μια στο αριστερό πόδι. Ο ειδικός φρουρός δεν πρόλαβε να πυροβολήσει με το πιστόλι του, το οποίο βρέθηκε στα χέρια του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταθέσει πως πρώτα ακούστηκαν φωνές, μετά πυροβολισμοί και στο τέλος οι τριγμοί από τις ρόδες του οχήματος των δραστών που απομακρύνονταν από τον τόπο. Φεύγοντας οι δολοφόνοι άρπαξαν το υποπολυβόλο του ειδικού φρουρού. Στο σώμα του θύματος βρέθηκαν τρεις βολίδες εννέα χιλιοστών και δύο βολίδες που προέρχονταν από το περίστροφο. Συνολικά έχουν βρεθεί 10 κάλυκες των εννέα χιλιοστών και τέσσερις βολίδες του ίδιου διαμετρήματος που έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν προέρχονται από το αυτόματο που άρπαξαν οι δράστες ή από άλλο όπλο. Επίσης, βρέθηκαν πέντε βολίδες περιστρόφου.

Οι κάλυκες και οι βολίδες που βρέθηκαν δεν ταυτίζονται με πειστήρια τρομοκρατικών επιθέσεων ή άλλων περιπτώσεων κοινού εγκλήματος, έχει ανακοινώσει η Ασφάλεια μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Εξαλλου την Κυριακή στη λεωφόρο Κηφισίας 343, στο Μαρούσι, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον τόπο του φόνου, βρέθηκε εγκαταλειμμένο κλεμμένο ΙΧ μάρκας Νισάν «Μίκρα». Η Αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τους δράστες, αλλά ερευνάται και η πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε σε ληστεία που έγινε πέντε ώρες μετά το συμβάν σε κοσμηματοπωλείο στο Ψυχικό, με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ σε κοσμήματα και χρήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν έχει προκύψει κάποιο σκοτεινό σημείο στη ζωή του Χαρ. Αμανατίδη, που θα δικαιολογούσε την ενέργεια ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Χτεσινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχουν στοιχεία που κάνουν την ΕΛ.ΑΣ. να πιστεύει ότι βρίσκεται μπροστά στην εμφάνιση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης: Το ότι οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν σε τόπο με σαφή συμβολισμό, αφού το θύμα φρουρούσε το σπίτι του διαδόχου του Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από τη «17Ν», καθώς και το ότι για την οργάνωση της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε αυτοκίνητο. Επίσης, ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι οι δράστες άρπαξαν το όπλο του ειδικού φρουρού, μια πρακτική που ακολουθούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίθεση της «17Ν», με θύμα το σταθμάρχη της CIA στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε Δεκέμβρη.

Αλλα δημοσιεύματα γράφουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αναφέροντας πως στόχος ήταν ειδικός φρουρός, αφού ειδικός φρουρός συμμετείχε στον ξυλοδαρμό Αφγανών μεταναστών πριν λίγες μέρες, στο Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα, όπου υπηρετούν οι αστυνομικοί που ενέχονται στους βασανισμούς, ενώ γκαζάκια τοποθετήθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Χαλκηδόνας στις 29 Δεκέμβρη.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει τέσσερις επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους. Στις 5 Σεπτέμβρη 2003 σε διπλή βομβιστική ενέργεια στα δικαστήρια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Στις 5 Μάη 2004 έγινε τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Την ευθύνη ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Στις 29 Οκτώβρη 2004 πυροδοτήθηκε με καλώδιο βόμβα, την ώρα που δύο λεωφορεία των ΜΑΤ διέσχιζαν την Ιερά Οδό στο Ρουφ. Η τέταρτη ήταν τα γκαζάκια, τα οποία όμως δεν εξερράγησαν, έξω από το Τμήμα της Ν. Χαλκηδόνας.

Συζήτηση για τις «μαύρες τρύπες» στο περιβάλλον

Συναντήθηκαν χτες Γ. Σουφλιάς και Στ. Δήμας

Για τις πολλές «μαύρες τρύπες», όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες η χώρα μας κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, και ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα αμέσως μετά τη συνάντηση ο Στ. Δήμας, «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα τα οποία απασχολούν την Ελλάδα και την ΕΕ και συμφωνήσαμε για την καλύτερη αντιμετώπισή τους». Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι υπάρχει σειρά προβλημάτων, όπως η συμμόρφωση της Ελλάδας στο θέμα της εμπορίας των ρύπων θερμοκηπίου, ένα μέτρο που παρότι είναι αναποτελεσματικό και ανήθικο προωθείται από την ΕΕ, ενώ από τη χώρα μας υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή του εθνικού σχεδίου κατανομής των δικαιωμάτων για την εκπομπή τους.

Επίσης, άλλα θέματα στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα είναι τα θέματα της προστασίας της φύσης, της πανίδας και της χλωρίδας, όπως και της βιοποικιλότητας, το ζήτημα των χιλιάδων παράνομων χωματερών, αλλά και ειδικότερα ζητήματα, όπως η δημιουργία του εθνικού Πάρκου Ζακύνθου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, στις δηλώσεις του περιορίστηκε να πει σχετικά με το εθνικό σχέδιο κατανομής των ρύπων θερμοκηπίου πως η κυβέρνηση περιμένει το τελικό «οκέι» από την ΕΕ και πως είναι έτοιμη να κάνει ό,τι βελτιώσεις της ζητηθούν από αυτήν...

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη για την ύπαρξη και στη χώρα μας δικτύου προειδοποίησης για τσουνάμι, δήλωσε ότι καλό είναι να υπάρχει ένα τέτοιο προειδοποιητικό σύστημα και ότι είμαστε στην κατεύθυνση της μελέτης για να μπει σε εφαρμογή.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Θα λειτουργήσει το 2006

Στα 132 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των έργων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), το οποίο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) θα λειτουργήσει το 2006.

Το έργο περιλαμβάνεται στα συγχρηματοδοτούμενα κατά 50% (Γ' ΚΠΣ) από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Η κατασκευή των έργων εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 100 εκατ. ευρώ και άλλα 32 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις.

Σημειώνεται ότι από το ΣΚΑ διέρχονται οι κύριοι σιδηροδρομικοί και οδικοί άξονες του λεκανοπεδίου Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού σιδηροδρόμου, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες τον ερχόμενο Μάη θα φτάνει μέχρι την Κόρινθο. Οι υπόλοιπες επεκτάσεις, προς Χαλκίδα και Θήβα, συνολικού μήκους 87 χλμ., αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του επόμενου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ