ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κινητοποίηση σωτηρίας!

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες - ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών διαφοροποιήσεων - να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στις παναγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται σ' όλη τη χώρα, με σωστό διεκδικητικό πλαίσιο και προοπτική

Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 του Γενάρη, στους δρόμους του αγώνα για τη σωτηρία της βγαίνει η μικρομεσαία αγροτιά. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σ' όλη τη χώρα:

-- Θ' αναδειχτούν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα κι έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα των κατοίκων της υπαίθρου, η πλειοψηφία των οποίων ζει στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη. Ταυτόχρονα, θα προβληθούν τα ουσιαστικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων, αλλά και για τη διασφάλιση του μέλλοντός του στον τόπο του.

-- Θα καταδειχτεί η βασική αιτία του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, που ανάγεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και οι τεράστιες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που συγκαθορίζουν με τις ηγεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ αυτή την πολιτική και την υλοποιούν, με συνέπεια και ζήλο. Μια πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη τους σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες. Και θα διαμηνυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αγροτιά είναι αποφασισμένη να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.


-- Θα προβληθεί ως μόνη πρόταση σωτηρίας της μικρομεσαίας αγροτιάς η οργάνωσή της σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι, έχοντας τη βοήθεια ενός δημόσιου λαϊκού τομέα της οικονομίας, μπορούν να διασφαλίσουν απασχόληση και καλό εισόδημα στους μικρονυκοκυραίους του χωριού και να δώσουν «ανάσα» στη δοκιμαζόμενη ελληνική ύπαιθρο.

Ολοι μαζί

Η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει σταθμό και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων αγώνων, με προοπτική την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, από μια Λαϊκή Εξουσία, υπέρ των συμφερόντων των φτωχών, μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και της χώρας.

Για την επιτυχία της καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια σ' όλη τη χώρα, καθώς στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας όλους τους ξωμάχους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά, ανοίγοντας νέους δρόμους στο αγροτικό κίνημα. Ακόμα, πραγματοποιούνται συσκέψεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών συλλόγων, καθώς και συντονιστικών επιτροπών αγώνα, στις οποίες συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία, το σωστό προσανατολισμό και τον αποτελεσματικό συντονισμό της πάλης, σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συσκέψεις μαζικών φορέων, καθώς η αγωνιζόμενη αγροτιά συνειδητοποιεί τη μεγάλη δύναμη που της προσδίδει η αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

Τα αιτήματα


Το ενωτικό, διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει και προβάλλει η ΠΑΣΥ, στην πανελλαδική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη, είναι:

  • Εγκαιρα να αγοράζονται από τους παραγωγούς τα αγροτικά προϊόντα, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για ν' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας. Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ακρίβειας στα μέσα και στα εφόδια.
  • ΑΤΕ κρατική, με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και με πολύπλευρη στήριξη, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, καθώς και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών.
  • Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ το μήνα).

  • Δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία.
  • Η αγροτική οικονομία να στηριχτεί στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αφού αλλάξει ριζικά το υπάρχον συνεταιριστικό κίνημα, που θ' ασχολούνται από την κοινή καλλιέργεια ως την επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ