ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για το ωράριο

Τη δική τους απάντηση στην προσπάθεια της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου δίνουν και οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά με καθημερινές κινητοποιήσεις ανά δήμο. Οπως αποφάσισε χτες, στη διάρκεια συνεδρίασής της, η διοίκηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, οι κινητοποιήσεις ξεκινούν την Τρίτη 17 του μήνα με πικετοφορία στις 6.30 στην πλατεία Λαού του Κερατσινίου, ενώ το βράδυ με το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνει σύσκεψη - συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά.

Την Τετάρτη 18 Γενάρη θα γίνει πικετοφορία στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Περιβολάκι της Νίκαιας και την Πέμπτη στις 2.30 το μεσημέρι στο κέντρο του Πειραιά. Το βράδυ της Πέμπτης με το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνει νέα σύσκεψη των εργαζομένων στη συμβολή των παραπάνω οδών.

«ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ»
Δεν κουνιέται φύλλο!

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των οικοδόμων στα εργοτάξια του Κρυονερίου και του ΥΕΝ, αφού ο Αλαφογιάννης δεν τους κατέβαλε ούτε και χτες τα δεδουλευμένα

Από τη χτεσινή, τρίτη μέρα της επίσχεσης εργασίας στο εργοτάξιο του Κρυονερίου
Από τη χτεσινή, τρίτη μέρα της επίσχεσης εργασίας στο εργοτάξιο του Κρυονερίου
Για τη Δευτέρα ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού οι οικοδόμοι στα εργοτάξια του Κρυονερίου και του ΥΕΝ στον Πειραιά, αφού ούτε και χτες πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο Αλαφογιάννης. Από νωρίς το πρωί στα δύο εργοτάξια η αγανάκτηση περίσσευε. Για την ασυδοσία του μεγαλοεργολάβου, που καλυμμένος πίσω από την ανοχή της κυβέρνησης αρνείται επανειλημμένα να καταβάλει στους εργαζόμενους αυτό που αυτονόητα δικαιούνται: τα μεροκάματα για τη σκληρή δουλιά που προσφέρουν αδιάκοπα, εφτά ολόκληρες μέρες τη βδομάδα.

Οι διασπαστικές κινήσεις που επιχείρησε η εργοδοσία την Πέμπτη στο εργοτάξιο του Κρυονερίου έπεσαν στο κενό. Τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας δεν κατάφεραν να διασπάσουν το αρραγές μέτωπο σιδεράδων και καλουπατζήδων και να τους εκτροχιάσουν από το δρόμο του κοινού αγώνα. Στην ανάγκη να διατηρήσουν σαν κόρη οφθαλμού την ενότητα που κατέκτησαν επισήμανε και ο Κ. Χατζάρας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους του Κρυονερίου. «Η εργοδοσία το πήρε το μήνυμα και τρέμει την ενότητά μας», σημείωσε. «Μαζί, Ελληνες και ξένοι εργάτες, μέσα από το Συνδικάτο, μπορούμε με τον αγώνα μας να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Ο Κ. Χατζάρας τόνισε τη σημασία που έχει για την οργάνωση των αγώνων ο ταξικός χαρακτήρας του Συνδικάτου και κάλεσε τους οικοδόμους, στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις στο οικοδομικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Το Συνδικάτο είστε εσείς και είναι κατάκτηση για όλους τους οικοδόμους ο ταξικός προσανατολισμός και οι μάχες που δίνει το Συνδικάτο», σημείωσε.

Τη Δευτέρα συνεχίζεται και στα δυο εργοτάξια η επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ με μπροστάρη το Συνδικάτο οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν ο μεγαλοεργολάβος δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Προς απεργία για τις Επιτροπές Ελέγχου

Προτάσσοντας το όπλο της απεργίας και τιμώντας τους νεκρούς τους, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης βγαίνουν ξανά μπροστά, για να αποτρέψουν μία ακόμα βρώμικη επιχείρηση, κατευθυνόμενη αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ, να συγκαλυφθούν οι ευθύνες που φέρουν οι εφοπλιστές και συνολικά η εργοδοσία για τα τραγικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Επιχείρηση που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τη γενικότερη αξίωση της εργοδοσίας να υπονομευτεί η λειτουργία του θεσμού των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στις επιχειρήσεις και στους χώρους εργασίας.

Η απεργία έχει κηρυχτεί με απόφαση των Σωματείων της Ζώνης για τις 26 Γενάρη. Την ίδια μέρα στα δικαστήρια του Πειραιά 4 μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, που είναι όλοι εργαζόμενοι, ενώ δύο από αυτούς εργάτες της Ζώνης, θα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως κατηγορούμενοι για το φονικό που έγινε στη Ζώνη στις 20 Οκτώβρη 2001, όταν 5 μεταλλεργάτες κάηκαν ζωντανοί στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου.

Οι 4 εργαζόμενοι, δηλαδή τα θύματα, θα κάθονται στο ίδιο εδώλιο με τους θύτες τους. Με τον εφοπλιστή, τους εργολάβους και τα «τσιράκια» τους τον Χημικό Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλο και τον Τεχνικό Ασφαλείας.

Στα πλαίσια της μάχης που δίνουν οι εργατοτεχνίτες, χτες έγινε και σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την οποία διοργάνωσαν τα Σωματεία της Ζώνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ, ΕΚΠ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος.

Στη σύσκεψη συμφώνησαν όλοι να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση στην επιχείρηση ποινικοποίησης της λειτουργίας των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, όπως του Α. Κολλά από τη ΓΣΕΕ, του προέδρου του ΕΚΠ Π. Κυριακού, της Ρ. Γκούβερη μέλος διοίκησης του ΕΚΠ, έγινε προσπάθειά να διαχωρίσουν τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς από την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων δηλαδή της αύξησης του κερδών του κεφαλαίου που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Πολιτική που οπλίζει, όπως ανέφερε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Νουφαρίτσης συσπειρωμένος στο ΠΑΜΕ - το χέρι της εργοδοσίας και πρέπει να ανατραπεί».

Ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων μετά την έκρηξη του «ΑΝΑΤΖΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ» ήταν αυτοί που επέβαλαν τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι οποίες έχουν αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια καθώς έχουν αποφευχθεί ατυχήματα. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και ο αγώνας να δοθεί όχι μόνο για τη διατήρησή τους αλλά για την ενίσχυσή τους, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό εξοπλισμό και να κατοχυρωθεί θεσμικά η προστασία η μη ποινικοποίηση της λειτουργίας τους.

Ο δήμαρχος σημείωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Περάματος να είναι συμπαραστάτης συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων της, όπως και σε αυτόν.


Τι συμβαίνει στην αγορά του Ρέντη;

Συμβαίνει κάτι στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας στου Ρέντη; Μαθαίνουμε ότι οι χονδρέμποροι του κρέατος έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τη σύμβαση για πενθήμερο που υπέγραψαν από τις 22 Ιούλη με τους εργαζόμενους και με φιρμάνι τους επέβαλαν αυθαίρετα την εργασία και τα Σάββατα, αρχής γενομένης από την προηγούμενη βδομάδα. Και ότι το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ «ποιούν την νήσσαν» παρά το γεγονός ότι εδώ και μέρες έχουν ενημερωθεί για την κατάφωρη παραβίαση του ωραρίου από την εργοδοσία. Το ίδιο και η διεύθυνση της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Τι γίνεται, λοιπόν; Από την Κεντρική Αγορά ξεκινάει η κυβέρνηση την επιχείρηση πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου; Και με την ευκαιρία, μήπως μπορεί να μας πει το υπουργείο Ανάπτυξης ποιος διενεργεί τον υγειονομικό έλεγχο στα κρέατα που ξεφορτώνονται τα Σάββατα; Γιατί απ' όσο ξέρουμε και ο ΕΦΕΤ και η Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμα καταργήσει το πενθήμερο...

Σύσκεψη της «Ναυτεργατικής»

Σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 11π.μ. διοργανώνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, επισημαίνοντας την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης αγώνων για την αντιμετώπιση της αντεργατικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ