Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Προς απεργία για τις Επιτροπές Ελέγχου

Προτάσσοντας το όπλο της απεργίας και τιμώντας τους νεκρούς τους, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης βγαίνουν ξανά μπροστά, για να αποτρέψουν μία ακόμα βρώμικη επιχείρηση, κατευθυνόμενη αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ, να συγκαλυφθούν οι ευθύνες που φέρουν οι εφοπλιστές και συνολικά η εργοδοσία για τα τραγικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Επιχείρηση που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τη γενικότερη αξίωση της εργοδοσίας να υπονομευτεί η λειτουργία του θεσμού των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στις επιχειρήσεις και στους χώρους εργασίας.

Η απεργία έχει κηρυχτεί με απόφαση των Σωματείων της Ζώνης για τις 26 Γενάρη. Την ίδια μέρα στα δικαστήρια του Πειραιά 4 μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, που είναι όλοι εργαζόμενοι, ενώ δύο από αυτούς εργάτες της Ζώνης, θα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως κατηγορούμενοι για το φονικό που έγινε στη Ζώνη στις 20 Οκτώβρη 2001, όταν 5 μεταλλεργάτες κάηκαν ζωντανοί στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου.

Οι 4 εργαζόμενοι, δηλαδή τα θύματα, θα κάθονται στο ίδιο εδώλιο με τους θύτες τους. Με τον εφοπλιστή, τους εργολάβους και τα «τσιράκια» τους τον Χημικό Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλο και τον Τεχνικό Ασφαλείας.

Στα πλαίσια της μάχης που δίνουν οι εργατοτεχνίτες, χτες έγινε και σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την οποία διοργάνωσαν τα Σωματεία της Ζώνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ, ΕΚΠ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος.

Στη σύσκεψη συμφώνησαν όλοι να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση στην επιχείρηση ποινικοποίησης της λειτουργίας των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, όπως του Α. Κολλά από τη ΓΣΕΕ, του προέδρου του ΕΚΠ Π. Κυριακού, της Ρ. Γκούβερη μέλος διοίκησης του ΕΚΠ, έγινε προσπάθειά να διαχωρίσουν τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς από την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων δηλαδή της αύξησης του κερδών του κεφαλαίου που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Πολιτική που οπλίζει, όπως ανέφερε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Νουφαρίτσης συσπειρωμένος στο ΠΑΜΕ - το χέρι της εργοδοσίας και πρέπει να ανατραπεί».

Ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων μετά την έκρηξη του «ΑΝΑΤΖΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ» ήταν αυτοί που επέβαλαν τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι οποίες έχουν αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια καθώς έχουν αποφευχθεί ατυχήματα. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και ο αγώνας να δοθεί όχι μόνο για τη διατήρησή τους αλλά για την ενίσχυσή τους, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό εξοπλισμό και να κατοχυρωθεί θεσμικά η προστασία η μη ποινικοποίηση της λειτουργίας τους.

Ο δήμαρχος σημείωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Περάματος να είναι συμπαραστάτης συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων της, όπως και σε αυτόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρή επίθεση στην υπεράσπιση της Σύμβασης (2012-05-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στα άθλια μεροκάματα (2012-03-03 00:00:00.0)
Παλεύουν με τα θηρία (2007-07-22 00:00:00.0)
Ερωτήματα γεννάει η τρίτη αναβολή (2005-06-03 00:00:00.0)
Εζωσαν το υπουργείο των εφοπλιστών (2005-03-10 00:00:00.0)
Δικάζονται και τα θύματα! (2005-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ