Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΛΒΟ
Ο Μυτιληναίος φέρνει και απολύσεις

Στις πλάτες των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) αναμένεται να σκάσουν τα επιχειρηματικά παιχνίδια του Ομίλου Μυτιληναίου που πρόσφατα μπήκε δυναμικά στην ΠΕΣΙΝΕ. Οι περίπου 900 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, από τη Δευτέρα που επέστρεψαν στη δουλιά μετά από άδεια, στην πλειοψηφία τους υποαπασχολούνται, αφού η επιχείρηση δεν έχει να εκτελέσει παραγγελίες. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, επανέρχεται το σενάριο που πριν 5 μήνες «αποκάλυψε» συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ - μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, πως η εταιρία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 300 - 350 άτομα. Σε συνδυασμό με τη στάση ανοχής και συναίνεσης που επιδεικνύει μήνες τώρα η πλειοψηφία του Σωματείου, υποχωρώντας στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, φαίνεται πως η κρίση που εκδηλώνεται στην επιχείρηση είναι περισσότερο τεχνητή παρά πραγματική.

Παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών (51%), το μάνατζμεντ της εταιρίας ασκεί ο όμιλος Μυτιληναίου με το 49% των μετοχών. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η ΕΛΒΟ έχει 4 συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του 2004. Και όπως εκτιμά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων, η ΕΛΒΟ μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός από το όμιλο Μυτιληναίου, για να πάρει η ΜΕΤΚΑ το 90% της ελληνικής προστιθέμενης αξίας της χρυσοφόρας δουλιάς των αρμάτων και η ΕΛΒΟ τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι.

Πολύ σύντομα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ καμία σχέση είχε με την ανάπτυξη της επιχείρησης παρά τα όσα σχετικά διατείνονταν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να δικαιολογήσουν την πολιτική ξεπουλήματος που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τους.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα και ενότητα, σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τους καλεί να μην επιτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας και να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό τον έλεγχο του δημοσίου που θα αναπτύσσεται και θα δρα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ