Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εζωσαν το υπουργείο των εφοπλιστών

Δυναμική απάντηση και στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα του υπουργού Ναυτιλίας

Από την πορεία στο λιμάνι
Από την πορεία στο λιμάνι
Προτάσσοντας το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, οι εργατοτεχνίτες από όλες τις ειδικότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης βγήκαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, κάνοντας την 24ωρη απεργία των μεταλλεργατών και δική τους υπόθεση. Αιχμή του αγώνα είναι η υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όμως πρόκειται για σαφή αντιπαράθεση συνολικά με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανεργία, τη φτώχεια και την ασυδοσία εφοπλιστών και εργολάβων, που τροφοδοτούμενοι ακριβώς από την πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ δε διστάζουν να στέλνουν εργάτες ακόμα και στο μνήμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αλλωστε, το ποιους είναι ταγμένη να υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση το έδειξε χειροπιαστά προχτές ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, όταν καλώντας σε συνάντηση τα σωματεία της Ζώνης, με θέμα τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα πάρει η κυβέρνηση για να την ανάπτυξη της υποδομής του χώρου, επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου αντεργατικό και αντικομμουνιστικό παραλήρημα! Ωρυόμενος, τους χαρακτήρισε ...«καπελωμένους» από το ΚΚΕ, ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και ότι με τις απεργίες τους διώχνουν τα καράβια!

Με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Χωρίς άλλη κουβέντα ύψωσαν το πανό με τη φράση «Δολοφονούν εργάτες και η κυβέρνηση κάνει πλάτες» και με κεντρικό σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το λιμάνι, με πρώτο σταθμό τα δικαστήρια του Πειραιά. Και αυτό γιατί ακριβώς στα πλαίσια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - εφοπλιστών, συνάδελφοί τους μέλη των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία θα δικάζονταν ως... υπεύθυνοι(!) για το θάνατο 5 μεταλλεργατών στο «γκαζωμένο» γκαζάδικο «ΣΕΪΛΟΡ». Τα θύματα δηλαδή θα τσουβαλιάζονταν μαζί με τους θύτες τους, για να μετακυληθούν οι ευθύνες από τους πραγματικούς υπεύθυνους, τον πλοιοκτήτη και τους εργολάβους, και να χτυπηθεί ο εργατικός έλεγχος. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Ιουνίου.

Επόμενος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι δυνάμεις καταστολής που είχαν ζώσει, με εντολή Κεφαλογιάννη, το υπουργείο μέσα και έξω, με παραταγμένους άνδρες των δυνάμεων Τήρησης Μέτρων Τάξης της Αστυνομίας, βατραχανθρώπους, λιμενικούς και ποιος ξέρει τι άλλους, ήταν ιδιαίτερα ...«θερμή»! Προπηλάκισαν τους εργαζόμενους και απαγόρευσαν στην τριμελή αντιπροσωπεία τους ακόμα και να πλησιάσει την είσοδο του υπουργείου! Βέβαια, όλοι πήραν την απάντηση που έπρεπε. Οι εργατοτεχνίτες με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και κάμποσα αυγά, των οποίων οι κρόκοι «στόλισαν» από την είσοδο του υπουργείου των εφοπλιστών μέχρι τις στολές των «οργάνων», υποχρέωσαν σε άτακτη υποχώρηση τους ένστολους και η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον αρχηγό του Λιμενικού, λέγοντάς του να μεταφέρει στον υπουργό ότι θα τους έχει συνεχώς μπροστά του.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατήγγειλε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, που επιχείρησε να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης υπέρ των εργοδοτών και των εφοπλιστών και τόνισε ότι οι εργατοτεχνίτες θα δυναμώσουν τους αγώνες τους και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα άλλα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής και των εκπροσώπων της. Παίρνοντας το λόγο και ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Μάκης Κυριακόπουλος αποκάλυψε ότι στα πλαίσια της δράσης των μηχανισμών τρομοκράτησης και καταστολής που έχει θέσει η κυβέρνηση σε λειτουργία σε βάρος των εργαζομένων, προχτές το απόγευμα παραμονές της απεργίας στο παράρτημα των σωματείων στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα εθεάθη ασφαλίτης!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικάζονται και τα θύματα! (2005-01-13 00:00:00.0)
Με επιτροπές δε λύνεται το πρόβλημα (2004-06-24 00:00:00.0)
Αναβρασμός για την ανεργία (2004-06-22 00:00:00.0)
Στηρίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου (2001-11-06 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση! (2001-03-08 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για τη σωτηρία της (2000-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ