Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Στηρίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου

Νέο διάβημα στην Εισαγγελία Πειραιά

Αγωνιστικός συναγερμός για την υπεράσπιση των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία των 5 μεταλλεργατών, που τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στο γκαζωμένο τάνκι του γκαζάδικου SAILOR, σημαίνει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Χθες εργατοτεχνίτες στη Ζώνη και οι διοικήσεις των σωματείων τους έκαναν μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στο προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, κ. Λιόγα. Απαίτησαν να πάψει η δίωξη που άσκησε την περασμένη Παρασκευή ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης σε βάρος της 5μελούς επιτροπής του Περάματος που είχε διενεργήσει έλεγχο στο SAILOR την παραμονή της έκρηξης. Ξεκαθάρισαν ότι τις κατηγορίες σε βάρος της επιτροπής για παράβαση καθήκοντος δεν τις δέχονται, γιατί αυτές οι επιτροπές, όπως του Περάματος, έχουν σώσει τη ζωή εκατοντάδων εργατοτεχνιτών, επειδή περιορίζουν την εγκληματική ασυδοσία εφοπλιστών και εργολάβων. Εκαναν, δε, σαφές ότι ουσιαστικά αυτή η δίωξη υπαγορεύτηκε από τους ίδιους τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν τα «στημένα» ρεπορτάζ και δημοσιεύματα που ακολούθησαν την έκρηξη του SAILOR, τα οποία έριχναν ευθύνες στους εργαζόμενους. Τέλος, έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου ότι με την ποινικοποίηση της λειτουργίας των επιτροπών η Ζώνη κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρεματόριο. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι χθες δε λειτούργησε καμία επιτροπή, γιατί αρνήθηκαν να διενεργήσουν ελέγχους οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, του Λιμενικού και του ΤΕΕ. Οι μόνοι που βρέθηκαν στα πόστα τους ήταν δύο εκπρόσωποι των σωματείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιόγας χαρακτήρισε αδύνατο το να πάψει η δίωξη και προσπάθησε να καλύψει πλήρως την ενέργεια του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση συνδικαλιστών εργατοτεχνιτών της Ζώνης, αλλά και των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της ΠΟΕΜ, της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που συμμετείχαν στη συνάντηση. Οι εργατοτεχνίτες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το πρωί της 8ης Νοέμβρη, ενώ σε κοινό δελτίου Τύπου, που εξέδωσαν οι διοικήσεις των σωματείων χθες το απόγευμα, καταγγέλλουν ότι: «Οι πραγματικοί υπεύθυνοι του εγκλήματος είναι οι πλοιοκτήτες του πλοίου ΣΑΪΛΟΡ, που δεν έκαναν τους καθαρισμούς για να γλιτώσουν χρήματα και χρησιμοποίησαν τους "δικούς" τους, όπως ο Β. Παπαδόπουλος, για να εκδώσουν "γκαζ φρι". Η εταιρία χημικών Ναυτιλίας (Παπαδόπουλος - Χατζόπουλος), υπεύθυνη και υπόλογη για δεκάδες πιστοποιητικά θανάτου, με τελευταίο το πιστοποιητικό "γκαζ φρι" του ΣΑΪΛΟΡ, όπου έδιναν άδεια για χρήση φλόγας στο πλοίο και την επίμαχη δεξαμενή φορτίου. Ο τεχνικός Ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι του συνεργείου και η κυβέρνηση, που συντηρεί και συνεργεί με την πολιτική της στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ