Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 17 Μάρτη η νεολαία στέλνει μήνυμα

Από τη χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ
Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάρτη, θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι για την εργοδοσία. Γι' αυτό και οι πρωτοπόροι νεολαίοι εργάτες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά σωματεία της Αθήνας, τις μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλιάς, όπου ζουν και εργάζονται νέοι, ώστε η απεργία να βοηθήσει καθοριστικά στην κλιμάκωση των ταξικών αγώνων της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και ο Γιώργος Μαυρίκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τους κάλεσε στις 17 του Μάρτη να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Να στείλουν ένα μήνυμα στον ΣΕΒ και τους καπιταλιστές. Να στείλουν μήνυμα και σε εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ευθυγραμμισμένοι και προσκυνάνε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτά συζήτησαν χτες δεκάδες νέοι εργάτες, μέλη επιτροπών των ταξικών σωματείων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.

Κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ήταν η πλούσια συζήτηση για το πώς οι επιτροπές νέων θα δυναμώσουν τη δράση τους στους χώρους δουλιάς. Πώς θα μαζικοποιηθούν τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Πώς θα φτιαχτούν και νέες επιτροπές, πώς θα δυναμώσει ο ταξικός αγώνας. Πλούσια επίσης ήταν και η εμπειρία που μετέφεραν οι νεολαίοι από τη δράση που ανέπτυξαν οι επιτροπές το προηγούμενο διάστημα, τα αποτελέσματα που έφεραν, όπως οι εκατοντάδες εγγραφές νέων στα σωματεία, το ανέβασμα της συμμετοχής τους στους αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Το επόμενο «δίμηνο δράσης», όπως ονομάστηκε, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των νέων στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, η κάθε επιτροπή θα καθορίσει το πρόγραμμα δράσης της, που μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα φέρει πιο κοντά τους νέους στις ταξικές διεκδικήσεις.

Η σύσκεψη άνοιξε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τις μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Την κεντρική τοποθέτηση στη σύσκεψη έκανε η Βάσω Μουκάνου, στέλεχος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. «Δεν είμαστε, είπε, γενικά και αόριστα με την εργατική τάξη. Είμαστε κομμάτι αυτής της τάξης ανεξάρτητα αν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ή αν κουβαλάμε μπετά, αν δουλεύουμε στο χώρο των υπηρεσιών ή αν δουλεύουμε μπροστά στις μηχανές. Μας ενδιαφέρει η ενότητα της εργατικής τάξης και η οργάνωση της εργατικής νεολαίας στα σωματεία».

Και συνέχισε: «Με το ΠΑΜΕ μάθαμε ότι η εργατική τάξη και οι νέοι δεν έχουν κανένα λόγο να χολοσκάνε για την ανταγωνιστικότητα και για την επιβίωση του κεφαλαίου. Μάθαμε ότι ο ιδρώτας μας και η ζωή μας, η περηφάνια και το φιλότιμό μας, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η αλληλεγγύη μας για τους λαούς που υποφέρουν από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, είναι η πολύτιμη περιουσία μας και δεν την ξεπουλάμε σε κανέναν γραβατωμένο πολιτικό και σε κανένα αφεντικό».

Αναφερόμενη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ η Β. Μουκάνου τόνισε ότι: «Στη χώρα μας τα αφεντικά έχουν μαζί τους τις κυβερνήσεις αλλά και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτές οι πλειοψηφίες έχουν τα χέρια τους λερωμένα γιατί με τις θέσεις τους, με την τακτική τους, με τους "κοινωνικούς διαλόγους", με τα ψέματα που λένε στους εργαζόμενου άνοιξαν και ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της εργατικής τάξης».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η νεολαία με τη συμμετοχή της στην απεργία στις 17 Μάρτη θα δηλώσει ό,τι μπορεί να δυναμώνει η αντεργατική επίθεση αλλά δυναμώνει και η εργατική αντεπίθεση.

Στη σύσκεψη χαιρέτισε τους νέους εργάτες ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Β. Γεωργαντάς, ο οποίος δήλωσε τη χαρά του για τη συμμετοχή των νέων στη σύσκεψη, αλλά και στους αγώνες. «Λέω καμιά φορά ότι γέρασα - είπε χαρακτηριστικά - αλλά όταν είμαι κοντά σας παίρνω δυνάμεις. Οταν αγωνίζεσαι για το δίκιο της εργατικής τάξης δε γερνάς ποτέ». Τη σύσκεψη παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ