Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σήμερα η πανελλαδική απεργία

Το νομοσχέδιο για το «ΕΣΥ και την Κοινωνική Αλληλεγγύη» που βρίσκεται στη Βουλή εμπορευματοποιεί παραπέρα και ιδιωτικοποιεί την Υγεία - Πρόνοια, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ)

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι γιατροί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία σήμερα, αλλά και στην 24ωρη απεργία της 17ης Μάρτη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αιτήματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Την απόφαση για την απεργία πήρε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάτω από την όξυνση των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο όμως, τα αιτήματα που προβάλλει βρίσκονται σε απόσταση έως και αντίθεση με τα συμφέροντα των γιατρών, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που αρχίζει να εκδηλώνεται με σφοδρότητα πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και τοπικές διαμαρτυρίες. Ετσι, λόγου χάρη, οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας βρίσκονται σχεδόν καθημερινά - μαζί με τους εργαζόμενους - σε εγρήγορση και παραστάσεις διαμαρτυρίας για την καταβολή των εφημεριών και των δεδουλευμένων.

Μόλις χτες αποδεσμεύτηκε το ένα τέταρτο των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών, για να πληρωθούν οι εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2005. Συνολικά, τα κονδύλια για τις εφημερίες το 2005 υπολείπονται κατά 500.000 ευρώ από τα συνολικώς διατεθέντα κονδύλια για το 2004.

ΕΙΝΑΠ: «Πληρώνουν οι άρρωστοι»

Το νομοσχέδιο για το «"Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης" εμπορευματοποιεί παραπέρα και ιδιωτικοποιεί την Υγεία - Πρόνοια και κινείται στον ίδιο δρόμο των κατευθύνσεων της προηγούμενης κυβέρνησης», τονίζει, σε απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Το νομοσχέδιο - που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - συζητήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και στην απόφασή του υπογραμμίζει: «Η χρηματοδότηση θα προέλθει αποκλειστικά από τις τσέπες των ασθενών. Το νομοσχέδιο είναι συγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου. Χειροτερεύει παραπέρα και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις».

  • Ως όργανο συναινετικής πολιτικής, η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), που συνεδρίασε χτες, χαρακτηρίζει ως «θετική επιβεβαίωση» τη διατήρηση των περιφερειακών μονάδων που προβλέπει το νομοσχέδιο για το «ΕΣΥ και την Κοινωνική Αλληλεγγύη». Αντίθετα, η ΟΚΕ εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις για τις επερχόμενες διοικητικές αλλαγές».
«Δρομοκαΐτειο»: Στάση εργασίας των εργαζομένων

Στάση εργασίας κάνουν σήμερα (10 π.μ. - 2 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο», διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα εφημεριών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

«Αν και το "Δρομοκαΐτειο" διαθέτει το ένα τέταρτο των ψυχιατρικών κρεβατιών βραχείας νοσηλείας στην Αττική, εισήγαγε τους μισούς ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία που εισάγονται στις μονάδες της Αττικής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας να είναι πραγματικά "κόλαση"», τονίζει το σωματείο, σε ανακοίνωσή του.

Το σωματείο θα κλείσει σήμερα την εφημερία για όλο το 24ωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ