ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΜΕ
Για μια δυναμική συνέχεια

Σύσκεψη, την ερχόμενη Τετάρτη, για την οργάνωση των εργατικών αγώνων

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Θέματα της σύσκεψης θα είναι η απελευθέρωση του ωραρίου, η ανεργία, οι απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό.

«Η εκμετάλλευση των εργαζομένων μεγαλώνει, επισημαίνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ Πειραιά. Η ανεργία ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεριεύει, οι απολύσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, στα δύο καπνεργοστάσια της πόλης μας σχεδιάζονται απολύσεις. Η προσπάθεια ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ η ακρίβεια φουντώνει. Η απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στα σχέδια κεφαλαίου-κυβέρνησης- ΕΕ και των υποστηρικτών τους πρέπει να είναι δυναμική και συνεχής. Η συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, είναι η ασπίδα και η ελπίδα της εργατικής τάξης απέναντι στον συμβιβασμό και την παθητική αποδοχή των πλειοψηφιών στο ΕΚΠ-ΓΣΕΕ-ΠΝΟ της αντεργατικής πολιτικής».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εμπορευματοποίηση πίσω από την επικοινωνιακή ευαισθησία

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό» ήταν προγραμματισμένη από προχτές, ενώ αποφασίστηκαν κι άλλες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες της Υγείας στο όνομα της αντιμετώπισης των λαϊκών αναγκών

Εκδήλωση της αυτοϊκανοποίησης της κυβέρνησης για την πολιτική της αποτελεί η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, κατά τη χτεσινή περιοδεία στον «Ευαγγελισμό»

Eurokinissi

Εκδήλωση της αυτοϊκανοποίησης της κυβέρνησης για την πολιτική της αποτελεί η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, κατά τη χτεσινή περιοδεία στον «Ευαγγελισμό»
Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης, με τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στον «Ευαγγελισμό» - και τη σύσκεψη που ακολούθησε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου - δε φάνηκαν ικανά να κρύψουν τα σχέδια της ΝΔ για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε η συμφωνία με μεγάλη επιχείρηση στο χώρο της Υγείας για τη χρήση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και το διπλασιασμό των νοσηλίων που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την αποκατάσταση των αναπήρων.

Αλλά και αυτό το επικοινωνιακό πρεσάρισμα της κοινής γνώμης κατέρρευσε εν τη γενέσει του καθώς αποδείχτηκε ότι η αιφνιδιαστική - όπως παρουσιάστηκε - επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό» ήταν σχεδιασμένη απ' την προηγουμένη, όπως αποκάλυψαν οι γιατροί του νοσοκομείου με γραπτή ανακοίνωσή τους. Επίσης, η προσπάθεια προβολής της ευεργετικής ευρυθμίας του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής αποδεικνυόταν στην πράξη πως αποτελεί ανακύκλωση της αθλιότητας, καθώς τα ράντζα που «έφυγαν» απ' τον «Ευαγγελισμό» μεταφέρθηκαν στο «Σισμανόγλειο». Μάλιστα, το «Σισμανόγλειο» ήταν το νοσοκομείο που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως επιχείρημα για τις επιλογές της για το νέο σύστημα εφημεριών, λέγοντας ότι τη στιγμή που υπάρχουν ράντζα στον «Ευαγγελισμό», υπάρχουν κενά κρεβάτια στο «Σισμανόγλειο» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου χτες για να διαμαρτυρηθούν για τα ράντζα
Εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου χτες για να διαμαρτυρηθούν για τα ράντζα
Κι έτσι, λοιπόν, την ώρα που ο Κ. Καραμανλής κομπορρημονούσε για τη σχετική επιτυχία του εγχειρήματος του νέου συστήματος εφημεριών, άρρωστοι - και μάλιστα εμφραγματίες - νοσηλεύονταν σε ράντζα του «Σισμανόγλειου». Αποδεικνύεται, δηλαδή, και μέσα απ' το πιλοτικό σχέδιο της κυβέρνησης ότι η αντιμετώπιση των ράντζων βρίσκεται πέρα από μια διαχειριστική λογική και προϋποθέτει την πλήρη ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες, όπου η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα αποτελεί τον πρώτο απ' τους βασικούς πυλώνες του.

Αυτά, βέβαια, είναι «ψιλά γράμματα» για την αντίληψη της κυβέρνησης - αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που διά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη καθιέρωσε τις δήθεν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις μονάδες Υγείας για να δείξει το ενδιαφέρον για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Τα ράντζα στο «Σισμανόγλειο» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λειτουργία του νοσοκομείου προχτές και γι' αυτό χτες οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου.

Αλλά στον «Ευαγγελισμό» ο πρωθυπουργός - όπου τον συνόδευαν ο Ν. Κακλαμάνης και ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος - αλλά και αμέσως μετά απ' το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας ισχυρίζονταν ότι το νέο σύστημα εφημερίας σχεδόν εξάλειψε την αθλιότητα των ράντζων.

Ομως, όπως περιέγραφαν οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου», χτες, μια γυναίκα που νοσηλευόταν σε ράντζο στην καρδιολογική κλινική χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Οι αναισθησιολόγοι, όμως, και νοσηλευτές που έσπευσαν απ' το χειρουργείο δε βρήκαν βεβαίως στο διάδρομο την απαραίτητη υποδοχή για τη μηχανική υποστήριξη του αναπνευστήρα και έτσι η διασωλήνωση δεν έγινε ποτέ!

Απ' τις 29 του Νοέμβρη που ξεκίνησε όμως να εφαρμόζεται το νέο σύστημα εφημερίας υπήρξε σταδιακή αύξηση των ασθενών στο «Σισμανόγλειο» και στην εφημερία της 12.1.2005 εξετάστηκαν 330 ασθενείς και έγιναν περισσότερες από 100 εισαγωγές. Κι αυτά ενώ παραμένουν κενές 200 οργανικές θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Οι ελλείψεις προσωπικού κρατάνε κλειστές δύο πολύτιμες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τέσσερις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), κι ενώ η καθημερινή εφημερία στο νοσοκομείο λήγει στις 2.30 το μεσημέρι, οι ασθενείς περιμένουν για να εξεταστούν στα σαλόνια και στα φορεία του νοσοκομείου μέχρι το βράδυ.

Παρ' όλα αυτά, στον «Ευαγγελισμό» ο Κ. Καραμανλής δήλωνε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος εφημερίας δείχνουν να ξεπερνούν κι αυτές ακόμη τις προσδοκίες μας». Και ανέφερε ότι ενώ παλιότερα στον «Ευαγγελισμό» η εφημερία τελείωνε με 130-140 ράντζα, τώρα δεν ξεπερνούν τα 15-20.

Λίγο αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας επέμενε να δηλώνει ικανοποίηση για το νέο σύστημα εφημερίας ισχυριζόμενος ότι «τα ράντζα έχουν μειωθεί, σ' ένα ποσοστό που αγγίζει το 90%». Μάλιστα, ερωτηθείς για τους εμφραγματίες ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ράντζα στο «Σισμανόγλειο» απάντησε: «Δεν εμφανίστηκε κανένα ράντζο! Πηγαίνετε στο "Σισμανόγλειο" σήμερα». Στη συνέχεια, βέβαια, παραδέχτηκε ότι εμφανίστηκαν ράντζα - «για μία ώρα». Και είπε ότι το πρόβλημα οφειλόταν «στην αυξημένη νοσηρότητα του Ιανουαρίου»(!) και στο ότι στην καρδιολογική κλινική του «ΕΛΠΙΣ» γίνονται επισκευές. Παρουσίασε δε το πασιφανές πρόβλημα ως «απόψεις ορισμένων συνδικαλιστών».

Εντατική εμπορευματοποίηση

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον «Ευαγγελισμό» ο Κ. Καραμανλής συνάντησε τον συγγενή ασθενούς με εγκεφαλικό που αναζητούσε επί δύο μέρες κλίνη ΜΕΘ. Και το περιστατικό αποτέλεσε ευκαιρία για την κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρησιμοποίηση 30 κλινών ΜΕΘ.

«Ο μέσος χρόνος αναμονής, για να βρούμε κρεβάτι εντατικής, είναι περίπου από 2 έως 5 ημέρες», είπε ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: «Εχουμε καταλήξει στο να ενοικιάσει το υπουργείο Υγείας περίπου 30 κρεβάτια ΜΕΘ, έτοιμα και σε λειτουργία, από το "Ερρίκος Ντυνάν"» στην τιμή του δημόσιου τιμολογίου. Και αυτά ενώ στη συνέχεια παραδεχόταν ότι «υπάρχουν έτοιμα 120 κρεβάτια ΜΕΘ στον δημόσιο τομέα, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης προσωπικού».

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι πρώτες προσλήψεις, που θα γίνουν το 2005, θα κατευθύνονται κατ' επιλογή σε ειδικές μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, κλπ.). Οι προσλήψεις, βέβαια, αυτές θα είναι «είτε εποχιακές που θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο, είτε παλιές προκηρύξεις του 2002 που θα αρχίσουν να έρχονται τώρα». Οι νέες 3.500 θέσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό ...θα προκηρυχτούν με νέα διάταξη για γρήγορες προσλήψεις που έχει υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Νέες εκχωρήσεις και στην Πρόνοια

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χτες την παράδοση στους επιχειρηματίες και της φυσικής αποκατάστασης. Οπως είπε, αναζητούνται τρόποι λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΑΦΚΑ) -δημιουργήθηκαν απ' την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά παραμένουν κλειστά - «είτε ως δημόσια, είτε, ενδεχομένως, όπως κάναμε με την πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού».

«Υπάρχουν τέσσερα-πέντε έτοιμα στην Ελλάδα, με το κλειδί στο χέρι, αλλά και άλλα που δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ενα εξ αυτών, πιθανότατα αυτό που είναι στο Βόλο, το επιλέξαμε να λειτουργήσει για παιδιά. Τα άλλα είναι για ενήλικες», είπε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση των νοσηλίων για τη φυσική αποκατάσταση. «Σήμερα - είπε ο Νικ. Κακλαμάνης - στο ένα και μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, που υπάρχει στο Ιλιον, τα ασφαλιστικά ταμεία δίνουν περίπου 40-50 ευρώ την ημέρα. Δεν εξυπηρετείται ο κόσμος, δε φτάνει. Οταν φεύγουν στο εξωτερικό πληρώνουν, κατά μέσον όρο, από 600 έως 800 ευρώ και σε μερικά κράτη 1.000 ευρώ την ημέρα». Και ανακοίνωσε ότι το νοσήλιο, από 40 και 50 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί τουλάχιστον στα 100 ευρώ.

Το νοσήλιο στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Προεδρικό Διάταγμα το Δεκέμβρη του 2002. Βάσει αυτού, το ύψος του ημερήσιου ειδικού νοσηλίου για εσωτερικούς ασθενείς των κέντρων αποκατάστασης καθορίστηκε στα 60 ευρώ και για τους εξωτερικούς ασθενείς στα 35 ευρώ. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να διευρύνει την εμπορευματοποίηση αυξάνοντας το νοσήλιο στα 100 ευρώ.

Βροχή νομοσχεδίων

Στη σύσκεψη, όπως και στον «Ευαγγελισμό», ήταν παρόντες ο Ν. Κακλαμάνης και οι υφυπουργοί Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος και Γ. Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη σύσκεψη ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός ενέκρινε όλο το νομοθετικό πλαίσιο στο χώρο της Υγείας. Εως το τέλος της άνοιξης του 2005, είπε, θα έχουν ψηφιστεί άλλα τέσσερα νομοσχέδια: Οι οργανωτικές αλλαγές του ΕΣΥ (μέχρι τα μέσα Φλεβάρη), το νομοσχέδιο για το φάρμακο και την κατάργηση της λίστας και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία και τις προμήθειες. Τέταρτο κατά σειρά, έως τον Ιούνη του 2005, θα είναι το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επίσης, ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε δυο ακόμα νομοσχέδια στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ενα για την ανακούφιση των φτωχών και των πολύτεκνων οικογενειών και ένα για τη μετατροπή του ΠΙΚΠΑ Βούλας σε Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης και Θεραπευτικού Τουρισμού.


Ο νόμος του «δουλέμπορου»

Οι ναυτεργάτες, ανέκαθεν, αντιμετωπίζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ...«δημοκρατικές» και...«μη», ως το «πειραματόζωο» για την επιβολή των πιο βάρβαρων μέτρων. Οχι μόνο για να μειωθεί η τιμή της εργατικής τους δύναμης, για να ενταθεί, δηλαδή, η άγρια εκμετάλλευσή τους και να πλουτίζει το ισχυρό λόμπι του μεγάλου κεφαλαίου, οι εφοπλιστές, αλλά και για να εφαρμοστούν στη συνέχεια τα μέτρα αυτά με «επιτυχία» στους εργαζόμενους της στεριάς για λογαριασμό των υπόλοιπων τμημάτων του κεφαλαίου, βιομηχάνων και βάλε. Τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα σπαστά ωράρια, την άγρια τρομοκρατία, τις «μαύρες λίστες» και όλα όσα άρχισαν να ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της στεριάς, οι ναυτεργάτες τα έχουν γνωρίσει, τα βιώνουν εδώ και δεκαετίες.

Τώρα ηχεί πάλι η σειρήνα του κινδύνου για όλους. Τα όσα ετοιμάζονται σε βάρος των ναυτεργατών από τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή και δεν είναι σχήμα λόγου. Ερχονται να αποτελειώσουν όσες κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια, έρχονται να κάνουν νόμο το δουλεμπόριο, να αλλοιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Και πρέπει μαζί με τους ναυτεργάτες θέση μάχης να πάρουν και οι στεριανοί.

Από το 1953 μέχρι και αυτή τη στιγμή όλες οι κυβερνήσεις διαφύλαξαν, και συνεχίζει η σημερινή να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού, το νόμο 2687 περί εισαγωγής και προστασίας κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας, ο οποίος μετατρέπει την Ελλάδα για τους εφοπλιστές σε «μπανανία», αφού τους εξασφαλίζει ένα καθαρά αποικιοκρατικό καθεστώς. Αυτό το νομοθετικό καθεστώς λειτουργεί κατά παρέκκλιση του ελληνικού συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων. Με τους ειδικούς «όρους» που περιέχει όπως ο περιβόητος «8», έχει θεμελιώσει στην Ελλάδα από το 1953 την άνιση αμοιβή για ίση εργασία και βέβαια το δουλεμπόριο σε βάρος των ναυτεργατών. Ο όρος 8 περικλείει όλη την αγριότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι ο αλλοδαπός ναυτεργάτης που ναυτολογείται σε ποντοπόρο πλοίο με ελληνική σημαία, πληρώνεται με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογράψει με το ναυτικό πράκτορά του, δηλαδή με τον δουλέμπορα και όχι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας!

Ε, αυτός ακριβώς ο όρος, δηλαδή ο «νόμος του δουλέμπορα», που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο στα ποντοπόρα και οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις έδιναν και δίνουν σκληρές μάχες, για να καταργηθεί, οι εφοπλιστές θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να γενικευτεί. Η εντολή δόθηκε και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρούν να τον επιβάλουν συνολικά στα πλοία των κρατών - μελών της, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τον επιβάλουν πλέον στα καράβια που εκτελούν τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες. Και, βέβαια, δε θα αργήσει να βγει και στη στεριά...

Ο Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92 που κωδικοποιεί στη θάλασσα, τις τέσσερις «ελευθερίες» (κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού χωρίς εθνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις) του κεφαλαίου - βασική αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ την οποία εκτός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και ο ΣΥΝ - προβλέπει για ό,τι αφορά την επάνδρωση των πλοίων, ότι στο εξής θα ισχύει η νομοθεσία της κοινοτικής σημαίας που φέρει το πλοίο και όχι η νομοθεσία του κράτους υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας. Μάλιστα, σε βάρος της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προ μηνών εξέδωσε σχετική απόφαση, η οποία κατ' αρχήν αφορά μόνο τα κρουαζιερόπλοια, όμως η προειδοποίηση και για τα ακτοπλοϊκά είναι εμφανής. Ποιος είναι για παράδειγμα ο νόμος της... Μάλτας, η οποία είναι πλέον κράτος - μέλος της ΕΕ; Ακριβώς ο νόμος του δουλέμπορα. Ενα το κρατούμενο λοιπόν.

Δεύτερο: Τον Απρίλη του 2004 έγινε στις Βρυξέλλες συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διεύθυνσης Μεταφορών και της Ενωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ESCA) για να συζητήσουν την προκλητική εφοπλιστική απαίτηση οι ναυτεργάτες από τις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ, όταν θα ναυτολογούνται σε πλοία με κοινοτική σημαία να αμείβονται με βάση τη χώρα προέλευσής τους! Ηδη οδεύει προς επικύρωση διμερής σύμβαση μεταξύ Ολλανδίας - Λιθουανίας! Δηλαδή οι Λιθουανοί ναυτεργάτες που ναυτολογούνται σε πλοία με Ολλανδική σημαία να αμείβονται σύμφωνα με τους νόμους της πατρίδας τους. Ποια είναι η... εργατική νομοθεσία και οι μισθοί της Λιθουανίας;

Η πλήρης επιβολή της εργασιακής ζούγκλας, του νόμου του «δουλέμπορα», για να αυξάνεται συνεχώς το κέρδος των κεφαλαιοκρατών είναι ό,τι επιδιώκει η πολιτική της ΕΕ (άλλωστε, δικό τους όργανο είναι), της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν υπερψήφισε ο ΣΥΝ, όταν προσυπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και οι φρούδες ελπίδες ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορεί να προκύψει και μια άσπρη μέρα για τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους, πρέπει να τελειώσουν. Οσο θα εφαρμόζεται, τόσο θα αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου και η επιθετικότητά του σε βάρος των εργαζομένων, προσθέτοντας την εργατική οικογένεια νέα και μεγαλύτερα βάσανα. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά προετοιμάζονται σε περίοδο τρελής κερδοφορίας των εφοπλιστών.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ