ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Μουσικές «διαδρομές»

Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία ενώνουν τα τραγούδια και το κέφι τους κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661). Ο Ν. Ζιώγαλας με γνωστά τραγούδια του, όπως «Μόνος στο λιμάνι», «Πάρε με απόψε, πάρε με», «Σαν σταρ του σινεμά», «Της καρδιάς τα πέταλα» κ.ά. Ο Στ. Δρογώσης με «ιστορία και παρελθόν» στα «Φώτα που Σβήνουν», με τραγούδια του από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Ο χειμώνας δε θα 'ρθει» και με άλλα κομμάτια. Η Ευσταθία με τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ της «Φιλανθρωπικό γκαλά». Οι τρεις καλλιτέχνες μοιράζονται τη σκηνή, προσφέροντας ένα κεφάτο, ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Αύριο, όπως κάθε Κυριακή, στο «Συρμό», η Ελισάβετ Καρατζόλη, επικεφαλής μιας μεγάλης νεανικής παρέας, προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με πολύ κέφι και εναλλασσόμενους ρυθμούς. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Συρμό», ο Μάνος Ξυδούς με τον Νίκο Πιπινέλη και την Αδα ξεδιπλώνουν βραδιές γεμάτες ροκ ηχοχρώματα.

  • Η Ελένη Βιτάλη συνεχίζει τις εμφανίσεις της (κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10.30μ.μ.), στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Στον ίδιο χώρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30μ.μ.), τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας.
  • «Μουσικές της στεριανής Ελλάδας» από τον Χρήστο Τζιτζιμίκα, την Κυριακή (9 μ.μ)., στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι, τηλ. 210.9245.644).
  • Μια φωνή (Αλκίνοος Ιωαννίδης), δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας - Σωτήρης Λεμονίδης), τη Δευτέρα, στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
  • Τη Δευτέρα, επίσης, στα «Ξύλινα» Καισαριανής (Λ. Αντιστάσεως, πάρκο Αϊ Γιάννη), ο Γιώργης Χριστοδούλου ανοίγει τις εκδηλώσεις της νέας χρονιάς, με ένα πρόγραμμα βασισμένο στη δισκογραφία του, αλλά και με απρόβλεπτες διασκευές.
«Μποέμ» στη Λυρική

Η πασίγνωστη όπερα «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι, που αναφέρεται στην μποέμικη ζωή μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών στο Παρίσι και τη δραματική ιστορία αγάπης που γεννιέται στους κόλπους της, ανεβαίνει από σήμερα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το λυρικό έργο παρουσιάζεται από ένα λαμπρό καστ καλλιτεχνών, με την υπογραφή της Ιταλίδας σκηνοθέτιδας Λίνα Βερτμίλερ και του σκηνογράφου Ενρίκο Γιομπ. Η όπερα «Μποέμ», αλλά και το σύνολο του έργου του Πουτσίνι συντέλεσαν στην παράταση της ζωής της ιταλικής όπερας, η οποία διερχόταν κρίση στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη παρουσίασή της (1/2/1896) δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση στο κοινό. Η θριαμβευτική καριέρα της ξεκίνησε δυόμισι μήνες μετά, οπότε η παράσταση ανέβηκε στο Παλέρμο. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Κοστέα και Αντωνία Καλογήρου (Μιμή), Βιτσέντε Ομπουένα και Σεζάρ Γκουτιέρες (Ροδόλφο), Δημήτρης Πλατανιάς και Κύρος Πατσαλίδης (Μαρτσέλο), Βιβιάνα Γιαννάκη - Δελένδα και Μαρία Κόκκα (Μουζέτα), Χάρης Ανδριανός και Κωστής Ρασιδάκης (Σονάρ), Βασίλης Κωστόπουλος και Παντελής Ψύχας (Κολίν) και άλλοι. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Αυγή Παπάκου: «Ευρύλοχος Αλεύα Λαρισαίος»

Ζήσης Σκάρος: «Διηγήματα άπαντα» (β` τόμος)

Νίκος Παπανδρέου: «Ιχνηλασίες»

«Μ. Κατράκης. Στη ζωή, στη σκηνή και στην οθόνη» (Συλλογικό)

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τη Δευτέρα (8μ.μ.) στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1, Ν. Ιωνία), θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Σάββας Παύλου με θέμα: «Διηγιότανε την ιστορία ένας καλόγερος, ένας μισότρελος, ένας ονειροπόλος». Πρόκειται για πρόσληψη και αφήγηση της ιστορίας στα κυπριακά ποιήματα του Σεφέρη. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποίηση και ιστορία (1940 - 1974)», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου, σε συνεργασία με τον Ιωνικό Σύνδεσμο. Είσοδος ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νίκαιας 10, πλ. Βικτωρίας), έκθεση ζωγραφικής του Στάθη Ανδρουτσάκη. Η θεματογραφία του κινείται σε δύο άξονες. Στον πρώτο, απασχολούν τον καλλιτέχνη κάθε μορφής οικοδομήματα, τα οποία παρουσιάζονται άλλοτε με την εξωτερική τους όψη κι άλλοτε το εσωτερικό τους. Στο δεύτερο άξονα, η ενασχόλησή του επικεντρώνεται σε τοπία, στο πρώτο πλάνο των οποίων, κυριαρχούν μορφές σε φωτογραφικά στιγμιότυπα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Επίσημη πρεμιέρα τη Δευτέρα, στο θέατρο «Αθηνών», του έργου «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» του Θοδωρή Αθερίδη, που σκηνοθετεί και την παράσταση. Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια ερημική παραλία «διά χειρός» Μανώλη Παντελιδάκη, η παρέα θα περάσει δύσκολες ώρες, θα δοκιμαστεί εκτός δικτύου, χωρίς νερό, χωρίς σκιά... Μυστικά και ψέματα φανερώνονται και ανατρέπουν την εύθραυστη ισορροπία της παρέας. Η μουσική είναι του Γιώργου Θεοφάνους, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Βίκυ Βολιώτη, ο Γιώργος Κορμανός και η Αλίνα Κωτσοβούλου.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τραγούδια της Σμύρνης, απόηχους της μουσικής παράδοσης της Ιωνίας, προσφέρουν ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας και η Γιασεμή Σαραγούδα, σήμερα (10μ.μ.), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμονος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9270.628).

  • Αύριο (10μ.μ.), στην «Αλλη Οχθη», ο τραγουδοποιός Μιλτιάδης Πασχαλίδης, παλιό μέλος των «Χαΐνηδων» και των «Νεάρχου Παράπλους», επιστρέφει στις λαϊκές μπαλάντες του Αιγαίου και στην κρητική παραδοσιακή μουσική, συμπράττοντας με τα «Παλαιινά Σεφέρια».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ