ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανελλαδική απεργία το Μάρτη

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, καθώς η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης οξύνεται

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη αποφάσισε ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Οι εκπρόσωποι της ταξικής Ομοσπονδίας συζήτησαν τις εξελίξεις και τις συνέπειες στον κλάδο από την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και αποφάσισαν να δώσουν αποφασιστική συνέχεια στους αγώνες του οικοδομικού κινήματος με την κήρυξη νέας απεργίας.

Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που υιοθέτησε η Ομοσπονδία θα αποτελέσει την προμετωπίδα της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης του Μάρτη. Οπως τόνισε εισηγητικά και ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί σήμερα να έχει αυταπάτες και να δείχνει ανοχή στην πολιτική που εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και κλιμακώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σ' εκείνο που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, που για το 2005 επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Οι οικοδόμοι διεκδικούν ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επιδότηση στο 80% του κατώτερου μεροκάματου της κλαδικής σύμβασης για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μπροστά στη μάχη για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, παλεύουν για κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Διεκδικούν την κατάργηση του ΦΠΑ και το πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σύνταξη στα 55 και επαναφορά των 4.050 ενσήμων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία κατέχει κεντρική θέση στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, όπως και η επιβολή και η τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, προκειμένου να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα και η απαξίωση της ζωής του εργαζόμενου στο όνομα των εργοδοτικών υπερκερδών.

Οι ταξικές δυνάμεις των οικοδόμων παίρνουν θέσεις μάχης, με σκοπό να φτάσει σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο το μήνυμα του νέου απεργιακού αγώνα. Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται σε όλη τη χώρα συνελεύσεις και συσκέψεις των παραρτημάτων για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και την κατάρτιση προγράμματος εξορμήσεων και περιοδειών σε όλους τους χώρους δουλιάς. Παράλληλα, σχεδιάζεται η εντονότερη παρέμβαση των Συνδικάτων για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές, που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή δεκάδων εργαζόμενων στον κλάδο.

Αλλαξε μόνο η υπογραφή

Την ταύτιση των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στο υπόμνημα με τα αιτήματα που παρέδωσαν σε όλα τα κόμματα οι οικοδόμοι, κατά τη διάρκεια της απόλυτα επιτυχημένης απεργίας τους στις 10 Νοέμβρη. Το υπόμνημα των οικοδόμων έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Στις 26 Νοέμβρη, η απάντηση που πήραν στα χέρια τους, διαφοροποιούνταν μόνο στην υπογραφή από εκείνες που τόσα χρόνια έδιναν οι αρμόδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οικοδόμων, προϊδεάζοντας μάλιστα για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των ανέργων. «Σας ενημερώνουμε ότι στις δράσεις του ΟΑΕΔ παρατηρείται μετατροπή από τις παθητικές πολιτικές (επιδοματικές) σε ενεργητικές (προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης) στα πλαίσια των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ανεργίας», σημειώνει με έμφαση ο υπουργός Εργασίας, προεξοφλώντας ότι λεφτά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες υπάρχουν, όχι όμως και για τους άνεργους του κλάδου.

Αλλά και ως προς τα συνταξιοδοτικά αιτήματα των οικοδόμων, ο Π. Παναγιωτόπουλος εκτιμάει ότι τα εξήντα χρόνια είναι μια καλή ηλικία, για να κρέμεται κανείς από τη σκαλωσιά για το μεροκάματο, αφού στην απάντησή του αναφέρει προκλητικά ότι «τα ανωτέρω όρια ηλικίας δεν κρίνονται ότι είναι υψηλά και δεν αντιμετωπίζεται μείωσή τους»...

«ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ»
Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα

Με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στα εργοτάξια του Κρυονερίου και του ΥΕΝ έληξαν χτες οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι οικοδόμοι, με μπροστάρη το Συνδικάτο τους

Η αγώνας των οικοδόμων στο Κρυονέρι έληξε με επιτυχία. Το ίδιο και στα άλλα εργοτάξια του Αλαφογιάννη
Η αγώνας των οικοδόμων στο Κρυονέρι έληξε με επιτυχία. Το ίδιο και στα άλλα εργοτάξια του Αλαφογιάννη
Μέχρι «τελευταίας δραχμής» πληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εκατό περίπου καλουπατζήδες και σιδεράδες στο εργοτάξιο του Κρυονερίου, ύστερα από τρεις μέρες επίσχεσης εργασίας. Στριμωγμένος από την αποφασιστικότητα και τον ενωτικό τους αγώνα, ο Αλαφογιάννης αναγκάστηκε να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα ενός μήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες στο εργοτάξιο. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συμβάλλοντας στην οργάνωση και στην περιφρούρηση του αγώνα τους από τους καλοθελητές της εργοδοσίας που επιχείρησαν ποικιλότροπα να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο των οικοδόμων.

Νικηφόρα έληξε χτες η επίσχεση εργασίας και στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στον Πειραιά. Οι εργαζόμενοι πήραν τα μεροκάματα δεκαπέντε ημερών και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμά τους: η εργατική τους δύναμη να μην αποπληρώνεται «έναντι» και με καθυστέρηση, τα μεροκάματα για τη δουλιά που προσφέρουν να καταβάλλονται έγκαιρα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βδομάδας εξοφλήθηκαν και οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Αγίας Παρασκευής και του Μετοχικού Ταμείου, στους οποίους ο Αλαφογιάννης χρωστούσε επίσης δεδουλευμένα από τον προηγούμενο μήνα.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων στα εργοτάξια όπου δουλεύουν συνεργεία του μεγαλοεργολάβου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχει το οικοδομικό κίνημα όταν παλεύει συντονισμένα και με μπροστάρη το ταξικό του Συνδικάτο. Τη σημασία της ενωτικής, συντονισμένης δράσης των οικοδόμων μέσα από το Συνδικάτο τους σημείωσε και ο Κ. Χατζάρας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη». «Το πρόβλημα όμως της απλήρωτης εργασίας δεν εντοπίζεται μόνο στα συγκεκριμένα εργοτάξια, ή μόνο στον κλάδο των οικοδόμων» σημείωσε. «Η - στην κυριολεξία - κλοπή της εργατικής δύναμης με όλα τα μέσα είναι βραχνάς για χιλιάδες εργαζόμενους, στα γιαπιά, στα καταστήματα, παντού».

«Ο αγώνας των οικοδόμων στα συνεργεία του Αλαφογιάννη πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και για το σύνολο της εργατικής τάξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση, μόνο ένα ταξικό Συνδικάτο μπορεί να οργανώσει με επιτυχία τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» κατέληξε ο Κ. Χατζάρας.

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Για τους νεκρούς εργάτες στα γκέτο της εργοδοσίας διοργανώνει η Τοπική Γραμματεία Κορινθίας

Σε συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της ζωής των εργατών καλεί η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, μετά και το πρόσφατο έγκλημα σε χώρο δουλιάς με θύμα τον 15χρονο μαθητή - εργάτη Δημήτρη Καραγιάννη που παραμονές Χριστουγέννων καταπλακώθηκε από κλαρκ στη μάντρα των αδελφών Λουκά στην Κόρινθο. Το συλλαλητήριο - μετά από σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ - ορίστηκε για την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 5:30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

Στα πλαίσια αυτά, η τοπική Γραμματεία ξεκινά από σήμερα εξορμήσεις κι περιοδείες σε χώρους δουλιάς και παράλληλα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις Α' και Β' ΕΛΜΕ Κορινθίας και στα 15μελή μαθητικά συμβούλια των σχολείων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Τάκης Αλωνιστιώτης, μέλος της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ: «Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή - εργάτη Δημήτρη Καραγιάννη έρχεται να προστεθεί στη λίστα των δολοφονημένων εργαζομένων της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", της "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑΣ", των οικοδόμων και άλλων συναδέλφων μας που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο, προκειμένου οι εργοδότες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι κεφαλαιοκράτες στο έργο τους αυτό έχουν όχι μόνο τη στήριξη της κυβέρνησης αλλά και τη συνδρομή της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου που αντί να οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στους κεφαλαιοκράτες και το πολιτικό σύστημα που τους υπηρετεί, μας καλεί να συμβιβαστούμε με την υπάρχουσα κατάσταση κι εξαντλεί την παρέμβασή της σε... επιδοτούμενα προγράμματα που συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα με ακόμα χειρότερους όρους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στόχος μας είναι η εργατική τάξη και η νεολαία της περιοχής να δώσουν από κοινού αγωνιστική απάντηση βάζοντας φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία, στα πολιτικά και συνδικαλιστικά στηρίγματά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ