Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανελλαδική απεργία το Μάρτη

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, καθώς η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης οξύνεται

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη αποφάσισε ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Οι εκπρόσωποι της ταξικής Ομοσπονδίας συζήτησαν τις εξελίξεις και τις συνέπειες στον κλάδο από την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και αποφάσισαν να δώσουν αποφασιστική συνέχεια στους αγώνες του οικοδομικού κινήματος με την κήρυξη νέας απεργίας.

Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που υιοθέτησε η Ομοσπονδία θα αποτελέσει την προμετωπίδα της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης του Μάρτη. Οπως τόνισε εισηγητικά και ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί σήμερα να έχει αυταπάτες και να δείχνει ανοχή στην πολιτική που εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και κλιμακώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σ' εκείνο που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, που για το 2005 επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Οι οικοδόμοι διεκδικούν ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επιδότηση στο 80% του κατώτερου μεροκάματου της κλαδικής σύμβασης για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μπροστά στη μάχη για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, παλεύουν για κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Διεκδικούν την κατάργηση του ΦΠΑ και το πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σύνταξη στα 55 και επαναφορά των 4.050 ενσήμων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία κατέχει κεντρική θέση στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, όπως και η επιβολή και η τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, προκειμένου να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα και η απαξίωση της ζωής του εργαζόμενου στο όνομα των εργοδοτικών υπερκερδών.

Οι ταξικές δυνάμεις των οικοδόμων παίρνουν θέσεις μάχης, με σκοπό να φτάσει σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο το μήνυμα του νέου απεργιακού αγώνα. Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται σε όλη τη χώρα συνελεύσεις και συσκέψεις των παραρτημάτων για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και την κατάρτιση προγράμματος εξορμήσεων και περιοδειών σε όλους τους χώρους δουλιάς. Παράλληλα, σχεδιάζεται η εντονότερη παρέμβαση των Συνδικάτων για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές, που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή δεκάδων εργαζόμενων στον κλάδο.

Αλλαξε μόνο η υπογραφή

Την ταύτιση των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στο υπόμνημα με τα αιτήματα που παρέδωσαν σε όλα τα κόμματα οι οικοδόμοι, κατά τη διάρκεια της απόλυτα επιτυχημένης απεργίας τους στις 10 Νοέμβρη. Το υπόμνημα των οικοδόμων έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Στις 26 Νοέμβρη, η απάντηση που πήραν στα χέρια τους, διαφοροποιούνταν μόνο στην υπογραφή από εκείνες που τόσα χρόνια έδιναν οι αρμόδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οικοδόμων, προϊδεάζοντας μάλιστα για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των ανέργων. «Σας ενημερώνουμε ότι στις δράσεις του ΟΑΕΔ παρατηρείται μετατροπή από τις παθητικές πολιτικές (επιδοματικές) σε ενεργητικές (προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης) στα πλαίσια των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ανεργίας», σημειώνει με έμφαση ο υπουργός Εργασίας, προεξοφλώντας ότι λεφτά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες υπάρχουν, όχι όμως και για τους άνεργους του κλάδου.

Αλλά και ως προς τα συνταξιοδοτικά αιτήματα των οικοδόμων, ο Π. Παναγιωτόπουλος εκτιμάει ότι τα εξήντα χρόνια είναι μια καλή ηλικία, για να κρέμεται κανείς από τη σκαλωσιά για το μεροκάματο, αφού στην απάντησή του αναφέρει προκλητικά ότι «τα ανωτέρω όρια ηλικίας δεν κρίνονται ότι είναι υψηλά και δεν αντιμετωπίζεται μείωσή τους»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα απεργία για την Ασφάλιση, για ουσιαστικές αυξήσεις και νέες κατακτήσεις (2024-01-05 00:00:00.0)
Ολος ο κλάδος των κατασκευών στη μάχη για το ένσημο, το μεροκάματο, τα μέτρα προστασίας (2023-11-07 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (2021-10-07 00:00:00.0)
Ολοι στη μάχη τώρα! (2006-03-24 00:00:00.0)
Απεργούν σε όλη τη χώρα στις 26 Νοέμβρη (2003-10-23 00:00:00.0)
Στη «μάχη» των συμβάσεων (2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ