Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΒΟ
Κάλεσμα για αποφασιστικό αγώνα

Από τη χτεσινή περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Από τη χτεσινή περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Σε ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα κόντρα στην πολιτική που βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία στρατηγικής σημασίας, όπως η αμυντική βιομηχανία, και υπονομεύει το δικαίωμα στη δουλιά, κάλεσε τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που χτες το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο Α. Τζέκης συνομίλησε με τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής, συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου και με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας.

Στα πρόσωπα των εργαζομένων ήταν έκδηλη η αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον. Σήμερα δουλεύουν στην ΕΛΒΟ 860 εργαζόμενοι και από αυτούς το 60-70% υποαπασχολείται. Ο «Ομιλος Μυτιληναίου», που έχει το μάνατζμεντ της επιχείρησης, σχεδιάζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και παράλληλα συζητά να βγάλει σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού. Επικαλείται ως πρόσχημα την καθυστέρηση στην υπογραφή ανάθεσης των προγραμμάτων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Αμυνας, ο βασικός και μεγαλύτερος πελάτης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως η «κρίση» που εμφανίζεται στην ΕΛΒΟ είναι περισσότερο τεχνητή παρά πραγματική. Στόχο έχει τη μείωση του προσωπικού και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ώστε η κερδοφορία της επιχείρησης να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Τα επιχειρηματικά σχέδια του «Ομίλου Μυτιληναίου», είτε αυτά αφορούν την ιδιωτικοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού, ώστε να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του - σήμερα το 51% ανήκει στο Δημόσιο -, είτε αφορούν στη μετατροπή της ΕΛΒΟ από κατασκευαστική επιχείρηση σε ντίλερ προγραμμάτων ή και μεσάζοντα, είναι βέβαιο πως θα «σκάσουν» στις πλάτες των εργαζομένων. Αφού σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν σήμερα υπογραφούν οι συμβάσεις που περιμένει η ΕΛΒΟ, η εταιρία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού.

Ο Α. Τζέκης δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα μεσολαβήσει ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να δεχτεί επιτέλους να συναντήσει το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ. Κάλεσε τους εργαζόμενους αγωνιστικά να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια για κατάργηση θέσεων σταθερής και πλήρους εργασίας, κάθε επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Ξεκαθάρισε πως σχεδιασμός για την ανάπτυξη της επιχείρησης σε όφελος των εργαζομένων και του λαού, δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που ξεπουλά την αμυντική βιομηχανία και κάθε επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, υποθηκεύοντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία του τόπου (ενέργεια, άμυνα, κλπ) στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι να σηκώσουν μέτωπο αντίστασης στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να απαιτήσουν τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Παράλληλα τους κάλεσε να στρατευτούν στον αγώνα για την οικοδόμηση του Μετώπου, που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ