Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντιδράσεις για τη συνδικαλιστική δίωξη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει μεθοδευμένη δίωξη που άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά, και μάλιστα αυτεπάγγελτα, σε βάρος του πρωτοπόρου συνδικαλιστή Βασίλη Ριφουνά, συσπειρωμένου στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ο οποίος αύριο, Τετάρτη, 19 του Γενάρη, θα συρθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου των δικαστηρίων Πειραιά με χαλκευμένες κατηγορίες. Για τη μέρα αυτή 10 σωματεία του Πειραιά διοργανώνουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια, ως πρώτη απάντηση. Ο συνδικαλιστής, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στην πολυεθνική γαλλική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη «Καρμπόν Λορέν», όπου εργάζεται από το 1980, έγινε στόχος επειδή αντιστάθηκε στο καθεστώς τρομοκρατίας και στις αντεργατικές ενέργειες της επιχείρησης σε βάρος των συναδέλφων του. Επειδή διεκδίκησε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε αυτό το κολαστήριο του Ρέντη, όπως χαρακτηρίζεται το εργοστάσιο από τους εργαζόμενους.

Την αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια στη «στημένη» δίκη ανέλαβαν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Ιματισμού- Κλωστοϋφαντουργίας-Δέρματος Πειραιά, Επισιτισμού-Τουρισμού, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών και οι Ενώσεις Αμμοβολιστών, Μετάλλου Σαλαμίνας, Εργατοτεχνιτών Αρτοποιίας και Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων ALSTOM ΕΛΛΑΣ (ΑΡΕΒΑ). Σε κοινή καταγγελία που εξέδωσαν τα σωματεία τονίζεται ειδικά για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο αυτό: «Τα παλιά και βαριά μηχανήματα καταπονούν τους εργαζόμενους και από την επεξεργασία του γραφίτη βγαίνει καρβουνόσκονη ισχυρή και επικίνδυνη για τους πνεύμονες, τα μάτια, κλπ.». Η υπερεντατικοποίηση είναι μόνιμο φαινόμενο, «τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι σε βαθιά παρανομία» και «ο ντόπιος υποτακτικός της γαλλικής πολυεθνικής και διαχειριστής της, Παπακωνσταντίνου Κώστας», «αγνοεί προκλητικά τις υποδείξεις του ΚΕΠΕΚ για την υγιεινή και την ασφάλεια βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά διαθέτει πολύ χρόνο και χρήμα σε δικηγόρους, παραστάσεις δικαστηρίων κλπ. για τη δίωξη του συνδικαλιστή».

Τα Σωματεία τονίζουν πως ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η δίωξη, όπως ότι αυτή ασκήθηκε αυτεπάγγελτα, με μοναδικό στοιχείο την αναφορά του διαχειριστή, αλλά και το γεγονός ότι τα ...«στοιχεία» αναφέρθηκαν στον εισαγγελέα μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας της Νίκαιας και ότι η διευθύντριά της, κ. Καλακόνα, έδειξε ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ της επιχείρησης «ανοίγουν κακό προηγούμενο στα συνδικαλιστικά πράγματα της χώρας». Και επισημαίνουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις «ευνοούνται από την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Τα σωματεία καταλήγοντας αναφέρουν: «Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το μέτωπο αντίστασης που καθημερινά δυναμώνει έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε αλυσιδωτές δυναμικές αντιδράσεις, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ