Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΚΡΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ολος ο κλάδος των κατασκευών στη μάχη για το ένσημο, το μεροκάματο, τα μέτρα προστασίας

Αύριο, Τετάρτη, οι οικοδόμοι προχωρούν στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο των κατασκευών με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας διεκδικώντας αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωσή τους, όπως αναγνώριση - διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αύξηση του μεροκάματου και των μισθών για όλους.

Στην απεργία συμμετέχει με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας και των άλλων πόλεων, που έχουν οριστεί από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή Ομοσπονδία και Συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για να συζητηθεί πλατιά το περιεχόμενο της απεργίας, να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς αύριο, να γεμίσουν ασφυκτικά από απεργούς οι δρόμοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Από τις μέχρι τώρα εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς αναδεικνύονται η αγωνία και το έντονο ενδιαφέρον των εργαζομένων για τα ένσημα, την ακρίβεια, τα μέτρα προστασίας, τα μεροκάματα. Επιβεβαιώνεται ότι τα αιτήματα έχουν διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες τους και απαντούν σε αυτές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η παρέμβαση κλιμακίου της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας σε έργα στο Ελληνικό, το περασμένο Σάββατο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι, όπως και οι ίδιοι ανέφεραν, δουλεύουν έξι μέρες ενώ οι συμβάσεις αναφέρουν πενθήμερη εργασία. Οτι παρά τον δυνατό αέρα υπήρχαν ενδείξεις ότι πριν από την παρέμβαση δούλευε γερανός του οποίου η αλυσίδα είχε μπλεχτεί με άλλο μηχάνημα. Ακόμα ότι οι εταιρείες προσπάθησαν να ρίξουν μπετόν χωρίς να έχουν την ανάλογη άδεια για τη μέρα αυτή, φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν ...γνώριζαν πως χρειαζόταν άδεια. Το κλιμάκιο του Συνδικάτου μίλησε με τους εργαζόμενους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία και συγκέντρωση.

Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά τους λείπουν ένσημα. Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Την κήρυξη της κλαδικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Την υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ και την καταβολή επιδόματος στους πλημμυροπαθείς συναδέλφους.

Στη δράση και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Με μαζική συμμετοχή, που ξεπέρασε τα 400 άτομα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Νοέμβρη στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, όπου πλειοψήφησε το αγωνιστικό πλαίσιο της ΕΣΑΚ.

Η συνέλευση αποφάσισε τις δράσεις του Σωματείου για το επόμενο διάστημα για τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Σε αυτό το πλαίσιο το Σωματείο προκήρυξε κλαδική απεργία για αύριο, Τετάρτη, και καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις μαζί με τα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία Οικοδόμων (στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος).

Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16) την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου κατασκευών για τη ΣΣΕ.

Σε όλη τη χώρα το απεργιακό κάλεσμα

Στα Γιάννενα κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποίησαν περιοδείες σε γιαπιά και εργοτάξια όλες τις προηγούμενες μέρες, με το κλίμα που συναντούν οι συνδικαλιστές να αποτυπώνει την καθολική αποδοχή των οικοδόμων στα αιτήματα της κλαδικής τους απεργίας, την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν μαζικά.

Παράλληλα, σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από την Πρέβεζα, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, καλούν σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 16, ενάντια στον πλειστηριασμό σπιτιού συνταξιούχου οικοδόμου από την Πρέβεζα που πραγματοποιείται από συμβολαιογραφείο στα Γιάννενα για λογαριασμό της «doValue».

Τέλος, σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία για να μην περάσουν τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάθεση των εργασιών σε ιδιώτες.

Στα Τρίκαλα, τις προηγούμενες μέρες, το Συνδικάτο Οικοδόμων περιόδευσε στο εργοτάξιο της Ε65 στην Καλαμπάκα.

Περιοδεία με επικεφαλής τον Κώστα Κουβαρά, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ για τις αποκαταστάσεις του «Ιανού», αναδεικνύοντας την ανάγκη για υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και μέτρα ασφάλειας.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο έχει βρεθεί στα έργα της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στα δημοτικά έργα που είναι σε εξέλιξη μέσα στην Πάτρα και στα περίχωρά της απ' άκρη σ' άκρη, αλλά και σε κάθε οικοδομή, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη μεγάλη μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ