Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ) συναντήθηκαν, χτες το πρωί, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Δημήτρη Πετρόπουλο, τον αντιπρόεδρο, Ιωάννη Μητρόπουλο, την πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Φανή Καβάλλα, και τον Δημήτρη Κουτζή, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, ενημέρωσε το ΚΚΕ για την απόφαση της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε απεργία - αποχή από μια σειρά καθηκόντων, από τις 13 έως τις 17 Νοέμβρη, και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Νοέμβρη και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης, έκαναν γνωστή την απόφαση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη 8 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ξεδιπλώθηκε η συζήτηση ήταν η υποστελέχωση των δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, η καταρράκωση των αμοιβών των μηχανικών στο Δημόσιο, οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στην ασφάλεια κτιρίων και υποδομών. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ επισήμανε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση: Σήμερα αριθμούν 8.000 εργαζόμενους πανελλαδικά από 12.000 πριν από μερικά χρόνια, ενώ πάνω από το μισό προσωπικό πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οσο για τις λιγοστές προσλήψεις μηχανικών στο Δημόσιο, που γίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα από διαγωνισμούς, συνοδεύονται από τόσο χαμηλούς μισθούς και τέτοια υπερφόρτωση με καθήκοντα και ευθύνες που ήδη έχει παρατηρηθεί κύμα παραιτήσεων εργαζομένων λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δίπλα στην υποστελέχωση, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τον απαραίτητο για την εργασία του μηχανικού εξοπλισμό, τον οποίο οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες τους δεν μπορούν να προμηθευτούν λόγω του κόστους. Στο έδαφος αυτό, οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι διεκδικούν σύγχρονες, αναβαθμισμένες δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι οι αγώνες πρέπει να σημαδέψουν τους πραγματικούς ενόχους, οι οποίοι ευθύνονται για την υποστελέχωση και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, που δεν περιορίζονται μόνο στη σημερινή κυβέρνηση. Αφορούν την πολιτική διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων και την ιδιωτικοποίηση του κρατικού ελέγχου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Αφορούν την εφαρμογή του κριτηρίου του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος του, σχετικά με την πολιτική προστασία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτή η πολιτική υποβαθμίζει σε μια ψευδεπίγραφη διαδικασία fast track την αδειοδότηση των επενδύσεων και τον έλεγχο των κρίσιμων υποδομών. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε μισθούς πείνας, μεγάλο φόρτο και μεταφορά της κρατικής ευθύνης στις πλάτες των δημόσιων μηχανικών. Γι' αυτό παραιτούνται γρήγορα και όσοι προσλαμβάνονται. Ολα αυτά έχουν τραγικές συνέπειες για την προστασία του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, της υγείας και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό απαιτούνται το επόμενο διάστημα ο συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική αυτήν την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν για την οργάνωση του λαϊκού ξεσηκωμού και θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων μηχανικών μέσα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ