Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Διαδήλωσαν στην Αθήνα για γιατρούς και νοσηλευτές, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους στις 29 Νοέμβρη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ

Από τη Ρόδο μέχρι τη Λήμνο και από τη Σάμο μέχρι την Κύθνο, εκπρόσωποι των 178 φορέων που προσυπογράφουν το κοινό πλαίσιο πάλης στα νησιά του Αιγαίου συγκεντρώθηκαν χθες στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Φώναξαν ότι «γιατρούς - νοσηλευτές με μόνιμη δουλειά χρειάζονται επειγόντως όλα τα νησιά», για «Κέντρα Υγείας ανοιχτά, φτιάξτε κι άλλα, δεν είναι αρκετά».

Διατράνωσαν την απόφασή τους να μπει «τέρμα πια στην υποβάθμιση, εδώ και τώρα στελέχωση και χρηματοδότηση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίδρυση ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νησιά, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία του λαού.

Στο πλευρό τους στάθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης και η Λουίζα Ράζου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιάννης Αγγέλου, περιφερειακός σύμβουλος Νότιου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο νέος δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τον θάνατο και την υποβάθμιση


«Δεν συμβιβαζόμαστε με τον θάνατο και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας», σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες στα νησιά, οι οποίοι είναι ξεχασμένοι από όλες τις κυβερνήσεις, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Χράτσας εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ικαρίας, καταγγέλλοντας ότι ένας τετραπληγικός πρέπει να διανύσει έως και δύο ώρες, στην καλύτερη περίπτωση, για να φτάσει σε δομή Υγείας.

Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ χαιρέτισε η Δήμητρα Σταματέλου, στηλιτεύοντας την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, Τμημάτων και κλινικών σε όλη τη χώρα και αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για «μία ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο "χτένι". Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι οριακή και όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει δραματικά χρόνο με τον χρόνο, αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, του βαθέματος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Μίλησε για τις καθημερινές καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία για την απαράδεκτη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας που να λειτουργεί με ασφαλείς όρους.


Και σημείωσε: «Η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, παράλληλα με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ευθύνονται για το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων θέσεων στα νησιά και όχι η απροθυμία των γιατρών, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την υποστελέχωση και να απεμπολήσουν τις δικές τους».

«Μοναδική λύση η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Είναι ζωτικής σημασίας και ελάχιστη προϋπόθεση για να αντιστραφεί η πορεία κατάρρευσης κρίσιμων για την Υγεία του λαού υποδομών, η μαζική αιμορραγία αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού, που εξωθείται προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό», είπε, υπενθυμίζοντας το αναλυτικό υπόμνημα που έχει καταθέσει η ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο, με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις. «Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων σωματείων και φορέων η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν και προωθούν την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης», κάλεσε.

Ολα στο ...μέλλον τα παραπέμπει η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των Εργατικών Κέντρων, σωματείων και φορέων είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ολα τα παραπέμπει στο μέλλον και στον κοινωνικό αυτοματισμό, ρίχνει την ευθύνη στους γιατρούς που δεν καλύπτουν τις θέσεις αλλά δεν είπε κουβέντα για τους ιδιώτες που βάζει στα νοσοκομεία.

Ζητήσαμε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και απάντησε "η πολιτεία κανονίζει πού θα μπει αξονικός τομογράφος". Ποιοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι τους έδωσε λευκή επιταγή ο λαός να κοστολογούν τη ζωή μας; Το 2023 οφείλουν να υπάρχουν προσωπικό και σύγχρονος εξοπλισμός σε όλα τα νοσοκομεία. Ο υφυπουργός Υγείας μάς είπε πόσοι προσελήφθησαν στα χρόνια της πανδημίας, δεν μας είπε όμως πόσοι αποχώρησαν, πόσοι συνταξιοδοτήθηκαν, πόσοι συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν. Ζητάμε γιατρειά και μας στέλνουν στον θάνατο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μόνο να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλο τον λαό. Το επόμενο διάστημα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 29 Νοέμβρη

Οι νησιώτες ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 29 Νοέμβρη, με κινητοποιήσεις σε όλα τα νησιά, στο πλευρό της ΟΕΝΓΕ, που έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μ. Θεμιστοκλέους ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, επεσήμανε: «Η κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των νησιών μας ακούγεται δυνατά. Οι ελλείψεις και στον τομέα της Υγείας στη Λέσβο είναι τεράστιες και χάνουμε συνανθρώπους μας τζάμπα και άδικα. Τελευταία περιστατικά ο μικρός Μιχαήλ και ο αγρότης από την περιοχή του Πολιχνίτου. Δύο περιστατικά από το ίδιο χωριό παύουν να είναι τυχαίο γεγονός.

Αυτό που φωνάζουν εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, δεκάδες φορείς του νησιού μας, είναι να σταματήσει η εγκατάλειψη».

Επίσης μίλησε εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, η οποία υπογράμμισε την απόφαση των νησιωτών να μην κάνουν βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για το ζήτημα της ψυχικής υγείας(2023-05-05 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους ενάντια στο τερατούργημα!(2022-11-26 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις, να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας(2021-08-04 00:00:00.0)
Να ανοίξει άμεσα το Παιδοκαρδιοχειρουργικό(2011-12-08 00:00:00.0)
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα(2007-03-28 00:00:00.0)
«Τουφεκιά στον αέρα» η απεργία;(2002-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ