Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Γιατρός τραυματίστηκε από κατάρρευση οροφής!

Συντρίμμια η ψευδοροφή στον χώρο ανάπαυσης των γιατρών
Συντρίμμια η ψευδοροφή στον χώρο ανάπαυσης των γιατρών
Μετά τις πτώσεις ταβανιών στα κεφάλια μαθητών μέσα στα σχολεία, τώρα έρχεται και η σειρά των γιατρών στα νοσοκομεία που αποδεικνύει την κακή κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές υποδομές με ευθύνη του κράτους.

Το πρωί του Σαββάτου 4/11, στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, κατέρρευσε ψευδοροφή στον χώρο των εφημεριών, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ειδικευόμενου γιατρού. Στο κτίριο του νοσοκομείου είχαν γίνει εργασίες επισκευής, πριν από έναν μήνα, στους κοιτώνες των γιατρών από ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου κατηγορεί για κακοτεχνία την κατασκευάστρια εταιρεία και θα κινηθεί εναντίον της.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» σημειώνει ότι το τραγικό συμβάν επιβεβαιώνει πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη δημόσια Υγεία ως κόστος, από το οποίο πρέπει να απαλλαχθούν. Καλεί με ευθύνη του ΔΣ του Σωματείου να συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και να πραγματοποιηθεί άμεσα παρέμβαση στη διοίκηση και στην ΥΠΕ.

Αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, και τονίζει ότι πλέον «θα φοβόμαστε να μπούμε στο νοσοκομείο να δουλέψουμε μην πέσει οροφή ή να μην "πνιγούμε" γιατί σε μεγάλες νεροποντές δημιουργούνται προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας».

Θυμίζει ότι χώροι του νοσοκομείου, όπως πλυντήρια, αποθήκες υλικού, μαγειρεία, φαρμακείο, «στεγάζονται σε άθλια κτίρια και οι σκεπές είναι από αμίαντο. Στο νέο κτίριο, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εξωτερικά ιατρεία, σε κάθε μεγάλη νεροποντή, τα κουφώματα μπάζουν νερά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να αλλαχθούν όλα».

Τονίζει ότι αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν συνολικά στα νοσοκομεία, αφού «η συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στην Υγεία και που η κυβέρνηση αρκείται από τα 1,3 δισ., να διαθέσει 317 εκατομμύρια για φτιασιδώματα 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, όταν για την επισκευή και ανακαίνιση της Πνευμονολογικής του "Παπανικολάου" χρειάστηκαν 1,5 εκατ. Και πολύ περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων δεν λύνονται με τις χορηγίες των "μεγάλων φιλάνθρωπων"».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους με την πάλη τους να απαιτήσουν μεταξύ άλλων άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συντήρηση του κτιρίου, αλλά και να ληφθούν μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Να συγκροτηθεί Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχει γιατρός Εργασίας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ