ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αγρια καταστολή στην Αγκυρα, μάχες στο νότο

Από τις συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία

Πρακτορείο Ανατολή

Από τις συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε όργιο καταστολής επιδόθηκαν τη Δευτέρα οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας, στη διάρκεια κινητοποίησης αριστερών φοιτητικών συλλόγων εναντίον της προσπάθειας της άρχουσας τάξης της χώρας να εντάξει την Τουρκία στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ανατολή» έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματισμούς και τουλάχιστον 176 συλλήψεις στη διάρκεια της επιχείρησης αστυνομικών της «υπηρεσίας αντιμετώπισης ταραχών», η οποία, ως συνήθως, προκάλεσε η ίδια τις ταραχές, επεμβαίνοντας βίαια την ώρα που οι φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν... Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κλομπ και δακρυγόνων για να διαλύσουν μια ειρηνική πορεία προς το κέντρο της Αγκυρας μετά τη συγκέντρωση σε πάρκο της περιοχής Κούρτουλους. Οι εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV δείχνουν αστυνομικούς να επιδίδονται σε ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς διαδηλωτών οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και δεν προβάλλουν αντίσταση. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την οργάνωση Ομοσπονδία Φοιτητικών Νεολαιών και γι' αυτήν συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα νέοι από πολλές άλλες πόλεις.

Ανακοίνωση του περιοδικού των Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα «Ο Αγώνας» κάνει λόγο για «βάρβαρες επιθέσεις»: Συλλήψεις διαδηλωτών πριν αυτοί καν προλάβουν να βγουν από τα λεωφορεία με τα οποία προσέρχονταν στην πρωτεύουσα, ξυλοδαρμούς, σύρσιμο φοιτητών στο δρόμο...

Οι φοιτητές, πάντως, δεν πτοήθηκαν. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Καμία ανοχή στους ιμπεριαλιστές», «Ούτε ΗΠΑ, ούτε ΕΕ, ζήτω η ανεξάρτητη Τουρκία, ΟΧΙ στη νεοαποικιοκρατία», «Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες» και κρατώντας πανό, πορεύτηκαν στην πρωτεύουσα παρά το όργιο αστυνομικής καταστολής.

Η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν στη φοιτητική κινητοποίηση οι αρχές ασφαλείας αποτελεί εκτός των άλλων και επαρκές δείγμα του πώς εννοούν τον «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας τόσο η κυβέρνηση Ερντογάν και οι κρατικές δομές, όσο και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δηλώνουν «ικανοποίηση για την πρόοδο» που σημειώθηκε την τελευταία περίοδο - ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μετέδωσε το περιοδικό «Info-Turk», οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πραγματικότητα αυξήθηκαν το 2004.

Ενδεικτικό της κρατούσας κατάστασης είναι η είδηση ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς απολύθηκε από το υπουργείο Παιδείας η δασκάλα Χατζέρ Κοτσάκ επειδή συμμετείχε σε συγκέντρωση (!) εναντίον των «νέων» φυλακών απομόνωσης.

Μάχες στο Τουρκικό Κουρδιστάν

Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες δίνονται σχετικά με τις μάχες στην περιοχή των βουνών του Ντέρσιμ το περασμένο Σάββατο: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το επίσημο «Ανατολή», «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν» σε μάχη «με αντάρτες του Tikko», μιας μαοϊκής οργάνωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο όμως για επτά νεκρούς, τους δύο στρατιώτες και πέντε αντάρτες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο ήταν γυναίκες, μέλη του εκτός νόμου Μαοϊκού ΚΚ (MKP). Την τελευταία πληροφορία επιβεβαιώνει και το περιοδικό «Ο Αγώνας», κάνοντας λόγο για «εκκαθαριστική επιχείρηση» εναντίον του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος/Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (MKP/HKO) «με 2 μέλη των δυνάμεων της ολιγαρχίας» νεκρά, 3 τραυματισμένα, και «5 πολεμιστές της ελευθερίας, εκ των οποίων 2 γυναίκες, μάρτυρες».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενα ακόμα βήμα των φασιστών για κατάκτηση νέων θέσεων εξουσίας

Μεθοδικά και σταθερά οι Γερμανοί φασίστες προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματός τους για κατάκτηση και νέων θέσεων, όχι μόνο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και στα Κοινοβούλια. Με περισσή πολιτική και κοινωνική δημαγωγία και μπροστά στην ουσιαστική αδράνεια των πολιτικών κομμάτων - κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - στόχο έχουν τώρα να καταλάβουν έδρες και σε άλλα Κοινοβούλια κρατιδίων όπως και στην εθνική Βουλή, το Μπούντεσταγκ, στις εκλογές του 2006.

Προς το σκοπό αυτό το Εθνικό Κόμμα Γερμανίας (ΝPD) και η Γερμανική Λαϊκή Ενωση (DVU) έκλεισαν το Σάββατο 15 του Γενάρη στο Μόναχο εκλογική συμμαχία με την ονομασία «Σύμφωνο Γερμανίας». Οπως αναφέρουν, με τη συμμαχία επιδιώκεται να εμποδιστεί «η καταστροφή της Δύσης».

Η συμφωνία τους προβλέπει στις προσεχείς εκλογές - εθνικές, κρατιδίων και της Ευρωβουλής - να μην κατέλθουν ξεχωριστά και ανταγωνιστικά, αλλά ενιαία: Στις εθνικές εκλογές του 2006 θα κατέλθει επιφανειακά μόνο το NPD, αλλά στις λίστες του θα περιλάβει και 15 υποψήφιους της DVU. Αντίθετα, στις ευρωεκλογές του 2009 θα κατέλθει η DVU, αλλά στις λίστες της θα υπάρχουν 6 υποψήφιοι του NPD. Ανάλογος καταμερισμός γίνεται για τις εκλογές κρατιδίων αυτού του χρόνου στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπως και στις εκλογές του 2006 στο Αμβούργο, στη Σαξονία-Ανχάλτη, στη Βρέμη, στη Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο.

«Θα κάνουμε εκλογικούς αγώνες που οι άλλοι (σ.σ. τα άλλα κόμματα) θα χάσουν τα αυγά και τα καλάθια τους», είπε ο πρόεδρος του NPD, Ούντο Φόιγκτ, ενώ ο πολυεκατομμυριούχος εκδότης του Μονάχου, με εκδόσεις κατά κύριο λόγο φασιστικού και εθνικιστικού ρατσιστικού περιεχομένου Γκέρχαρντ Φρέι, που είναι πρόεδρος της DVU, δήλωσε ότι θα εντείνουν τον αγώνα κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικό της δημαγωγίας αυτών των φασιστών, που βρίσκει σχετική απήχηση, είναι, π.χ., ότι το Σάββατο πάνω από 1.000 νεοφασίστες διαδήλωσαν στην πόλη του Μαγδεμβούργου κατά του βομβαρδισμού της στις 16 του Γενάρη 1945 από δυτικοσυμμαχικά αεροπλάνα.

Περισσότερο όμως κάνει εντύπωση το σκάνδαλο των Γερμανών βουλευτών που εκτός από τη βουλευτική αμοιβή τους εισπράττουν και τακτικούς υψηλούς μισθούς ως συνεργάτες επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του κοινωνιολόγου καθηγητή Χάινριχ Μπεστ του Πανεπιστημίου της Ιένας, οι έτσι μισθοδοτούμενοι βουλευτές της Βάδης-Βιρτεμβέργης ανέρχονται σε 50%, όπως και οι της τοπικής Βουλής του Βερολίνου. «Το ποσοστό των Δυτικογερμανών βουλευτών στα Κοινοβούλια των κρατιδίων υπερβαίνουν το 40%, των ανατολικογερμανικών κρατιδίων γύρω στο 26%. Στο Μπούντεσταγκ έχουν 29% των Δυτικογερμανών βουλευτών μια δευτερεύουσα απασχόληση και οι των ανατολικογερμανικών κρατιδίων 7%. Ο Μπεστ ρώτησε 950 βουλευτές και 550 πρώην βουλευτές», τσιτάρει η «Νόιες Ντόιτσλαντ» από τη μελέτη του κοινωνιολόγου ερευνητή καθηγητή.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΧΙΛΗ
Αυτοκτόνησε πρώην βασανιστής

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Αυτοκτόνησε ο απόστρατος συνταγματάρχης Ερμάν Μπαρίγα Μουνιός, κατά του οποίου στρέφονταν οι έρευνες του δικαστή Χουάν Γκουσμάν, πέφτοντας από τον 18ο όροφο μίας υπό ανέγερση οικοδομής στο Λας Κόντες, ανατολικά του Σαντιάγο.

Ο πρώην αξιωματικός του στρατού της Χιλής, εμπλεκόταν στην εξαφάνιση έξι ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, και αντιμετώπιζε τον ενδεχόμενο της φυλάκισης στο πλαίσιο της έρευνας διαλεύκανσης της υπόθεσης. Το Μάη του 1976 η μυστική αστυνομία του καθεστώτος του Αουγούστο Πινοτσέτ είχε εισβάλει στα γραφεία που συνεδρίαζε η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε συλλάβει έξι ανώτατα στελέχη της τα οποία φυσικά «εξαφανίστηκαν». Συνολικά, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, περισσότεροι από 3.000 αγωνιστές και προοδευτικοί δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό το καθεστώς Πινοτσέτ αν και οι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς αναφέρουν ότι αριθμός αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΡΩΣΙΑ
Πρόταση μομφής επιδιώκει το ΚΚΡΟ

Με απόφασή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) προσανατόλισε την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του κόμματος να προχωρήσει στις ενέργειες για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ο Σεργκέι Ρεσούλσκι, Α` αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΡΟ. Ο ίδιος σημείωσε πως πέρα από τους 47 κομμουνιστές βουλευτές, το ΚΚΡΟ προσδοκά στην υποστήριξη των 37 βουλευτών του κόμματος «Πατρίδα», όπως και στους περίπου 20 ανεξάρτητους βουλευτές, για να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 90 υπογραφές βουλευτών, για την κατάθεση της πρότασης μομφής.

Στο μεταξύ πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο «REGNUM», αναφέρουν πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι αστυνομικές αρχές προχωρούν σε προειδοποιητικές συλλήψεις στελεχών των «επιτροπών διαμαρτυρίας», ή εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων και πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ρευστοποίηση των κοινωνικών προνομίων, που πλέον απλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι διαδηλωτές στη μαζική συγκέντρωση στην πόλη του Κρασνοντάρ, φωνάζοντας «ζήστε εσείς με τα καπίκια», έριξαν ένα πλήθος μικρών κερμάτων στον εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, που προσπάθησε να τους καθησυχάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ