Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αγρια καταστολή στην Αγκυρα, μάχες στο νότο

Από τις συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία

Πρακτορείο Ανατολή

Από τις συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε όργιο καταστολής επιδόθηκαν τη Δευτέρα οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας, στη διάρκεια κινητοποίησης αριστερών φοιτητικών συλλόγων εναντίον της προσπάθειας της άρχουσας τάξης της χώρας να εντάξει την Τουρκία στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ανατολή» έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματισμούς και τουλάχιστον 176 συλλήψεις στη διάρκεια της επιχείρησης αστυνομικών της «υπηρεσίας αντιμετώπισης ταραχών», η οποία, ως συνήθως, προκάλεσε η ίδια τις ταραχές, επεμβαίνοντας βίαια την ώρα που οι φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν... Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κλομπ και δακρυγόνων για να διαλύσουν μια ειρηνική πορεία προς το κέντρο της Αγκυρας μετά τη συγκέντρωση σε πάρκο της περιοχής Κούρτουλους. Οι εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV δείχνουν αστυνομικούς να επιδίδονται σε ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς διαδηλωτών οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και δεν προβάλλουν αντίσταση. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την οργάνωση Ομοσπονδία Φοιτητικών Νεολαιών και γι' αυτήν συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα νέοι από πολλές άλλες πόλεις.

Ανακοίνωση του περιοδικού των Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα «Ο Αγώνας» κάνει λόγο για «βάρβαρες επιθέσεις»: Συλλήψεις διαδηλωτών πριν αυτοί καν προλάβουν να βγουν από τα λεωφορεία με τα οποία προσέρχονταν στην πρωτεύουσα, ξυλοδαρμούς, σύρσιμο φοιτητών στο δρόμο...

Οι φοιτητές, πάντως, δεν πτοήθηκαν. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Καμία ανοχή στους ιμπεριαλιστές», «Ούτε ΗΠΑ, ούτε ΕΕ, ζήτω η ανεξάρτητη Τουρκία, ΟΧΙ στη νεοαποικιοκρατία», «Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες» και κρατώντας πανό, πορεύτηκαν στην πρωτεύουσα παρά το όργιο αστυνομικής καταστολής.

Η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν στη φοιτητική κινητοποίηση οι αρχές ασφαλείας αποτελεί εκτός των άλλων και επαρκές δείγμα του πώς εννοούν τον «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας τόσο η κυβέρνηση Ερντογάν και οι κρατικές δομές, όσο και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δηλώνουν «ικανοποίηση για την πρόοδο» που σημειώθηκε την τελευταία περίοδο - ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μετέδωσε το περιοδικό «Info-Turk», οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πραγματικότητα αυξήθηκαν το 2004.

Ενδεικτικό της κρατούσας κατάστασης είναι η είδηση ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς απολύθηκε από το υπουργείο Παιδείας η δασκάλα Χατζέρ Κοτσάκ επειδή συμμετείχε σε συγκέντρωση (!) εναντίον των «νέων» φυλακών απομόνωσης.

Μάχες στο Τουρκικό Κουρδιστάν

Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες δίνονται σχετικά με τις μάχες στην περιοχή των βουνών του Ντέρσιμ το περασμένο Σάββατο: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το επίσημο «Ανατολή», «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν» σε μάχη «με αντάρτες του Tikko», μιας μαοϊκής οργάνωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο όμως για επτά νεκρούς, τους δύο στρατιώτες και πέντε αντάρτες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο ήταν γυναίκες, μέλη του εκτός νόμου Μαοϊκού ΚΚ (MKP). Την τελευταία πληροφορία επιβεβαιώνει και το περιοδικό «Ο Αγώνας», κάνοντας λόγο για «εκκαθαριστική επιχείρηση» εναντίον του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος/Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (MKP/HKO) «με 2 μέλη των δυνάμεων της ολιγαρχίας» νεκρά, 3 τραυματισμένα, και «5 πολεμιστές της ελευθερίας, εκ των οποίων 2 γυναίκες, μάρτυρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ