Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Προσβλέπει σε «άνετη νίκη» και οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Δανίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που ανακοίνωσε την απόφασή του για τη διεξαγωγή εκλογικής αναμέτρησης στις 8 Φλεβάρη, απόφαση, που, όπως σημειώνουν άπαντες οι αναλυτές, ελήφθη βάσει των δημοσκοπήσεων που δείχνουν άνετη επανεκλογή του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού Φιλελεύθερων και Συντηρητικών.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβρη του 2001, συγκυβερνώντας με το Συντηρητικό Κόμμα και, βάσει τους Συντάγματος, ο πρωθυπουργός μπορεί να ορίσει ημερομηνία νέων εκλογών ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Επισημαίνεται ότι κατά τη θητεία της η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας έχει θέσει πιο αυστηρά κριτήρια στους νόμους που αφορούν στη μετανάστευση, ενώ έχει ταχθεί ολόθερμα στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στην παρούσα φάση, η Δανία διατηρεί 525 στρατιώτες στο Ιράκ και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης ενδέχεται να σημάνει και την πρόωρή αποχώρησή τους. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και η Βρετανία, η Δανία παραμένει εκτός Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ