ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Πίσω αγύρτες!

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
«Να, το λοιπόν, γιατί δεν καταδέχομαι

να υψώσω το κεφάλι στα αστροφώτιστα διαστήματα.

Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»*

Χτες, λοιπόν, ένα δικαστήριο στον Πειραιά καταδίκασε σε πεντάμηνη φυλάκιση συνδικαλιστή που τόλμησε να υπερασπίσει τα δίκια των εργατών που εκπροσωπούσε. Την ερχόμενη βδομάδα θα δικαστούν επίσης συνδικαλιστές επειδή μετέχουν στην επιτροπή ελέγχου των μέτρων ασφάλειας της εργασίας στις ναυπηγοεπισκευές. Στα σχολειά, οι δάσκαλοι εκπαιδεύουν τα παιδιά να είναι υποταγμένα, θεωρώντας πράξη απειθαρχίας ως και προκηρύξεις που περιέχουν στίχους από τον ύμνο στην ελευθερία! Αρθρα επί άρθρων προσπαθούν να βάλουν στη θέση τους όλους αυτούς τους ανεπίδεκτους μαθήσεως εργάτες που αντί να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαγράψει τους ανέργους από τους καταλόγους ανεργίας, αυτοί επιμένουν να ζητάνε μισθωτή δουλιά αντί να παριστάνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες.

Ο κατάλογος των πράξεων καθημερινής ποδηγέτησης είναι αρκετά μακρύς.

Κανένα από αυτά τα θέματα δεν απασχολεί ούτε ως μονόστηλο τον «αδέσμευτο», «ακηδεμόνευτο», «μη κατευθυνόμενο» και με άλλες τέτοιες αρλούμπες αυτοχαρακτηρισμένο Τύπο.

Αντίθετα,αυτού του τύπου η δημοσιογραφία προκαλεί με το να παρουσιάζει τον Παπανδρέου ως Ρομπέν των Δασών να καταγγέλλει δήθεν την κυβέρνηση περιγράφοντας όμως ακριβώς την πολιτική που αυτός και το κόμμα του εφάρμοζαν 20 χρόνια.

Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης μαζικού ταΐσματος με κουτόχορτο αξιοπρεπής κατά τ' άλλα συνάδελφος μας παρουσιάζει το όραμα ανώτατου κυβερνητικού στελέχους για τα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα που ο κατ' εξοχήν υπουργός Προπαγάνδας, ο Π. Παναγιωτόπουλος, έχει καταργήσει εδώ και 10 μήνες το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ελέγχουν το κυβερνητικό έργο μέσα από τακτική βδομαδιάτικη ανοιχτή συνέντευξη, ενώ διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να πλασάρει καθημερινά, με επιλογή από τον ίδιο πού θα δημοσιεύεται τι, σεντόνια και σεντόνια για το «ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους». Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, διαρκώς αυξάνονται σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

«Ακολούθα το χρήμα»,λέγανε οι παλιοί. Οι ειδήσεις για τις μπίζνες του Κόκκαλη και τις αξιώσεις των εφοπλιστών, τα λένε όλα. Είναι φανερό πως η διαπλοκή χτυπιέται κατακούτελα και καθημερινά...

Πλήρωνε κορόιδο «αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη» δημοσιογραφία.

*Ναζίμ Χικμέτ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: «Η ιδιοκτήτρια εταιρία του "Εθνους" και της "Ημερησίας" προσήλθε με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών, από το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να αποστεί. Οι αρχές αυτές συγκεκριμένα διασφάλιζαν την απόλυτη ανεξαρτησία του "Εθνους", του "Εθνους της Κυριακής", της "Ημερησίας" και των υπολοίπων εντύπων που ανήκουν στην ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ από κέντρα πολιτικής εξουσίας» (απόσπασμα από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ: «Ναυάγησε τελικώς η εξαγορά της Πήγασος μετά την αδυναμία των δύο πλευρών να συμφωνήσουν το τίμημα της πώλησης. Η διαπραγμάτευση πάντως γίνονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς η αλλαγή τοπίου που θα έφερνε η μεταβίβαση της Πήγασος είχε προκαλέσει έντονες αναταράξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» (η εκδοχή στα «ΝΕΑ»).

ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ: «Η χτεσινή ανακοίνωση της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την αγοραπωλησία προκαλεί ουκ ολίγα ερωτηματικά. Οι πληροφορίες για τις αντιδράσεις του εκδοτικού κατεστημένου καταδεικνύουν τις δυνατότητες του υπάρχοντος εκδοτικο- οικονομικού συστήματος να παρεμβαίνει για τη διαφύλαξη των ισορροπιών του και του ήδη διαμορφωμένου status quo. Με άλλα λόγια το σύστημα έδειξε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να συσπειρώνεται όταν απειλείται και να παρεμβαίνει τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτικά» (το άρθρο στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

ΤΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ: «Για μία ακόμα φορά η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και των εφημερίδων λειτούργησαν σαν βαποράκια της Γιάννας και του Μπόμπολα αδιαφορώντας για τα κόλπα που παίζονται στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: «Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που περιέγραφε προ ημερών το όραμά του για το χώρο των ΜΜΕ ξεκινώντας από την ευχή όλων μας. Να μην υπάρξει και στην Ελλάδα σάρωση των ΜΜΕ, κατευθυνόμενη ενημέρωση, μονομερής ενημέρωση και βρώση, φθηνής υποκουλτούρας» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγιο στα 200.000.000 ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟΜΠΟΛΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ βήμα του Πήγασου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εργαλείο διαπλοκής ο «βασικός μέτοχος»

Η ΝΙΚΗ: Εμειναν στα λόγια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΣΚΑΣΕ Η ΦΟΥΣΚΑ ΓΙΑΝΝΑΣ - ΜΠΟΜΠΟΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΑΥΑΓΙΟ!

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για τον νόμο - τέρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πιο χαλαρό καθεστώς για φόρο - παραβιάσεις

Η ΧΩΡΑ: ΜΟΝΙΜΟΙ 31.000 συμβασιούχοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.150 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς εξετάσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μισθοί και επιδόματα στη μερική απασχόληση

Η ΑΥΓΗ: Ψάχνουν για άλλο 1 δισ. ευρώ!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε κηδεμονία η Ελλάς

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ από την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» δικαστές - δικηγόροι

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ εργαζομένων και ΕΒΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κοιτώντας στον καθρέπτη

«Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης λόγω του νομοσχεδίου αυτού κατηγορώντας την πως αντί να προωθήσει πραγματικά ανεξάρτητη διοίκηση στον δημόσιο τομέα, εμπεδώνει τον κομματισμό, αντί να διαπαιδαγωγεί ελεύθερες συνειδήσεις και αξίες στους νέους, χειραγωγεί τη νεολαία, εκμαυλίζει και εξαρτά συνειδήσεις, πουλάει φρούδες ελπίδες, εκμεταλλεύεται τον πραγματικό πόνο της ανεργίας, χωρίς όμως να δίνει λύσεις» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Πλήρωνε διαρκείας για την ...ιδέα

«Πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση Καραμανλή δημιουργείται στον Πειραιά (...) ο Σωκράτης Κόκκαλης διάβασε ψήφισμα το οποίο βρήκε σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους. Το ψήφισμα ανέφερε χαρακτηριστικά (...) ο Ολυμπιακός είναι ιδέα πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις. Καλούμε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού σε όλη τη χώρα να επιδείξουν αυτοέλεγχο και ψυχραιμία» (το ρεπορτάζ στη «ΝΙΚΗ»).

«Εθνικός προμηθευτής;»

«Η Ιντρασόφτ Ιντερνάσιοναλ, θυγατρική του ομίλου Ιντρακόμ ανέλαβε την υποστήριξη και την αναβάθμιση του συστήματος Safe Sea Net της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Θαλάσσιων Μεταφορών. Το νέο κεντρικό σύστημα θα εγκατασταθεί στην έδρα της EMSA στις Βρυξέλλες και θα διασυνδεθεί με όλα τα εθνικά κέντρα διαχείρισης θαλάσσιας κυκλοφορίας των χωρών μελών της ΕΕ» (χτεσινή είδηση στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Σκάσε και κολύμπα νησιώτη

«Οι Ελληνες ακτοπλόοι θα ζητήσουν για μια ακόμα φορά να τροποποιηθεί ο νόμος στα σημεία: Το καθεστώς της δημόσιας υπηρεσίας, οι συνθέσεις των πληρωμάτων, τα όρια ηλικίας των πλοίων, η διάρκεια απασχόλησης του πλοίου και ο καθορισμός των ναύλων την τρίτης θέσης» (επίσης χτεσινή είδηση στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ