Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πίσω αγύρτες!

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
«Να, το λοιπόν, γιατί δεν καταδέχομαι

να υψώσω το κεφάλι στα αστροφώτιστα διαστήματα.

Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»*

Χτες, λοιπόν, ένα δικαστήριο στον Πειραιά καταδίκασε σε πεντάμηνη φυλάκιση συνδικαλιστή που τόλμησε να υπερασπίσει τα δίκια των εργατών που εκπροσωπούσε. Την ερχόμενη βδομάδα θα δικαστούν επίσης συνδικαλιστές επειδή μετέχουν στην επιτροπή ελέγχου των μέτρων ασφάλειας της εργασίας στις ναυπηγοεπισκευές. Στα σχολειά, οι δάσκαλοι εκπαιδεύουν τα παιδιά να είναι υποταγμένα, θεωρώντας πράξη απειθαρχίας ως και προκηρύξεις που περιέχουν στίχους από τον ύμνο στην ελευθερία! Αρθρα επί άρθρων προσπαθούν να βάλουν στη θέση τους όλους αυτούς τους ανεπίδεκτους μαθήσεως εργάτες που αντί να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαγράψει τους ανέργους από τους καταλόγους ανεργίας, αυτοί επιμένουν να ζητάνε μισθωτή δουλιά αντί να παριστάνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες.

Ο κατάλογος των πράξεων καθημερινής ποδηγέτησης είναι αρκετά μακρύς.

Κανένα από αυτά τα θέματα δεν απασχολεί ούτε ως μονόστηλο τον «αδέσμευτο», «ακηδεμόνευτο», «μη κατευθυνόμενο» και με άλλες τέτοιες αρλούμπες αυτοχαρακτηρισμένο Τύπο.

Αντίθετα,αυτού του τύπου η δημοσιογραφία προκαλεί με το να παρουσιάζει τον Παπανδρέου ως Ρομπέν των Δασών να καταγγέλλει δήθεν την κυβέρνηση περιγράφοντας όμως ακριβώς την πολιτική που αυτός και το κόμμα του εφάρμοζαν 20 χρόνια.

Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης μαζικού ταΐσματος με κουτόχορτο αξιοπρεπής κατά τ' άλλα συνάδελφος μας παρουσιάζει το όραμα ανώτατου κυβερνητικού στελέχους για τα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα που ο κατ' εξοχήν υπουργός Προπαγάνδας, ο Π. Παναγιωτόπουλος, έχει καταργήσει εδώ και 10 μήνες το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ελέγχουν το κυβερνητικό έργο μέσα από τακτική βδομαδιάτικη ανοιχτή συνέντευξη, ενώ διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να πλασάρει καθημερινά, με επιλογή από τον ίδιο πού θα δημοσιεύεται τι, σεντόνια και σεντόνια για το «ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους». Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, διαρκώς αυξάνονται σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

«Ακολούθα το χρήμα»,λέγανε οι παλιοί. Οι ειδήσεις για τις μπίζνες του Κόκκαλη και τις αξιώσεις των εφοπλιστών, τα λένε όλα. Είναι φανερό πως η διαπλοκή χτυπιέται κατακούτελα και καθημερινά...

Πλήρωνε κορόιδο «αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη» δημοσιογραφία.

*Ναζίμ Χικμέτ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεμινάρια ενσωμάτωσης στην ευρωενωσιακή προπαγάνδα (2011-10-15 00:00:00.0)
Στον πάτο... (2005-11-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-14 00:00:00.0)
Με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών (2005-06-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-14 00:00:00.0)
Απολύσεις δημοσιογράφων (2000-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ