Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το Συνέδριό μας αφορά την εργατική τάξη και όλο το λαό

Στην εργατομάνα Κοκκινιά μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εργατομάνα Κοκκινιά σηματοδότησε και χτες τη συστράτευσή της με το Κόμμα της εργατιάς, το ΚΚΕ. Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Κοκκινιώτες στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας μαζικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η Αχτίδα Κοκκινιάς του Κόμματος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Κομματικών Οργανώσεων για το 17ο Συνέδριο, έκανε χειροπιαστούς αυτούς τους ισχυρούς, ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με την Κοκκινιά. Η αίθουσα Ποντίων, όπου έγινε η συγκέντρωση, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους κομμουνιστές, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αχτίδας.

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο γραμματέας της Αχτίδας Κοκκινιάς Μιχάλης Νουφαρίτσης, ο οποίος καλώντας τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος στο βήμα τόνισε την προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ μέσα από τις Θέσεις της ΚΕ και το Συνέδριό του να ανοίξει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να κατανοηθεί η ανάγκη της συγκρότησης Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διεκδικήσει την εξουσία, τη λαϊκή εξουσία.

Η Αλέκα Παπαρήγα παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι η έντονη προσυνεδριακή ζωή που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τη δράση μελών και των στελεχών του Κόμματος, αυτός ο απολογισμός δουλιάς που γίνεται, δεν είναι μια απλή εσωτερική διαδικασία, αλλά αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αφορά την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και ιδιαίτερες κατηγορίες - τους επιστήμονες, τους αλλοδαπούς εργάτες. Και αυτό γιατί η συζήτηση που γίνεται έχει επίκεντρο πώς οι κομμουνιστές θα γίνουν ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι για τις ανάγκες που έχει ο λαός.

Σημείωσε ότι επιχειρείται μία βαθύτερη αναδρομή από το 1991 και η πρώτη εκτίμηση που γίνεται, περιέχει ένα είδος ικανοποίησης, όχι αυταρέσκειας, ότι τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν όχι μόνο να ορθοποδήσει το ΚΚΕ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, από τις αρνητικές εξελίξεις που σηματοδότησαν όλη αυτή την περίοδο με τις ανατροπές, την κρίση του Κόμματος, αλλά να είναι μέσα στα προβλήματα του λαού. Και παρά τα πλήγματα που δέχτηκε, με τη δράση του και τη συμβολή του στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν, να προκαλεί «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις, στους αντιπάλους του, όχι μόνο τους εγχώριους, αλλά και τους ξένους.

Επισήμανε ότι αυτό που συνέβαλε στη θετική πορεία του ΚΚΕ ήταν ότι κράτησε τις αρχές και τις αξίες του, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις εξελίξεις στην κοινωνία και κυρίως μένοντας μέσα στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Ομως σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν κατάφερε να πετάξει και όλα τα «βαρίδια» από πάνω του, τα αρνητικά στοιχεία στη δράση του και αυτό είναι που θέλει να κάνει τώρα, να «βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο».

Διαφορετικά, πρόσθεσε, δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα και σύνθετα καθήκοντά του, καθήκοντα που βάζει η ίδια η ζωή σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να κινητοποιήσει μεγαλύτερα τμήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα και ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων δε λύνονται με αποσπασματικές κινητοποιήσεις, ότι τα χειρότερα έρχονται και οι αγώνες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν αποτελέσματα, να αποσπάσουν κατακτήσεις και κυρίως να είναι αγώνες αντεπίθεσης. Οτι πρέπει να απεγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να γυρίσουν την πλάτη στις οπορτουνιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ. Να συγκροτήσουν το μεγάλο Μέτωπο, το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει την αλλαγή στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία και την εξουσία.

Και, δείχνοντας τη σημασία που δίνει το Κόμμα στην άνοδο του ιδεολογικού επιπέδου των μελών του, τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτό το μέτωπο θα χτιστεί, και ειδικά για τους κομμουνιστές δε χρειάζεται μόνο ταξικό ένστικτο και ευαισθησίες για το λαό. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο και σε επίπεδο ιδεών».

Ειδική ήταν η αναφορά της Αλέκας Παπαρήγα στη νεολαία, σημειώνοντας την προσοχή που πρέπει να δείξει το Κόμμα στα προβλήματα και τις ανησυχίες της, καθώς αύριο το μεγαλύτερο κομμάτι της θα είναι εργατική τάξη και κατέληξε καλώντας όλους τους κομμουνιστές και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις να ριχθούν στη μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ