Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν

Πρόθυμη να ενισχύσει την ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τείνοντας ευήκοον ους στη σχετική αξίωση της Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, έσπευσε να κάνει γνωστή την προθυμία της στον νέο Αμερικανό πρεσβευτή Τσαρλς Ρις, προσφέροντας έτσι ένα «δώρο» για το «καλωσόρισμα» του νέου «ανθύπατου».

Τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της κυβερνητικής απόφασης, βαφτίζοντας «μη μάχιμο» (!) και «πολιτικό» (!) το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται εκεί και πρόκειται να ενισχυθεί. Ο Ευ. Αντώναρος επικαλέστηκε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη μακρινή αυτή χώρα αυτή γίνεται υπό το μανδύα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτό άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Απαντώντας στην ερώτηση του «Ρ», αν ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στις επαφές που έχει κάνει μέχρι τώρα με τους υπουργούς της κυβέρνησης έχει ζητήσει να αυξηθεί η στρατιωτική συμμετοχή στο Αφγανιστάν, ο Ευ. Αντώναρος αρχικά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή με στρατιωτικές μάχιμες ομάδες στο Αφγανιστάν»(!) και ότι απλά «υπάρχουν μονάδες μηχανικών». Στη συνέχεια, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων. Είπε συγκεκριμένα: «Η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή, της συνεργασίας που έχουν πάρα πολλά κράτη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Σ' αυτό το πλαίσιο συμβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Αν της ζητηθεί να συμβάλει με αύξηση αυτής της παρουσίας - αναφέρομαι πάντα σε ανάλογο προσωπικό - αυτό είναι αντικείμενο προς συζήτηση». Στην εύλογη ερώτηση, αν ο λόχος του μηχανικού που βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ δεν είναι στρατιωτικό προσωπικό, ο Ευ. Αντώναρος απάντησε ότι «Οταν λέμε "στρατιωτικό προσωπικό", εννοούμε μάχιμες μονάδες που μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τέτοιες δεν έχουμε»(!).

Η κίνηση αυτή της κυβέρνηση έρχεται να υπηρετήσει την επιδίωξή της να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Μπους, παρά τα χαστούκια που έχει δεχτεί μεταξύ άλλων και στο «Μακεδονικό». Το σκοπό αυτό θα υπηρετήσει η επίσκεψη του Π. Μολυβιάτη τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού τον ερχόμενο Μάη. Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει πρόσκληση από το Λευκό Οίκο, αλλά από το Πανεπιστήμιου απ' όπου αποφοίτησε («Ταφτς»), όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ. Καταβάλλονται όμως διπλωματικές προσπάθειες, η ιδιωτική αυτή επίσκεψη να μετεξελιχθεί σε επίσημη με πρόσκληση από τον Πρόεδρο Μπους. Σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο Αμερικανό πρεσβευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ