Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Δουλειά για τη συσπείρωση δυνάμεων στην προοπτική του Μετώπου.

Η προηγούμενη δουλιά και η πορεία της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που κρίνεται θετική συνολικά, δείχνει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποφασιστική βελτίωση, σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες, για να περάσει στην ιδεολογική- πολιτική αντεπίθεση και να δουλέψει αποτελεσματικότερα για τη συσπείρωση δυνάμεων στην προοπτική του ΑΑΔ Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Καθοριστικό ζήτημα αποτελεί η προσπάθεια για να επικεντρωθεί η δράση της Οργάνωσης στην προώθηση της πολιτικής γραμμής του Κόμματος και στοχοπροσηλωμένα στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ισχυροποίησής του.

Την εισήγηση του οργάνου παρουσίασε η Σούλα Βλισίδου, Γραμματέας της απερχόμενης ΕΠ, στην οποία έγινε εκτίμηση της προσυνεδριακής δουλιάς, της δράσης της Οργάνωσης. Επίσης, τέθηκαν τα νέα καθήκοντα για τη δουλιά στις συσπειρώσεις, στην εργατική τάξη και στη νεολαία, στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Στην εισήγηση σημειώθηκε ότι η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ιδιαίτερα μετά το 16ο Συνέδριο, έχει αποκτήσει εμπειρίες και είναι πιο ώριμη για να αναπτύξει τη δράση της. Η ΕΠ κατέβαλε προσπάθειες να προσανατολίσει καλύτερα τη δουλιά με βάση τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Εγιναν βήματα στην πολιτική παρουσία και δράση των ΚΟ με βάση τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, αναδείχτηκαν οι θέσεις του για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο, η πολιτική παρουσία και δράση δεν απέκτησε τα χαρακτηριστικά της μόνιμης, οργανωμένης παρουσίας στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στους ΕΒΕ, στη νεολαία, στις γυναίκες.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν εργατικοί και αγροτικοί αγώνες, συγκροτήθηκε ΠΑΜΕ και έγιναν βήματα και στη λειτουργία της ΠΑΣΥ. Ομως, η δράση και οι αγώνες δε συνδυάστηκαν όπως θα έπρεπε με τη γενικότερη αυτοτελή ιδεολογικοπολιτική δουλιά του Κόμματος. Αδύναμη ήταν η δουλιά στους ΕΒΕ, που φανερώνει τη λειψή κατανόηση της σημασίας που έχουν τα στρώματα των μικρομεσαίων στη συμμαχία με την εργατική τάξη. Το ίδιο και στις συσπειρώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η Οργάνωση χρειάζεται να επιμείνει στη λειτουργία και στη διεύρυνσή τους. Υπογραμμίστηκε η καθοδηγητική ευθύνη του Κόμματος για την ΚΝΕ και την επαφή του με τη νεολαία και τα προβλήματά της. Σε σχέση με την κομματική οικοδόμηση σημειώθηκε ότι η Οργάνωση δεν κατάφερε να δώσει αποφασιστική απάντηση για το ζήτημα αυτό το προηγούμενο διάστημα.

Το 17ο Συνέδριο - τονίστηκε στην εισήγηση - βάζει επιτακτικά το ζήτημα του ποσοτικού και ποιοτικού άλματος που χρειάζεται το Κόμμα, την ολόπλευρη ισχυροποίησή του. Εγινε αναλυτική παρουσίαση των στόχων και των νέων καθηκόντων που καλείται να υλοποιήσει η Οργάνωση στις συσπειρώσεις και στις κοινωνικές συμμαχίες, στην εργατική τάξη και στην αγροτιά, στους ΕΒΕ, στην ΤΑ, στις γυναίκες, στη νεολαία και στη μειονότητα, με στόχο να υποτάξει τη δράση της στο κύριο καθήκον, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου.

Αναφορικά με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή σημειώθηκε ότι επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται, οξύνονται τα προβλήματα της ανεργίας, των απολύσεων, της φτώχειας, πλήττονται βάναυσα τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, επιδεινώνονται τα προβλήματα της Παιδείας, με πιο σημαντικά τα προβλήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τα προβλήματα της Υγείας και τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα. Εχουν αυξηθεί οι μισθωτοί και μειώθηκαν οι αγρότες. Ειδικά για τις εξελίξεις στη μειονότητα σημειώνεται ότι τα προβλήματα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εκδηλώνονται στη ζωή της μειονότητας πιο οξυμένα. Μένουν άλυτα ζητήματα όπως η μειονοτική εκπαίδευση, βακούφια, εκλογή μουφτή. Παράλληλα, έχουν γίνει βήματα από την ΚΟ στην προσέγγιση της μειονότητας, στην εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος, με θετικά αποτελέσματα, τα οποία εκφράστηκαν και στις πρόσφατες εκλογικές μάχες.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης

Τις εργασίες παρακολούθησε από το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκτίμησε πως η συζήτηση ήταν καλή. Υπήρχαν στοιχεία ποιοτικά της δουλιάς, της προσπάθειας που γίνεται, κρίνοντας αρνητικές πλευρές, με στόχο το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη ποιοτικά η παρέμβαση του Κόμματος και να πάει πιο μπροστά την υπόθεσή μας. Το Κόμμα έχει εκτιμήσει ότι είναι ώριμο να γίνουν βήματα για την παραπέρα ανάπτυξή του. Εχουμε εκτιμήσει - σημείωσε - ότι η εποχή μας είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό με την έννοια της ωρίμανσης των αντικειμενικών συνθηκών. Γι' αυτό μπαίνουν ζητήματα για το πώς θα ωριμάσει ο υποκειμενικός παράγοντας, πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής του συστήματος. Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε την παρέμβασή μας για να αλλάξουμε τη συνείδηση της πρωτοπόρας τάξης, της εργατικής, και αυτό είναι υπόθεση όλων των κομματικών μελών, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην αλυσίδα της παραγωγής. Προχωράμε μέσα από τη λογική των συσπειρώσεων, των συμμαχιών, του Μετώπου. Θέλουμε να διαπερνά τη λογική μας σαν κόκκινη κλωστή η ιδέα του δυναμώματος του Κόμματος ποσοτικά και ποιοτικά, στην κατεύθυνση των αυξημένων δεσμών με το λαό και το κίνημα. Θα πρέπει να δουλεύουμε ώστε το Κόμμα να μπορεί να τραβάει μπροστά τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της για την κατάληψη της εξουσίας. Επιθετικά υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και δεν κρύβουμε την πρόθεση και την αισιοδοξία μας για αντίστοιχες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία με την προϋπόθεση της ωρίμανσης των συνθηκών.

Εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης με Γραμματέα την Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ