ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΒΕΡΩΦ
Ντοκουμέντο αγωνιστικής κατάθεσης

Ενα μοναδικό CD με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Ενα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο αποτελεί ο δίσκος «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ - Με τη Χορωδία Πολιτικών Κρατουμένων Γυναικών 1948 - 1952», που προσφέρει στους αναγνώστες του ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» (23/1). Περιλαμβάνει τραγούδια, που ήχησαν μέσα στα μπουντρούμια των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ, από τη Χορωδία των φυλακισμένων γυναικών. Ενα ντοκουμέντο μνήμης - ύμνος στη ζωή, στον αγώνα, στη συντροφικότητα, στην αξιοπρέπεια. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε το Μάη του 1977, όταν ένα τμήμα της Χορωδίας των φυλακισμένων γυναικών (του 1948) βρέθηκε μετά τριάντα, σχεδόν, χρόνια. Η λογοκρισία τότε είχε απαγορεύσει την έκδοσή του στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι «αναμοχλεύει το παρελθόν». Ενα παρελθόν, που, για τους νικητές του Εμφυλίου, παρέμενε επικίνδυνο και γι' αυτό καταδικασμένο στο σκοτάδι.

Ο δίσκος είδε το φως, μόλις πριν από τρία χρόνια - εκδόθηκε το 2002 από την εταιρία «Protasis» - με τη σύμφωνη γνώμη των εν ζωή κρατουμένων γυναικών. Είναι μια «σελίδα» αγωνιστικού ήθους, μεγάλης ψυχικής δύναμης και πάλης για ζωή και αξιοπρέπεια. Τη δίδαξαν γυναίκες, που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες», επειδή πάλεψαν για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη. Που δεν «προσκύνησαν» και μεγάλωσαν τα παιδιά τους μέσα στη φυλακή. Την ίδια στιγμή που υπόκεινταν σε καθημερινά βασανιστήρια, ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, θανατώσεις έβρισκαν το κουράγιο να τραγουδήσουν τη ζωή και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Στο CD, μέλη της Χορωδίας τραγουδούν στίχους που γράφτηκαν από τις φυλακισμένες πάνω σε γνωστές μελωδίες. Τα τραγούδια τους μιλούν για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν, τον πόνο για το χαμό των εκτελεσμένων συντροφισσών, την επιμονή τους να μην υποκύψουν στα βασανιστήρια, τη λαχτάρα τους για ζωή. Ανάμεσά τους «Το τραγούδι των μελλοθανάτων», το τραγούδι της μεταγωγής «Ο Φοίνικας» (ο φοίνικας ήταν το μοναδικό δέντρο που φύτρωνε στην αυλή της φυλακής, γύρω από το οποίο χόρευαν οι γυναίκες που πήγαιναν για εκτέλεση), η «Ισμήνη» (αφιερωμένο στην καθηγήτρια Ισμήνη Σιδηροπούλου, η οποία εκτελέστηκε το 1948), το τραγούδι της φυλακής «Μακριά από τον ελεύθερο αέρα», οι «Γιαγιές μαθαίνουν γράμματα», ο «Χορός του Ζαλόγγου» κ.ά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Με νέα ορμή για μαζικό αγωνιστικό κίνημα Ειρήνης

Συνεδρίασε χτες το Παναθηναϊκό Συμβούλιο της ΠΕΔΥΕ

Από τη συνεδρίαση του Παναθηναϊκού Συμβουλίου της ΠΕΔΥΕ
Από τη συνεδρίαση του Παναθηναϊκού Συμβουλίου της ΠΕΔΥΕ
Με νέα ορμή ξεκινάει τον καινούριο χρόνο η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Το Παναθηναϊκό Συμβούλιο της ΠΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, έθεσε του άξονες και έβαλε τους στόχους του κινήματος ειρήνης στην περιοχή της πρωτεύουσας για το 2005. Η συνεδρίαση αυτή, που το άνοιγμα της έκανε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, είχε και γιορταστικό χαρακτήρα, καθώς πριν αρχίσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΔΥΕ. Την εισήγηση της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ παρουσίασε ο γραμματέας της Ανδριανός Μπούκουρης.

Βασικός στόχος, τονίστηκε, είναι η ισχυροποίηση των Επιτροπών Ειρήνης, ώστε να εξελιχθούν σε μαζικές, αγωνιστικές Επιτροπές Ειρήνης, στους τόπους δουλιάς, στους δήμους και τις συνοικίες της Αθήνας. Επίσης δίνεται βάρος στην ανάπτυξη των κλαδικών Επιτροπών Ειρήνης.

Ως βασικό καθήκον τίθεται το δυνάμωμα της δράσης, ώστε να έρθει σε αντιστοιχία με τις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα και του στόχου της ΕΕΔΥΕ για τη διαμόρφωση «ενός ισχυρού λαϊκού - αντιιμπεριαλιστικού πόλου αντίστασης και αντεπίθεσης στη χώρα μας και διεθνώς, που να αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της νέας τάξης στο σύνολό της και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της».

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ΠΕΔΥΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

-- Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της ΕΕΔΥΕ για τα θύματα του τσουνάμι.

-- Πάλη ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».

-- Δράση ενάντια στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

-- Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

-- Ενημέρωση για το χαρακτήρα των εξελίξεων και τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

-- Συμβολή - συμμετοχή της ΠΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης στις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ για τα 60 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

-- Παρεμβάσεις για το θέμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και τους μετανάστες.

-- Πολιτιστικές δραστηριότητες: Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ στις 19 Φλεβάρη στο «GREEN PARK», θεατρική παράσταση, κινηματογραφική προβολή για παιδιά και νέους, διήμερη εκδρομή το Μάρτη, έκθεση βιβλίου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει το φακέλωμα των μεταναστών

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει και να νομιμοποιήσει τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού φακελώματος, σε βάρος, αυτή τη φορά, των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αναφερόμενη σε διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η Κίνηση, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς πρώτα απ' όλα των ίδιων των μεταναστών, απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης.

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 3 του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους ΟΤΑ», προβλέπεται - όπως τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» - η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, με απλή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, στο οποίο θα καταχωρούνται, όπως αναφέρεται επί λέξει, και «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», τα οποία (σύμφωνα με το ν. 2472) έχουν να κάνουν με τις πολιτικές, συνδικαλιστικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις και δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «από καταγγελίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είναι γνωστό ότι οι διωκτικές αρχές, κατά παράνομο τρόπο, συγκεντρώνουν στοιχεία για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δραστηριότητες αλλοδαπών, σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατούν και να τους αποτρέπουν από τη συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση, που εισάγεται μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο και παρά το γεγονός ότι αναμένεται σχετικό νομοσχέδιο, παρακάμπτει ακόμη και αυτή την ισχύουσα διάτρητη νομοθεσία, αλλά και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αφού προβλέπει την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μετά από γνώμη της Αρχής, ενώ ο Ν. 2472/1997 απαιτεί άδεια της Αρχής».

Συμπληρώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση καθιστά συνένοχη στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των αλλοδαπών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία αναθέτει να συλλέγει και επεξεργάζεται τέτοια στοιχεία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί πλευρά της γενικότερης προσπάθειας επέκτασης των αντιδημοκρατικών μηχανισμών, στην Ελλάδα και την ΕΕ, που στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η αντι-τρομοκρατία ως εικαστικό μήνυμα

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε πρόσφατα και λειτουργεί έως τις 5 του Φλεβάρη στην γκαλερί «Diana» (Αρμοδίου 10) υπό την αιγίδα του επιστημονικού και ερευνητικού ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη.

Η καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Μαράτη, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και στο εργαστήριο του Αργεντινού καλλιτέχνη Carlos Bissolino και έχει στο ενεργητικό της πολλές διεθνείς εκθέσεις, εκφράζει σε μια σειρά από τους πίνακές της την αγωνία, το ζόφο και την αντίσταση κατά της τρομοκρατίας που εκδηλώνεται σε ατομικό, ομαδικό επίπεδο, αλλά και με την κλιμάκωση των τρομοπολέμων και της παγκοσμιοποιημένης βίας.

Στην πρωτότυπη εικαστική τεχνική Crash κυριαρχεί ένας συνδυασμός χρωμάτων, από το μαύρο και γκρίζο, ως το γαλάζιο, το κόκκινο, το ασημένιο, σε συνδυασμό με «παράθυρα» που το διαπερνά έντεχνος φωτισμός και φουτουριστικά στοιχεία.

Το εικαστικό μήνυμα, πέρα από την ιδιαιτερότητά του, έχει τη δική του σημαντική και αποτυπώνεται στη μνήμη.

Σε ένα συνοδευτικό κείμενο, διατυπωμένο με ευαισθησία, υπογραμμίζεται ότι στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης», όπου χάνεται η ελευθερία και η ασφάλεια του κόσμου, πλανιέται ο φόβος «σαν αποσπάσματα ενός απαγορευτικού, σκοτεινού υποσυνείδητου. Προβάλλουν με τρόπο σκηνικό και ελλειπτικό εύφλεκτα σημεία του πλανήτη, από το οποίο πέρασε ήδη ο τρόμος».

Η ατομική τρομοκρατία, που χαρακτηρίζεται «βιοτρομοκρατία», μπορεί να είναι το όπλο των αδυνάτων, όπως υποστηρίζεται, αλλά τα ισχυρά κράτη-κακοποιοί προτιμούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους τρομοκρατίας, εκφοβισμού και καταστροφής.

Το μήνυμα, τόσο το εικαστικό, όσο και διατυπωμένο, είναι ότι «κάθε πολίτης φέρει ευθύνη για τη φρίκη που έχει εξαπλωθεί παντού, εφόσον έχει στοιχειώδη πληροφόρηση των όσων συμβαίνουν στον πλανήτη και δεν αντιδρά.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ