ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»
Ριζοσπαστικός πόλος για συλλογική δράση

Στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» - ενόψει και των δικηγορικών εκλογών στις 27 και 28 Φλεβάρη - όλοι όσοι παραβρέθηκαν διατράνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν ενωμένοι για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και κυρίως των νέων δικηγόρων

ΣΤιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξη»
ΣΤιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξη»
Η συγκρότηση ενός πλατύτατου, ενωτικού, ριζοσπαστικού πόλου που θα στοχεύει στην ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και συμβιβασμού στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και να αναδείξει στο κέντρο της προσοχής τούς μαχόμενους δικηγόρους αποκτά σάρκα και οστά.

Αυτό εκφράστηκε και στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Συμπαράταξη», όπου όλοι όσοι πήραν το λόγο διατράνωσαν την πεποίθησή τους να προχωρήσουν ενωμένοι για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και κυρίως των νέων δικηγόρων.

Το είπε ξεκάθαρα στο μήνυμά του ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Μανώλης Κοκκινάκης, ο οποίος - λόγω έκτακτου οικογενειακού περιστατικού - δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συγκέντρωση. «Η μοναδική πεποίθησή μας, έλεγε στο μήνυμά του ο Μ. Κοκκινάκης, είναι ότι για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται αγώνας, πολύς αγώνας και συλλογική δράση. Γι' αυτό και καλούμε σε κοινούς αγώνες και μετά τις εκλογές, με προοπτική την ευρύτερη συσπείρωση, όλες εκείνες τις δυνάμεις που σήμερα δεν είναι μαζί μας, αλλά που αύριο θα θελήσουν και θα αποφασίσουν να συμβαδίσουμε».

Ο Μ. Κοκκινάκης σημείωσε ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για ευρύτερη συσπείρωση και συμπόρευση όλων των δυνάμεων που έχει μεγάλη ανταπόκριση από το δικηγορικό κόσμο. Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» στάθηκε ιδιαίτερα στην επομένη των εκλογών. «Και είναι βέβαιο, είπε, ότι αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές θα υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες για τη συγκρότηση του ευρύτερου πόλου της ριζοσπαστικής αλλαγής στον ΔΣΑ. Γι' αυτό από την επομένη των εκλογών θα συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτούς τους διαύλους επαφής και συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις, με τις οποίες μπορούμε να συγκροτήσουμε τον πόλο αυτόν».

Ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι» που συμμετέχει στην «Αγωνιστική Συμπαράταξη» αναφέρθηκε στη δράση του απερχόμενου Προεδρείου του συλλόγου. Στην τριετία που πέρασε, είπε ο Β. Δημόπουλος, «οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Προεδρείο και αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οχι μόνο δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα μεγάλα καυτά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου (ασφαλιστικό, φορολογικό, συνθήκες άσκησης επαγγέλματος, ανισοκατανομή της ύλης - γιγάντωμα των μεγαλογραφείων) όχι μόνο δεν κατέθεσαν καμία πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, κινητοποίησης ή διαμαρτυρίας, αλλά συστηματικά εμπόδισαν και απέκρουσαν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και αντίστασης. Φίμωσαν το δικηγορικό σώμα, υπονομεύοντας κάθε μαζική διαδικασία και δράση και "πέτυχαν" το θλιβερό ρεκόρ της πραγματοποίησης και μόνο γενικής συνέλευσης σε ολόκληρη την τριετία»!

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της Κίνησης Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων, σημείωσε ότι οι νέοι δικηγόροι στηρίζουν ολόψυχα την προσπάθειας της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης». «Πάμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τα πράγματα στο ΔΣΑ», είπε χαρακτηριστικά. Την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητά τους εξέφρασαν πολλοί ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση. Ενδεικτικά, η Στ. Σταθάκη ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι ελπιδοφόρα και ανατρεπτική για την υπάρχουσα κατάσταση στο ΔΣΑ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κάλεσμα συμπαράστασης στον Ταϊλάν

Σε κλιμάκωση του κινήματος συμπαράστασης στο Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν) καλεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων για τη μη έκδοση και την απελευθέρωση του Ταϊλάν. Η αδράνεια από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης να πάρει θέση στην υπόθεση του Ταϊλάν, παραμένει, παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται σχεδόν 10 μήνες φυλάκισης του Κούρδου αγωνιστή, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής με κλονισμένη υγεία εξαιτίας της απεργίας πείνας επί 45 μέρες.

Η Επιτροπή καλεί όσους εκδήλωσαν μέχρι τώρα τη συμπαράστασή τους «να κλιμακώσουν συγκεκριμένα και πρακτικά τις αγωνιστικές ενέργειες και κινητοποιήσεις τους». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία να συμμετέχουν στη Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Τετάρτη 26 Γενάρη 2005 (18:30).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσχημα για την κράτησή του αποτελεί η αίτηση έκδοσής του από τις γερμανικές αρχές. Οι δύο κατηγορίες, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα δολοφονίας, κατέρρευσαν και το αρμόδιο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου απέρριψε τα παραπάνω σκέλη της αίτησης. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη για την έκδοση ή μη του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία.

Η στιγμή που εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής «μπαίνουν» στη σύσκεψη του υπουργείου
Η στιγμή που εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής «μπαίνουν» στη σύσκεψη του υπουργείου
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οργανωμένη αντίδραση κατά της «απελευθέρωσης»

Φωνή αντίστασης στην καθολική απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών ύψωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου για την Ακτοπλοΐα, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αιγαίου. Εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή μπήκαν στην αίθουσα, όπου ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Ναυτιλίας πραγματοποιούσαν σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ενωσης Εφοπλιστών και επιλεγμένους τοπικούς φορείς για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Λέσβου, και παρέδωσαν ψήφισμα της διαδήλωσης της 24ης Νοέμβρη με τα αιτήματα της Παναιγαιακής Επιτροπής.

Η αντίδραση των μελών της Συντονιστικής, που έφτασαν «απρόσκλητοι» στη συνάντηση του «κοινωνικού εταιρισμού» έκανε τον υπουργό Αιγαίου να χάσει την ψυχραιμία του και ωρυόμενος απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των φορέων χαρακτηρίζοντάς τους «ασκέρια» και τον τρόπο διαμαρτυρίας τους «απαράδεκτο».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι σε κάθε βήμα που γίνεται προς την καθολική απελευθέρωση των συγκοινωνιών, κυβέρνηση, εφοπλιστές και «κοινωνικοί εταίροι» θα βρίσκουν μπροστά τους την οργανωμένη αντίδραση του λεσβιακού λαού και όλων των νησιωτών.

Απορρίφθηκε η αίτηση της Μαργαρίτη

Την τακτική του Ποντίου Πιλάτου ακολούθησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας» στο πρόβλημα που απασχολεί την πρώην εφέτη Μ. Μαργαρίτη, με αποτέλεσμα η δικαστική λειτουργός να παραμένει εκτός του δικαστικού σώματος. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της Μ. Μαργαρίτη, η οποία ζητούσε την επανάληψη της πειθαρχικής της δίκης. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώην εφέτης έχει παυτεί οριστικά από το δικαστικό σώμα με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αν και η Μ. Μαργαρίτη προσκόμισε στο δικαστήριο ένορκες βεβαιώσεις δικηγόρων, υπαλλήλων κλπ., οι οποίοι ανέτρεπαν τις εναντίον της κατηγορίες, τελικά το δικαστήριο παρέμεινε στην προηγούμενη απόφασή του για οριστική παύση. Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Μαργαρίτη χτυπήθηκε άγρια μέσα στο σπίτι της, ενώ η ίδια έχει κάνει καταγγελίες για τη δράση κυκλωμάτων στην περιοχή Γρεβενών, Τρικάλων, Κοζάνης κλπ.

Σε άλλες πόλεις θα μετατεθούν προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι στα «παραδικαστικά κυκλώματα», σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του δικαστικού λειτουργού Λ. Στάθη, ενώ η υπόθεση της ανακρίτριας κ. Ηλία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ