ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
Ραντζο-επαγρύπνηση με κάμερες

Απίστευτα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης και αγνόηση των βασικών αιτιών, που οδηγούν στο στοίβαγμα των ασθενών στα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων

Τις κάμερες επιστράτευσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς το σχετικό συμμάζεμα των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία άρχισε να ξεχειλίζει μετά τις γιορτές που τα νοσοκομεία επανήλθαν στους συνηθισμένους ρυθμούς λειτουργίας.

Οσο κι αν το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εμφανιστεί σχετικώς ικανοποιημένο απ' την εφαρμογή του νέου συστήματος, τα γεγονότα έρχονται να το διαψεύσουν, καθώς τα ράντζα όχι μόνο δεν εξαφανίζονται, αλλά εμφανίζονται και σε νοσοκομεία όπου μέχρι τώρα ήταν άγνωστα ή πολλαπλασιάστηκαν σε μικρά νοσοκομεία που στις εφημερίες είχαν ράντζα που μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εκτός απ' την αριθμητική εμφάνιση των ράντζων, παρουσιάζονται και άλλες παρενέργειες, όπως η επιμήκυνση της λίστας αναμονής για τακτικά περιστατικά, καθώς τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν κενά συγκεκριμένα κρεβάτια, για να μπουν στο σύστημα της εφημερίας.

Ηδη, το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε σε «δυο - τρεις διορθωτικές κινήσεις» -κατά την έκφραση του Ν. Κακλαμάνη- του πιλοτικού προγράμματος, που, όμως, δε δείχνουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την ευρυθμία. Ο υπουργός Υγείας -αν και γνωρίζει πολύ καλά- δεν κάνει καμία αναφορά στην αναγκαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα λειτουργήσει ως ηθμός για τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και δημιουργούν τις «καραμπόλες» των ράντζων.

Αντίθετα, χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή ευκολία, επιχειρεί να δικαιολογήσει την απραξία της κυβέρνησης και να τη δικαιώσει στη συνείδηση του κόσμου με τηλεοπτικά τρικ, όπου εμφανίζεται ως παραστάτης των φτωχών και απηνής διώκτης των μεγαλογιατρών -τη στιγμή που διατηρεί άθικτο το καθεστώς των προηγούμενων κυβερνήσεων, που επιβάλλουν στον άμοιρο άρρωστο άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης, που πολλές φορές συνοδεύεται με απίστευτη ταλαιπωρία.

«Ραντεβού στον αέρα»

Ετσι προχτές την Τετάρτη, όταν εμφανίστηκαν 16 ράντζα στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο και μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», ο Ν. Κακλαμάνης έκλεισε ραντεβού στον αέρα με την Ε. Στάη για ραντεβού στο «Λαϊκό» για να γίνει αυτοψία των ράντζων.

Οταν έφτασε εκεί ο Ν. Κακλαμάνης, τα ράντζα είχαν απορροφηθεί σε κλινικές και ο υπουργός μπροστά στις κάμερες εμφανίστηκε υπέρμαχος του «κοσμάκη».

«Ενα να σας πω μόνο, είπε ο Ν. Κακλαμάνης. Οτι είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, το σύστημα θα μείνει για τον κοσμάκη και όχι για τους μεγαλογιατρούς». Απαντώντας στην ερώτηση αν κάποιοι αντιδρούν, ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός: «Βεβαίως! Βεβαίως! Αντιδρούν. Νομίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι ιδιωτικές κλινικές. Ε, δεν είναι ιδιωτικές κλινικές! Θα το καταλάβουν, θέλουν δε θέλουν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τις νοσηλεύτριες που «στηρίζουν το σύστημα», αλλά λίγο, πριν μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Ν. Κακλαμάνης και απαντώντας στο ερώτημα πότε θα εξαλειφθούν τα ράντζα έριξε και πάλι τις ευθύνες για τα ράντζα στο ίδιο το προσωπικό των νοσοκομείων.

Συνέχισαν και χτες

Τα ράντζα, βέβαια, συνέχισαν να υπάρχουν και χτες στα νοσοκομεία, όπως στο «Αγία Ολγα» και στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Αθήνας.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Λαϊκού» Νοσοκομείου Τ. Αντωνόπουλος είπε στο «Ρ»: «Το "Λαϊκό" δεν είχε ράντζα λόγω της μειωμένης κίνησης των γιορτών και γιατί όταν κλείνουν τα κρεβάτια στέλνουμε τον κόσμο σε άλλα μικρότερα νοσοκομεία. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους 78% είναι περιπατητικοί και μόνο το 22% μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ. Ετσι, πηγαίνουν στα μικρά νοσοκομεία και αν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί, αφού έχουν περάσει απ' όλη τη διαδικασία της αναμονής, επιστρέφουν ξανά στο "Λαϊκό"». Κι αυτό γιατί τα «μικρά νοσοκομεία», όπως το «Ελπίς», το «Παμμακάριστος» κ.ά. δεν έχουν το προσωπικό και τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό. Για παράδειγμα, στην εφημερία της περασμένης Τρίτης, το «Ελπίς» και το Νοσοκομείο Πατησίων κάλυψαν τις κενές τους κλίνες και βγήκαν εκτός εφημερίας, ενώ η εφημερία συνεχιζόταν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει τον υπουργό για αυταρχισμό. Απ' την ανακοίνωση βέβαια δε λείπουν και οι όποιες αγωνιστικές κορόνες που δεν ταιριάζουν στους συνδικαλιστές που είναι άρρηκτα δεμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της Υγείας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέγα έλλειμμα στη δημόσια Υγεία

Η Ελλάδα χρειάζεται 2.000 γιατρούς Εργασίας και ειδικεύονται μόλις πέντε κάθε χρόνο, ενώ συνολικά στην Ευρώπη χρειάζονται 40.000 γιατροί Εργασίας

Μόλις 5.000 ειδικοί εκπαιδεύονται στην Ευρώπη των «25» για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες πρόληψης και προαγωγής της υγείας, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 110.000 ειδικοί της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, με αφορμή συνέδριο «Ανισότητες στην Κατάρτιση για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία για Εναρμόνιση» που άρχισε χτες - και τελειώνει σήμερα - στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αθ. Λινού απ' το έλλειμμα των 110.000 ειδικών οι 40.000 θέσεις είναι γιατρών Εργασίας, οι 5.000 ειδικοί διαχείρισης προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης και οι υπόλοιπες 65.000 αφορούν σε ειδικότητες διαφόρων ειδικών γιατρών, όπως προαγωγής της υγείας, υγιεινής του περιβάλλοντος κλπ. Η Ελλάδα στην κυριολεξία είναι γυμνή από γιατρούς Εργασίας, καθώς εκπαιδεύονται μόλις πέντε γιατροί το χρόνο, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για 2.000 γιατρούς εργασίας.

Μια άλλη πλευρά της γύμνιας των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στη χώρα μας εκφράζεται με την αδυναμία καταγραφής των επαγγελματικών νόσων. Στο ΙΚΑ, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, καταγράφονται μόλις πενήντα περιστατικά το χρόνο, ενώ με βάση τα στατιστικά δεδομένα άλλων χωρών θα έπρεπε να καταγράφονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι με επαγγελματικές ασθένειες το χρόνο. Πέρα απ' τις άμεσες καταγραφές, διαφεύγουν και οι έμμεσες καταγραφές των επαγγελματικών νόσων. Π.χ. πότε ένας καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας.

Συνολικά η χώρα μας χρειάζεται 5.000 ειδικούς για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και κάθε χρόνο εκπαιδεύονται μόλις 100 - 150 νέοι.

Τεράστιες, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό που θα μπορούσε να αναλάβει την οργάνωση και διοίκηση προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού χρειάζονται 50 κέντρα μαστού στην Ελλάδα, με δεδομένη μάλιστα τη δυνατότητα πρόσβασης των πληθυσμών στα νησιά και τις ορεινές περιοχές.

Μέσα απ' την παρουσίαση των στοιχείων, αναδύθηκε και η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στην πολιτική της στη Δημόσια Υγεία. Ετσι, λοιπόν, ενώ έχει εκδώσει πάνω από 80 οδηγίες που δείχνουν προνομιακή μεταχείριση σε αυτόν το χώρο ταυτόχρονα με τις πολιτικές που επιβάλλει στα κράτη - μέλη περιορίζει σε ασφυκτικά πλαίσια την παραγωγή επιστημόνων που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όσα περιλαμβάνονται σε αυτές τις οδηγίες. Επίσης, με τις ίδιες πολιτικές μπαίνει θηλιά, στην κυριολεξία, στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας των κρατών - μελών. Το επόμενο βήμα είναι η υποκατάσταση αυτών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση -όπου και πάλι η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται και ως ευεργέτης με τα κονδύλια που διαθέτει. Λόγου χάρη για την περίοδο 2007 - 2013 θα διαθέσει το ποσό των 13,62 δισ. ευρώ για διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στους τομείς της δημόσιας Υγείας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Καματερό

Συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και το Δήμο Καματερού, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τις παροχές σε είδος που τους χρωστά ο δήμος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων οφείλονται οι μισθοί Δεκέμβρη και Γενάρη. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο δήμο είναι η τέταρτη φορά στο διάστημα ενός χρόνου που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για παρόμοιους λόγους. Στη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας στις δημοτικές επιχειρήσεις ενώ οι εργαζόμενοι του δήμου θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενταση της αγωνιστικής δράσης

Η ανάγκη έντασης της αγωνιστικής παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στους ΟΤΑ αναδείχτηκε στη χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ Αττικής. Ανάγκη που επιβάλλεται από την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι αυτό το διάστημα χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και συνολικά στο Δημόσιο πετιούνται στο δρόμο με την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Την ίδια στιγμή εγκρίνονται προσλήψεις εργαζομένων μερικής απασχόλησης που σηματοδοτούν την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Τα μέλη της Συντονιστικής ξεκινούν με δυναμικές παρεμβάσεις (ανακοινώσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις κ.ά.) από την ερχόμενη βδομάδα, κυρίως στο δήμο Αθηναίων, όπου συμβασιούχοι, όπως σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», πετιούνται στο δρόμο. Ανάλογη αγωνιστική δράση θα αναπτυχθεί σε μια σειρά δήμων με αυτά τα ζητήματα, αλλά και για ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, η ακρίβεια κ.ά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ