ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ωμή πρόκληση στο άντρο των εφοπλιστών

Ο ιδιοκτήτης αυτού του τάφου 16 εργατών θεωρείται επίτιμο μέλος της πειραϊκής κοινωνίας. Οι συνδικαλιστές, που παλεύουν για τη ζωή των εργατών, παράνομοι! (η φωτογραφία είναι από το «Ανατζελ Γκρέιτνες» του Αγγελικούση)
Ο ιδιοκτήτης αυτού του τάφου 16 εργατών θεωρείται επίτιμο μέλος της πειραϊκής κοινωνίας. Οι συνδικαλιστές, που παλεύουν για τη ζωή των εργατών, παράνομοι! (η φωτογραφία είναι από το «Ανατζελ Γκρέιτνες» του Αγγελικούση)
«Εχω εντολή, εσείς δε θα μπείτε»! Το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας σε πλήρη δράση. Ο αστυνομικός φρουρός της πύλης του Δικαστικού Μεγάλου Πειραιά αναγνωρίζει τους δεκάδες συνδικαλιστές του Πειραιά, ανάμεσα στους τόσους πολίτες που εισέρχονται στο κτίριο και τους απαγορεύει την είσοδο! Και όχι μόνον αυτό, το «όργανο» συνεχίζει να επιμένει ακόμα και όταν του δηλώθηκε ότι μαζί με τους συνδικαλιστές είναι και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, εμφανίστηκε ο αστυνομικός διοικητής και δήλωσε ...«παρεξήγηση»!

Το περιστατικό αυτό διαδραματίστηκε χτες το πρωί. Και έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που φαίνονται από την πρώτη ματιά. Κάνει καθαρό ότι οι διωκτικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε διατεταγμένη υπηρεσία για να πλήξουν τα πρωτοπόρα, τα ταξικά τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος του Πειραιά, να καταπνίξουν τη συνδικαλιστική δράση, να εξοντώσουν όποιους αντιστέκονται και διεκδικούν. Οι συνδικαλιστές στους οποίους επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η είσοδος ήταν εκπρόσωποι αγωνιστικών σωματείων της πόλης και μέλη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ. Και επιπλέον το περιστατικό αυτό έρχεται ως συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης, που εξέδωσε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά την περασμένη Τετάρτη, σε βάρος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών, Βασίλη Ριφουνά. Ακριβώς η απόφαση αυτή ήταν και η αιτία της παρουσίας των συνδικαλιστών στα δικαστήρια. Συγκεντρώθηκαν εκεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Οι συνδικαλιστές και η βουλευτής συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Μωραϊτάκη, στον οποίο έκαναν καθαρό, ζητώντας να το μεταφέρει αυτό στους ανωτέρους του, ότι αυτή η παράσταση διαμαρτυρίας αποτελεί απλώς την πρώτη απάντηση. Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κατήγγειλε το γεγονός της απαγόρευσης της εισόδου, ως επιπλέον στοιχείο που σηματοδοτεί την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων και την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Ενώ αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση του Β. Ριφουνά τόνισε ότι «μέχρι τώρα είχαμε βιομηχανία διώξεων και δικών σε βάρος συνδικαλιστών, από εδώ και πέρα ανοίγει ο δρόμος και για καταδίκες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να δικάζονται συνδικαλιστές, επειδή κάνουν το αυτονόητο, να υπερασπίζονται το δίκιο των συναδέλφων τους και οι εργοδότες που με βεβαιωμένα στοιχεία, που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία, απειλούν και αφαιρούν ζωές εργατών, που παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, να αλωνίζουν ελεύθεροι».

Η Ελπίδα Παντελάκη, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συνδικαλιστή «ανοίγει το δρόμο να φιμώνεται όποιος διεκδικεί και να επιβάλλεται μόνιμα το δίκιο των εργοδοτών και των πολυεθνικών». Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή έχει «σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις» και εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ, καθώς όλα δείχνουν ότι και στον Πειραιά πάνε να στηθούν ανάλογα δικαστήρια με «αυτά που στήθηκαν για τους αγρότες και τους μαθητές».

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι καταγγελίες για την απόφαση αυτή από φορείς και παράγοντες του Πειραιά: Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, δήλωσε σχετικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας έχει ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία του και τη ριζική του αντίθεση στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Και αυτό ακριβώς επιδιώκεται με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Βασίλη Ριφουνά. Προσπαθούν να χτυπήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι, να τρομοκρατήσουν συνολικά τους εργαζόμενους, να ανακόψουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Εμείς τασσόμαστε ξεκάθαρα κατά της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτές οι πρακτικές που πάνε να ανασχέσουν συνολικά την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων δε θα περάσουν».

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διπλασιασμός των δυνάμεων της «Πανεπιστημονικής»

Υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της η ΔΗΠΑΚ-Συνεργαζόμενοι στις εκλογές που έγιναν για το νέο ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ). Από μία έδρα που είχε η παράταξη στο Διοικητικό Συμβούλιο, τώρα καταλαμβάνει δύο και από έναν αντιπρόσωπο που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές, τώρα εκλέγει τέσσερις.

Συνολικά, από τα 975 έγκυρα ψηφοδέλτια, έλαβαν κατά σειρά για το ΔΣ, της ΕΝΙΘ:

ΔΗΠΑΚ 150 ψήφοι (2 έδρες), ΙΣΚ (ΔΑΚΕ) 249 ψήφοι (3 έδρες), ΠΑΣΚ 241 ψήφοι (3 έδρες),

ΑΕΓ (ΣΥΝ) 40 ψήφοι (καμία έδρα), Ανεξάρτητος(Βέργουλας) 44 ψήφοι (καμία έδρα), Κίνηση για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ 241 ψήφοι (3 έδρες).

Για ΟΕΝΓΕ:

ΔΗΠΑΚ 143 ψήφοι (4 αντιπρόσωποι), ΔΑΚΕ 246 ψήφοι (6 αντιπρόσωποι), ΠΑΣΚ 233 ψήφοι (6 αντιπρόσωποι), ΑΕΓ 37 ψήφοι (1 έδρα), Ανεξάρτητος (Βέργουλας) 78 ψήφοι (δύο αντιπρόσωποι), Κίνηση για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ 205 ψήφοι (5 αντιπρόσωποι), Ανεξάρτητος 33 ψήφοι (1 αντιπρόσωπος).

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο τις δημοτικές παρατάξεις και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις και το Δήμο Καματερού που απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τις οφειλόμενες από το δήμο παροχές σε είδος. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται για τέταρτη φορά στο διάστημα ενός χρόνου λόγω της στάσης που κρατά η διοίκηση του δήμου που αποδεχόμενη την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων αρέσκεται στη διαχείριση της μιζέριας χωρίς να διεκδικεί τα αναγκαία κονδύλια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Το Σωματείο Εργαζομένων επανειλημμένως έχει προτείνει στη διοίκηση του δήμου την ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης μεταξύ δήμου, εργαζομένων σε αυτόν και των δημοτών, χωρίς όμως ο δήμος να ανταποκρίνεται. Στην κατεύθυνση αυτή το Σωματείο καλεί τη Δευτέρα 24 Γενάρη τις δημοτικές παρατάξεις και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων σε σύσκεψη, στις 6 το απόγευμα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Αδιόρθωτοι, όπως και ο καπιταλισμός

Το ετήσιο μνημόνιό τους παρουσίασαν προχτές οι «Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική για την Ευρώπη». Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο υπογράφεται από 300 συνολικά Ευρωπαίους οικονομολόγους και στο οποίο επιχειρείται κριτική στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ, ενώ διατυπώνονται και συγκεκριμένες προτάσεις για μια εναλλακτική, περισσότερο «κοινωνική» διαχείριση στα πλαίσια του κυρίαρχου συστήματος.

Δε θα σταθούμε στην ταυτότητα του υπομνήματος, καθώς οι ίδιοι οι υπογράφοντες ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις τους «δεν αποσκοπούν σε ριζοσπαστικές αλλαγές», το σκεπτικό τους δεν είναι «αντιευρωπαϊκό» και ότι το υπόμνημά τους έχει στοιχεία «κοινωνικής μετριοπάθειας και ανησυχίας» και «στοχεύει στην πολυμερή κατανομή της παγκόσμιας ισχύος». Ούτε θα μείνουμε στις επιμέρους, οικονομικού χαρακτήρα εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώνονται στο υπόμνημα. Στην πλειοψηφία τους αποτελούν επαναλήψεις εκείνων που κατά καιρούς προβάλλει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σαν προπαγανδιστικό αντίλογο στα όσα υπερασπίζονται οι λεγόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν μπορούμε, όμως, να μη σχολιάσουμε τις κραυγαλέες αντιφάσεις που καταγράφονται στο υπόμνημα. Οπως αυτή, ανάμεσα στην αποδοχή των στόχων της Λισαβόνας από τη μια και την κριτική στο δρόμο που ακολουθεί η ΕΕ για την επίτευξή τους από την άλλη. Ή εκείνη ανάμεσα στην αποδοχή της ΕΕ σαν ένωση καπιταλιστικών κρατών και την «επιδίωξη ισόρροπων οικονομικών σχέσεων», κόντρα στη νομοτελειακή, ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Οπως και να έχει, εκούσια ή ακούσια, τέτοιου είδους αναλύσεις και προτάσεις ένα σκοπό εξυπηρετούν: Να δημιουργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους και στους λαούς της Ευρώπης ότι ο απάνθρωπος καπιταλισμός μπορεί με διορθωτικές κινήσεις να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο...


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ