ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πρωταγωνιστεί και πιέζει η κυβέρνηση

Ανοιχτά πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην «επίλυση» του Ασφαλιστικού των τραπεζών, προκειμένου να γίνουν πράξη οι απαιτήσεις του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, του προέδρου της Εμπορικής και του Σωματείου Εργαζομένων στην τράπεζα, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Εμπορικής Τράπεζας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και όρισε ως χρονικό περιθώριο το α΄τρίμηνο του 2005, ενώ τόνισε ότι ανάλογη λύση μεθοδεύεται και για την Αγροτική Τράπεζα.

Οι παραπάνω δηλώσεις και η ίδια συνάντηση επιβεβαίωσε τη συστηματική προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να υλοποιήσουν, άμεσα τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Εμπορικής Γ. Προβόπουλος επανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, την παλαιότερη πρότασή του, η οποία έχει ήδη απορριφθεί από τους εργαζόμενους. Πρόταση που αποσκοπεί στο να ξεφορτωθεί η τράπεζα τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το επικουρικό ταμείο και να τις φορτώσει στο ΙΚΑ, δηλαδή στο σύνολο των ασφαλισμένων του. Ταυτόχρονα, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει παροχές και συντάξεις των εργαζομένων στην τράπεζα. Οι τοποθετήσεις και των δύο υπουργών έδειξαν ότι η κυβέρνηση πιέζει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού να «λυθεί» είτε κατά τράπεζα είτε συνολικά στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σε αυτή τη λογική κινείται και η πρότασή τους για δημιουργία Επιτροπής στην Εμπορική μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κυβερνητικών στελεχών, ώστε να βρεθεί μια «λύση». Αλλωστε, από τα λεγόμενά τους συνάγεται ότι μια τέτοια «λύση» στην Εμπορική θα βοηθήσει κυβέρνηση και τραπεζίτες να προχωρήσουν ταχύτερα στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες στις τράπεζες. Κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων. Μια επίθεση που βρίσκει στρωμένο έδαφος από τη γραμμή της υποταγής και συναίνεσης που ακολουθούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, οι οποίες αποδέχονται πλήρως τη λογική της ανταγωνιστικότητας.

Και αυτή η συνάντηση έδειξε ότι από το αλισβερίσι που γίνεται όλο αυτό τον καιρό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα προς όφελός τους. Ενώ, κυβέρνηση και τραπεζίτες προσπαθούν να τους «εθίσουν» στην ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι πρόβλημα «οικονομικό», αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για σαφή αντεργατικό πολιτικό σχεδιασμό, που αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, την αύξηση των κερδών του, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Για τους εργαζόμενους, λοιπόν, αποτελεί μονόδρομο να διαλύσουν οποιεσδήποτε αυταπάτες που φρενάρουν την αγωνιστική τους δράση. Να δουν καθαρά ότι κάθε επιμέρους κίνηση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού, για το χτύπημα των δικαιωμάτων τους και ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την οργάνωση και ένταση των αγώνων όλων των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής και των φορέων της.


Διάταγμα «εμπαιγμού και απολύσεων»

Ο ΟΤΕ απολύει τους 1.600 συμβασιούχους αν και δούλευαν χρόνια για λογαριασμό της επιχείρησης

Οτι και το προεδρικό διάταγμα της ΝΔ για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί διάταγμα «εμπαιγμού» και «απολύσεων» των συμβασιούχων επιβεβαιώνει η προχτεσινή απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να μην εγκρίνει τις αιτήσεις σχεδόν 1.600 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Το συγκεκριμένο διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης βάζει κυριολεκτικά «τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα», αφού προβλέπει ότι ο εργοδότης θα κρίνει, σε πρώτη φάση, αν ένας συμβασιούχους ορισμένου χρόνου πληρεί τα κριτήρια για τη μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου.

Χτες η διοίκηση του ΟΤΕ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανακοίνωσε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί είχαν προσληφθεί από τον Απρίλη του 2002 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους συμβασιούχους δούλευαν για πολλά χρόνια για λογαριασμό του ΟΤΕ μέσω εργολάβων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο Ν. Σιτζάνης, επικεφαλής της ΕΣΚ-ΟΤΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ: «Οι συμβασιούχοι δούλευαν για χρόνια στον ΟΤΕ μέσω εργολάβων. Από τον Απρίλη του 2002 άρχισαν να προσλαμβάνονται απευθείας από τον ΟΤΕ αρχικά για μερικούς μήνες και στη συνέχεια η σύμβασή τους ανανεώθηκε φθάνοντας συνολικά τους 22 μήνες. Μόνο κατά το 2003 ανακοινώθηκε ότι ο ΟΤΕ θα τους χρησιμοποιήσει και για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συμβασιούχους.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ που σε χτεσινή της ανακοίνωση χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους συμβασιούχους. Οταν όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο ήταν απούσα από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και φρόντιζε για τον αποπροσανατολισμό τους από την πάλη για τη μονιμοποίησή τους. Για εμάς το μόνο αίτημα είναι μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για την άμεση μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων».


ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Κάλεσμα αντίστασης προς τους εργαζόμενους

Από την «Επιτροπή Αγώνα κατά των απολύσεων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων», η οποία την ερχόμενη Δευτέρα κάνει εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο

Εξόρμηση έξω από την επιχείρηση της «Ιντρακόμ», τη Δευτέρα στις 6.30 το πρωί, θα πραγματοποιήσει η «Επιτροπή Αγώνα κατά των απολύσεων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων». Αφορμή, οι τελευταίες εξελίξεις στην επιχείρηση με τους εκβιασμούς της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου και της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους να αποδεχτούν 400 απολύσεις ή να δουλεύουν 35 λεπτά επιπλέον καθημερινά τζάμπα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να γυρίσουν την πλάτη στους εκβιαστές, να πουν όχι στην αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων. Να προχωρήσουν σε αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις στο σωματείο τους, σε κοινή δράση με το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και όλους τους εργαζόμενους, για να μπει τέρμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σημειώνει ότι, όπως φαίνεται: «Ηρθε η ώρα, η εταιρεία "πρότυπο" να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό της στυγνής εκμετάλλευσης και του ωμού εκβιασμού και μετά τους 420 εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν να θυσιαστούν στο βωμό της εθελούσιας εξόδου ζητάει ακόμα 400 απολύσεις». Την ίδια στιγμή, τα φερέφωνά του - η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου - βρήκε τη λύση να δεχτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν παραπάνω 35 λεπτά κάθε μέρα, 15 ώρες το μήνα, 160 ώρες το χρόνο, σχεδόν ένα μήνα τζάμπα... για το καλό τους!

«Ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλο τι είναι να χάνεις τη δουλιά σου, να μένεις άνεργος, συμπληρώνει η Επιτροπή. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά το δίλημμα. Θέλοντας όμως να προλάβουμε τα χειρότερα, λέμε στους εργαζόμενους στην "Ιντρακόμ" ότι η συναίνεση, ο συμβιβασμός, αλλά και η ξεδιαντροπιά είναι που έφεραν τα πράγματα μέχρι εδώ. Κάθε βήμα πίσω που θα κάνουν από τις κατακτήσεις τους θα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Το μέλλον δε θα είναι αμφίβολο, αλλά προδιαγραμμένο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ