ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι ελλείψεις οδηγούν σε υπολειτουργία

Την κάλυψη των κενών θέσεων ζήτησε στη Βουλή ο Δ. Τσιόγκας

Στην περαιτέρω υποβάθμιση των λειτουργιών των δύο νοσοκομείων της Λάρισας οδηγεί η απόλυση 180 συνολικά νοσηλευτών που εργάζονταν μέσω του προγράμματος Stage.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας όχι μόνο να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, αλλά να μονιμοποιηθούν και να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι αναγκαίες θέσεις.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι οι νοσοκομειακές μονάδες είναι «υποστελεχωμένες» και ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας νέων κλινικών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Για τους εργαζόμενους του προγράμματος stage είπε ότι θα υπάρξει για 87 από αυτούς πεντάμηνη παράταση της σύμβασής τους που λήγει στα τέλη Γενάρη. Αναφερόμενος γενικότερα στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας είπε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού που εκκρεμεί από το 2003, ενώ για την τρέχουσα χρονιά θα γίνει προκήρυξη 2.600 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα stage ξεκίνησε το 2000 προεκλογικά, για να εξασφαλίσει ψήφους στην τότε κυβέρνηση και είπε ότι «είναι μια μορφή ομηρίας των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν εξασφαλίζοντας τζάμπα εργατικό δυναμικό στους εργοδότες, αφού πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ». Παρ' όλο, συνέχισε, που οι εργαζόμενοι αυτοί προσφέρουν υπηρεσίες ίδιες με αυτές του μόνιμου προσωπικού, εν τούτοις δεν έχουν ούτε ασφάλεια, ούτε ένσημα.

Αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είπε ότι οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει στο σημείο να λειτουργεί με μόνο το 60% των δυνατοτήτων του, επτά κλινικές του να μη λειτουργούν, ενώ όσες είναι σε λειτουργία έχουν γεμίσει με ράντζα. Καταλήγοντας είπε ότι σοβαρές δραστηριότητες του νοσοκομείου (καθαριότητα, σίτιση) έχουν δοθεί σε ιδιώτες, οι οποίο προσλαμβάνουν και απολύουν προσωπικό όποτε θέλουν.

Συστράτευση για λαϊκή και δωρεάν Υγεία

Του Ηλία Σιώρα*

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση δημιούργησε μια ιδιότυπη «πασαρέλα», όπου το υπουργείο Υγείας επιχείρησε - ούτε λίγο ούτε πολύ - να δείξει ότι τα δημόσια νοσοκομεία κοντεύουν να γίνουν «μπουτίκ υγείας».

Αφορμή τα ράντζα. Γνωστό το φαινόμενο σε όλους και για δεκαετίες. Είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από όλες τις κυβερνήσεις της προσφοράς δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας. Μια εγκατάλειψη που συνοδεύτηκε απ' τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Το πρόβλημα της επείγουσας ιατρικής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μετατρέποντας τις κάμερες σε ραντζοκυνηγούς. Ούτε, περισσότερο, μπορεί να λυθεί με τη δυσφήμιση του έργου όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και φυσικά και των νοσοκομειακών γιατρών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στο υπαρκτό πρόβλημα χωρίς να αγγίζει κατ' ελάχιστο το μέγα πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που πρέπει να παρέχεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, δωρεάν, στο χώρο κατοικίας, εργασίας, σπουδών και αναψυχής.

Το συνεπές κίνημα των υγειονομικών έχει κατ' επανάληψη διεκδικήσει Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού Τύπου πλήρως στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες και με επαρκή εξοπλισμό. Δωρεάν για όλους τους κατοίκους, που να προσφέρουν αξιόπιστες και γρήγορες υπηρεσίες Υγείας και στο επίπεδο της πρόληψης και της θεραπείας και φυσικά της επείγουσας ιατρικής. Οι κυβερνήσεις - και η προηγούμενη και αυτή - όχι μόνο δεν υλοποιούν αυτό τον ελάχιστο επιστημονικό όρο για την προαγωγή της υγείας αλλά μέσα από τις τσέπες των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία διοχετεύουν όλα τα χρήματα στον επιχειρηματικό τομέα, με συνέπεια σήμερα πάνω από το 50% των δαπανών Υγείας να είναι απευθείας απ' την τσέπη του ελληνικού λαού. Πρόκειται για απεμπόληση της ελάχιστης συνταγματικής υποχρέωσης για ισότιμη και δωρεάν Υγεία. Γίνεται πλέον κοινή συνείδηση ότι ο ασθενής είναι πελάτης και η Υγεία είναι αποκλειστικά εμπορεύσιμο είδος.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού μείωσαν τις κρατικές δαπάνες Υγείας, δεν προσέλαβαν προσωπικό - ούτε καν αυτό που συνταξιοδοτείται - παρά τις πομπώδεις επισημάνσεις των ίδιων για τις τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι 3.000 των γιατρών και κοντά στις 25.000 των νοσηλευτών.

Αντί να τις καλύψουν γέμισαν όλα τα νοσοκομεία με ιδιωτικά συνεργεία στα οποία εργάζονται με όρους σκλαβιάς χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες και πλουτίζουν τα γνωστά «τρωκτικά»-μεγαλοεργολάβοι των ιδιωτικών συνεργείων.

Στο θέμα του εξοπλισμού φρόντισαν ώστε ο ιδιωτικός τομέας να προμηθεύεται πρώτος και άμεσα ό,τι καινούριο υπάρχει στη βιοϊατρική τεχνολογία και τα κρατικά νοσοκομεία να εκλιπαρούν για στοιχειώδη εξοπλισμό. Φρόντισαν ώστε όλες οι εγχειρήσεις που γίνονταν στο εξωτερικό να μη γίνονται στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά στα μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα γιατί δεν έκαναν τις απαραίτητες υποδομές (π.χ. νευροχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά περιστατικά). Αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, χωρίς βαρύ και ανθυγιεινό και έρχονται τώρα τιμητές δήθεν της υγείας του ελληνικού λαού, όταν οι ίδιοι έχουν αφαιμάξει και έχουν καταστρέψει ό,τι καλό παρήγαγε το ανήσυχο επιστημονικό πνεύμα και η εργασιακή συνείδηση των υγειονομικών.

Σήμερα στα κρατικά νοσοκομεία παράγεται ένα τεράστιο κοινωνικό και επιστημονικό έργο. Με πρωταγωνιστές-ήρωες το νοσηλευτικό προσωπικό, τους ειδικευόμενους γιατρούς και όλους εκείνους τους ειδικούς που θεωρούν τη δωρεάν Υγεία συστατικό στοιχείο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Αυτούς λοιδορούσαν χτες. Αυτούς λοιδορεί σήμερα και το υπουργείο Υγείας.

Οταν ετοίμαζαν - και ετοιμάζουν πάλι - αντιλαϊκά μέτρα για την Υγεία χρησιμοποιούσαν - και χρησιμοποιούν - το κουμπί του «κοινωνικού αυτοματισμού» για να αποδώσουν όλα τα «κακώς κείμενα» στους μαχόμενους υγειονομικούς. Δε συγκινούμαστε όταν λέει ο υπουργός ότι δήθεν θα συγκρουστεί με τα μεγαλοσυμφέροντα. Τα μεγαλοσυμφέροντα εκπροσωπούνται από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, τις πολυεθνικές της βιοϊατρικής τεχνολογίας, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Κοντά σ' αυτούς και ορισμένα τρωκτικά των δημόσιων νοσοκομείων που είναι οι εκάστοτε σύμβουλοι και οι πολιτικοί υποστηρικτές του. Είναι αυτοί που λοιδορούν τους αγώνες μας. Είναι αυτοί «που τα παίρνουν απ' τον κοσμάκη» - τον οποίο δήθεν θέλει να προστατέψει ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης. Είναι οι μόνιμοι απεργοσπάστες κι αυτοί που αντιμετωπίζουν χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας τον άρρωστο.

Θα τα βάλει μαζί τους κάποια εξουσία;

Πιστεύω όχι!

Ολος αυτός ο ορυμαγδός των συμφερόντων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον ενωμένο αγώνα των φτωχών, των εργατών, των μεσαίων αγροτών, των επιστημόνων και των επαγγελματοβιοτεχνών που μπορούν όταν πραγματικά πιστέψουν στη δύναμή τους και στην ενότητά τους να ανατρέψουν ένα σάπιο σύστημα Υγείας που αργοπεθαίνει. Εμείς που δουλεύουμε χρόνια τώρα για την πραγματική λαϊκή δωρεάν Υγεία κάνουμε έκκληση σε όλους αυτούς που νοιάζονται για ένα τέτοιο σύστημα να συσπειρωθούν, να απομονώσουν όχι μόνο τους κλέφτες, αλλά και τους ψεύτες και να εγκαθιδρύσουν πραγματικό λαϊκό σύστημα Υγείας.

ΥΓ: Οσοι δώσαμε τον όρκο του Ιπποκράτη και μας ενέπνευσαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Τσε Γκεβάρα, έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.


Ηλ. Σιώρας
Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και στέλεχος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών»

ΕΣΑΚ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Χρειάζεται παρέμβαση των μαζικών φορέων

Την ανάγκη να συγκροτηθεί επιτροπή κατοίκων και μαζικών φορέων του Θριάσιου, που να παλεύει για την ουσιαστική αναβάθμιση του Θριάσιου νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, στα πλαίσια ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Θριάσιου Νοσοκομείου.

Στις 3.6.2004, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε το Θριάσιο νοσοκομείο, διαπίστωσε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), του Λάτσειου Κέντρου και της Μονάδας Εμφραγμάτων και η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό».

Επτά μήνες μετά, η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν εγκαίνια ως τις αρχές Φλεβάρη σε μια σειρά νοσηλευτικά τμήματα που παραμένουν κλειστά, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την υποστήριξή τους και επεκτείνοντας ουσιαστικά την ανασφάλιστη εργασία στα νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ, σε συνάντηση που είχε το σωματείο των εργαζομένων με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, η τελευταία ανακοίνωσε ότι προωθούνται η λειτουργία της Μονάδων Εμφραγμάτων, Τεχνητού Νεφρού, Αυξημένης Φροντίδας και κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Οι ανάγκες θα καλυφθούν κυρίως με συμβασιούχους, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ, οδηγεί στην επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στο οποίο - όπως υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - προσανατολίζονται να μεταφέρουν και τις τρεις μονάδες εγκαυμάτων του λεκανοπεδίου. «Η διοικήτρια, σημειώνει η ΕΣΑΚ, είπε ότι ίσως το Λάτσειο υπερβαίνει τα όρια του Θριάσιου νοσοκομείου. Μήπως αυτό σημαίνει αποσύνδεση του Λάτσειου από το νοσοκομείο και συνολικά από το δημόσιο σύστημα υγείας; Μήπως μεθοδεύεται η σταδιακή παράδοσή του στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο της υγείας;».

Η ΕΣΑΚ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων να πάρει πρωτοβουλία, προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή από σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής για τη στήριξη του νοσοκομείου και συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας. Την πρόταση απέρριψαν οι υπόλοιπες παρατάξεις και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία μια 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 25 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ