ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Προετοιμάζονται για αγώνες

Motion Team

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση προκλητικά συνεχίζει να τους εμπαίζει και να παραπέμπει τη λύση των σοβαρών και πολλών προβλημάτων τους στις ελληνικές καλένδες. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση και προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 το πρωί, όπου θα αναπτύξουν τα προβλήματα των συνταξιούχων, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο για το 2005. Επίσης οι ομοσπονδίες δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνδικάτων που προγραμματίζονται και που με συνέπεια παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η ολομέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ομοσπονδιών συζήτησε τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των χιλιάδων συνταξιούχων. Διαπιστώνει, όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση, ότι παρά το γεγονός πως χιλιάδες συνταξιούχοι βιώνουν, επί σειρά ετών, τη δυστυχία, την αθλιότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση συνεχίζει το καθεστώς του εμπαιγμού και της απαξιωτικής μεταχείρισης.

«Κάτω από το βάρος, συνεχίζει, της αδιέξοδης κατάστασης που διαμορφώνεται στο σκοτεινό τούνελ της αγωνίας, τα κοράκια της οικονομικής ολιγαρχίας του πλούτου θησαυρίζουν μαζί με το τραπεζικό σύστημα, κλείνουν ισολογισμούς με πολλαπλάσια υπερκέρδη, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, ενώ η πολιτεία τους παρέχει αφειδώς κίνητρα χρηματοδοτικά και φορολογικά, καθώς και επιδόματα. Ενώ για μας δεν αντέχει η οικονομία»!

Καταγγέλλουν επίσης ότι καμία απάντηση γύρω από τα αιτήματά τους δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στους ίδιους τους εκπροσώπους των συνταξιούχων σε συνάντηση κατά τη διάρκεια μεγάλης κινητοποίησης στις 2 Δεκέμβρη.

Φάρμακα - φαρμάκι

Στα ζητήματα των επικείμενων αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων με ξεχωριστή ανακοίνωση οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται συμβούλια και διαβούλια για την αύξηση της τιμής των φαρμάκων που κοστίζουν μέχρι τρία ευρώ ακόμα και μέχρι 100%.

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι - σημειώνουν - και κύρια η κυβέρνηση ότι τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε αγαθό, έχουν άμεση σχέση με την υγεία του λαού και δεν μπορεί να αφήνονται ασύδοτοι οι διάφοροι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο. Τα επιχειρήματα που αναφέρονται είναι σαθρά και δεν πείθουν. Οι ανατιμήσεις θα έχουν πολύ μεγάλες συνέπειες στο φτωχό εισόδημά μας, λόγω του βεβαρημένου της υγείας μας οι τσέπες μας είναι γεμάτες φάρμακα, είμαστε κινητά φαρμακεία». Υπογραμμίζουν επίσης ότι οικονομικές συνέπειες θα υπάρξουν στα ασφαλιστικά Ταμεία και γενικότερα στο δημόσιο τομέα υγείας.

Οι Ομοσπονδίες απαιτούν «να μην αυξηθούν τα φάρμακα και να μας χορηγούνται δωρεάν, δεδομένου ότι μας γίνεται κράτηση 4% από τις συντάξεις μας για περίθαλψη. Να δημιουργηθεί κρατική φαρμακοβιομηχανία που θα παράγει φτηνό - καλής ποιότητας φάρμακο και θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μας και δε θα περνούν οι εκβιασμοί των φαρμακοβιομηχάνων και όλων των εμπλεκόμενων με το φάρμακο».


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Απεργία - απάντηση στις 7 Φλεβάρη

Απόφαση για απεργία πήραν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, σε κοινή γενική συνέλευση των σωματείων τους

Από την πικετοφορία την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πικετοφορία την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Με 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη απαντούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, εκτελώντας εντολές του πολυεθνικού κεφαλαίου, στην παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών βάζουν αποφασιστικά μπρος για την οργάνωση ενός μαζικού, αποφασιστικού, ταξικού αγώνα, με την αξιοποίηση όλων των δυνατών μορφών πάλης και προβάλλουν πλαίσιο αιτημάτων, που απαντά στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους.

Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε ομόφωνα σε μια μαζική κοινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα, ξεκινούν άμεσα σειρά εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, στις συνοικίες, κινητοποιήσεις σε εμπορικούς δρόμους και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Η γενική συνέλευση ομόφωνα επίσης αποφάσισε να υπάρξει κοινός συντονισμός και να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο πάλης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, καθώς και όσους πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν περιλαμβάνει: «Την απόρριψη όλων των μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ. Οχι στον κοινωνικό διάλογο - απάτη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κατευθύνσεων της ΕΕ που διέπουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Τρία απογεύματα κλειστά, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, πλήρη και σταθερή δουλιά. Ενιαίο, συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Για τους εργαζόμενους 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, 60 για τους άνδρες. Δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Από την κοινή γενική συνέλευση των εργαζομένων
Από την κοινή γενική συνέλευση των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνέλευση κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει σαν στόχο, μέσα από τη μονοπώληση της αγοράς και τη συγκεντροποίηση του εμπορικού κεφαλαίου, την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, καθώς επίσης και τον αφανισμό χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που όχι μόνο υπονομεύουν τον αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά συναινούν ουσιαστικά στην απελευθέρωση του ωραρίου. Δε λένε κουβέντα για το σημερινό ωράριο, του οποίου τα αποτελέσματα είναι φριχτά για τους εργαζόμενους.

Την κοινή γενική συνέλευση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Π. Γαλανόπουλος, ο οποίος και υπογράμμισε ότι οι αγώνες των ΕΒΕ πρέπει να δυναμώσουν, να κάνουν βήματα μπροστά. «Να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα δικά σας. Αυτό άλλωστε αποφασίσαμε και στην πρόσφατη σύσκεψή μας», κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας Π. Τζαβάρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη το κάθε σωματείο να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των εργαζομένων, να φτάσει σε όλους τους χώρους δουλιάς. «Το μέτωπο πρέπει να απλωθεί παντού», σημείωσε.

Ο Σεΐτ Αλντογάν από την Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ τόνισε ότι ο αγώνας που ξεδιπλώνεται αφορά άμεσα τους μετανάστες στη χώρα και γι' αυτό, όπως είπε, «πρέπει να τους καλέσουμε να πάρουν θέση, να συμμετέχουν αποφασιστικά σ' αυτόν τον αγώνα. Να ξέρετε ότι εμείς θα είμαστε δίπλα σας σ' αυτήν την απεργία».

Την ανάγκη των καθημερινών περιοδειών στους χώρους δουλιάς, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ώστε να διαμορφωθεί απεργιακό κλίμα, τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας.

Στη συνέλευση μίλησε ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η απεργία πρέπει να φτάσει και στον τελευταίο εργαζόμενο. «Σαν ΠΑΜΕ - συνέχισε - θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης που θα απαιτηθούν και θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία. Εχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη για την απεργία και να πετύχει».

Περιοδείες του ΠΑΜΕ

Μέτρα στην κατεύθυνση ενημέρωσης για την 24ωρη απεργία και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων, παίρνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Ετσι, στελέχη του ΠΑΜΕ από σήμερα πραγματοποιούν περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τρίτη: Στο Γαλάτσι ο Γιώτης Μανωλάκος. Στη Καλλιθέα η Γεωργία Φλούδα.

Πέμπτη, 27/1: Στο Χαλάνδρι οι Φώτης Βαρδής και Γιάννης Βλάχος. Στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης. Στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής. Στη Ν. Ιωνία ο Κώστας Μυτιληνιού.

Παρασκευή, 28/1: Στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης. Στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής. Στη Ν. Ιωνία ο Γιάννης Στρατηγός.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμός για δράση

Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται η πλατιά σύσκεψη, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, στις 4.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β - πλ. Μητροπόλεως). Στη σύσκεψη, εκτός από τα σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από το κλαδικό σωματείο, έχουν κληθεί να συμμετέχουν τα σωματεία του επισιτισμού σε Αθήνα και Πειραιά, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, προκειμένου από κοινού να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια σ' αυτήν την πολιτική.

Επίσης, την 1η Μάρτη έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου και θα κατατεθεί η πρόταση του ΔΣ του συνδέσμου για έναρξη των κινητοποιήσεων στις αρχές του Απρίλη, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2005.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει αποφασίσει ο σύνδεσμος και τα υπόλοιπα σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από αυτόν και θα καταθέσει στη γενική συνέλευση περιλαμβάνει: Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Αθήνα. 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες, 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαριά και ανθυγιεινά, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού, καθορισμό καθηκόντων, κλπ.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Κάλεσμα συντονισμού με τους εργαζόμενους

Η ΟΒΣΑ καλεί τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής σε σύσκεψη, στις 31 Γενάρη, με πρόταση να κλείσουν τα καταστήματα στις 7 Φλεβάρη

Κάλεσμα συστράτευσης των ΕΒΕ με τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, προτείνοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο των καταστημάτων στις 7 Φλεβάρη, μέρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης καλούνται τα διοικητικά συμβούλια κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων σε σύσκεψη τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Ανελκυστήρων (Πειραιώς 118).

Η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «ο αγώνας ξεκινάει με την 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Από τη μεριά των ΕΒΕ καλούμαστε να οργανώσουμε κοινό αγώνα και να καλέσουμε τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους να κινητοποιηθούν, να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη». Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «απέναντι στο μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - πολυκαταστημάτων - Σούπερ Μάρκετ, έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο ΕΒΕ και εργαζομένων που με την πάλη μας θα εμποδίσουμε να παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει και έχει προέλθει από τις συσκέψεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, είναι:

  • Καταδίκη των μέτρων της κυβέρνησης - κανένας διάλογος για την επέκταση του ωραρίου.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο, όπως η ΚΥΑ 1162/1997 και ο Ν. 2224/94.
  • Ολα τα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν 48 ώρες τη βδομάδα το ανώτερο, συνεχόμενο, με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Να υποστηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των μικρών ΕΒΕ.

Στο μεταξύ χτες, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη διοίκησή της. Η υπερνομάρχης δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ δε δέχεται την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας,... εκτός και αν συμφωνηθεί από όλους τους φορείς μετά από διάλογο!!! Επίσης δήλωσε ότι δε δέχεται αφαίρεση της αρμοδιότητας από τις νομαρχίες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι σίγουρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για το ωράριο, των οποίων τη μορφή «θα την καθορίσουν αυτοί που μετά από λίγο καιρό θα κληθούν να βάλουν λουκέτο»! Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει αγωνιστική αντίδραση.

Την ίδια ώρα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διεύρυνση του ωραρίου, αν και θεωρεί επαρκές το ισχύον καθεστώς των 75 ωρών που είναι εξίσου εξοντωτικό για τους ΕΒΕ. Παρ' όλα αυτά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει για τα κυβερνητικά σχέδια ότι «είναι πασιφανής η διευκόλυνση των μεγάλων πολυκαταστημάτων από την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει στο μαρασμό και στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ