Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Κάλεσμα συντονισμού με τους εργαζόμενους

Η ΟΒΣΑ καλεί τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής σε σύσκεψη, στις 31 Γενάρη, με πρόταση να κλείσουν τα καταστήματα στις 7 Φλεβάρη

Κάλεσμα συστράτευσης των ΕΒΕ με τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, προτείνοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο των καταστημάτων στις 7 Φλεβάρη, μέρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης καλούνται τα διοικητικά συμβούλια κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων σε σύσκεψη τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Ανελκυστήρων (Πειραιώς 118).

Η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «ο αγώνας ξεκινάει με την 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Από τη μεριά των ΕΒΕ καλούμαστε να οργανώσουμε κοινό αγώνα και να καλέσουμε τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους να κινητοποιηθούν, να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη». Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «απέναντι στο μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - πολυκαταστημάτων - Σούπερ Μάρκετ, έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο ΕΒΕ και εργαζομένων που με την πάλη μας θα εμποδίσουμε να παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει και έχει προέλθει από τις συσκέψεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, είναι:

  • Καταδίκη των μέτρων της κυβέρνησης - κανένας διάλογος για την επέκταση του ωραρίου.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο, όπως η ΚΥΑ 1162/1997 και ο Ν. 2224/94.
  • Ολα τα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν 48 ώρες τη βδομάδα το ανώτερο, συνεχόμενο, με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Να υποστηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των μικρών ΕΒΕ.

Στο μεταξύ χτες, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη διοίκησή της. Η υπερνομάρχης δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ δε δέχεται την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας,... εκτός και αν συμφωνηθεί από όλους τους φορείς μετά από διάλογο!!! Επίσης δήλωσε ότι δε δέχεται αφαίρεση της αρμοδιότητας από τις νομαρχίες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι σίγουρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για το ωράριο, των οποίων τη μορφή «θα την καθορίσουν αυτοί που μετά από λίγο καιρό θα κληθούν να βάλουν λουκέτο»! Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει αγωνιστική αντίδραση.

Την ίδια ώρα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διεύρυνση του ωραρίου, αν και θεωρεί επαρκές το ισχύον καθεστώς των 75 ωρών που είναι εξίσου εξοντωτικό για τους ΕΒΕ. Παρ' όλα αυτά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει για τα κυβερνητικά σχέδια ότι «είναι πασιφανής η διευκόλυνση των μεγάλων πολυκαταστημάτων από την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει στο μαρασμό και στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ