Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ
Ανακυκλώνει ράντζα αυξάνοντας την ταλαιπωρία

Για τη μεταφορά ενός ασθενούς απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο χρειάζεται 1,5 ώρα

Με νέα «επεισόδια», αυτή τη φορά με επίκεντρο το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο το κυβερνητικό σίριαλ των ράντζων για το νέο σύστημα εφημερίας, που παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του υπουργείου Υγείας οδηγεί σε ανακύκλωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Κι ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στρέφεται στη μάχη των ράντζων, μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης στην Υγεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Λίγο μετά την επίσκεψη Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό» - που εγκαινίασε το «σίριαλ» με τα ράντζα - η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο για τη χρησιμοποίηση 30 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ το δημόσιο σύστημα διαθέτει 120 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα». Το νοσοκομείο είχε παραδοσιακά 4-5 ράντζα στις εφημερίες, αλλά με το νέο σύστημα τα ράντζα ξεπέρασαν τα 30 στην εφημερία στις 15 του Γενάρη. Το νοσοκομείο βρέθηκε χτες για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο. Η εφημερία που ξεκίνησε στις 8 π.μ. της Κυριακής και έληξε στις 8 π.μ. της Δευτέρας βρήκε τα κρεβάτια γεμάτα και έτσι το «Αγία Ολγα» βγήκε εκτός εφημερίας στις 9 π.μ. την Κυριακή, μια ώρα δηλαδή μετά την έναρξη της εφημερίας με εντολή του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ).

Δύο ώρες αργότερα, όμως, περίπου στις 11 π.μ., στην Α΄ Παθολογική Κλινική υπήρχαν δύο ράντζα. Κι αυτό γιατί στο νοσοκομείο έφτασαν με δικό τους μέσο δυο ασθενείς. Οι γιατροί έκριναν ότι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν και οι ασθενείς δέχτηκαν να νοσηλευτούν σε ράντζο. Ομως, ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος, παρενέβη στο διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ελ. Ανευλαβή, ζητώντας του εξηγήσεις γιατί δέχτηκε τη νοσηλεία ασθενών. Από κει και μετά το θέμα μεταφέρθηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η κρίση στο «Αγία Ολγα» αναδεικνύει, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί και εργαζόμενοι, τα προβλήματα του νέου συστήματος, αλλά και τα προϋπάρχοντα προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Και τονίζουν ότι την ευθύνη για τους ασθενείς έχουν αποκλειστικά οι γιατροί που εφημερεύουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένο μάλιστα ότι για τη μεταφορά ασθενούς απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα.

«Το πρόβλημα με τα ράντζα υπήρχε και πριν το νέο σύστημα. Αφορμή για τα αυξημένα ράντζα στις πρόσφατες εφημερίες είναι ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυξημένο όγκο ασθενών με τις ίδιες γνωστές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετώπιζαν πάντα. Ειδικά στην "Αγία Ολγα" υπάρχουν μόνο μια καρδιολογική, παθολογική και ορθοπεδική κλινική και έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας. Οι κλινικές αυτές διακινούν πολύ κόσμο και πολύ γρήγορα πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ή οι εργαστηριακές εξετάσεις. Και γι' αυτό υπάρχουν τα ράντζα. Φυσικά, απορρίπτουμε τη λογική ότι οι εργαζόμενοι στα περιφερειακά νοσοκομεία δεν εργάζονται», τόνισε στο «Ρ» ο Χ. Μανθάς, απ' την Πενταμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Ολγα».

«Τα ράντζα οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην υποστελέχωση του ΕΚΑΒ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Αγία Ολγα», Γ. Λαζαρίδης. Οπως επισήμανε, οι ελλείψεις σε προσωπικό στην «Αγία Ολγα» είναι 30% σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες. Αναξιοποίητη παραμένει η παλιά πτέρυγα, αλλά και 2 κλίνες ΜΕΘ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ